Προβλήματα που ζητούν λύσεις

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Από την μια οι Τούρκοι, μέσω του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γκιλντιρίμ, που είπε ότι θα γίνουν προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης με την Ελλάδα στο θέμα που έχει προκύψει, και από την άλλη οι Τούρκοι, που εμφανίζονται αδιάλλακτοι στο θέμα και δεν δείχνουν να υποχωρούν στις απαιτήσεις τους.

Παράλληλα και ενώ σκάνδαλα, Σκοπιανό, ΑΟΖ και λοιπά θέματα τρέχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάθε άλλο από ομόνοια και κοινή γραμμή δείχνουν να έχουν για όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα, που αν ο χειρισμός τους δεν γίνει σωστά, οι απώλειες για την Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.

Η έλλειψη σοβαρότητας συνεχίζεται και στα υπόλοιπα θέματα εκτός του φλέγοντος αυτή την στιγμή, εφόσον στο Σκοπιανό η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση ότι ήδη έχει συμφωνήσει να υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην νέα ονομασία των Σκοπίων, ενώ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας πως τα Σκόπια για να μπουν στο ΝΑΤΟ με τη νέα ονομασία, θα βγάλουν τις αλυτρωτικές βλέψεις από το σύνταγμα τους, κάτι που φυσικά δεν λέει τίποτα, γιατί κανείς δεν τους εμποδίζει μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ να αλλάξουν εκ νέου το σύνταγμα τους.

Την ίδια χαλαρότητα δείχνει και η αντιπολίτευση στο σκάνδαλο της Novartis και, ειδικότερα, η στάση του προέδρου της, ο οποίος δείχνει εμφανώς ότι προστατεύει τα ακροδεξιά στελέχη του αποπέμποντάς παραδοσιακά μέλη του κόμματος, τα οποία πρόσκεινται σε άλλη γραμμή, και φανερώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ξεκαθαρίσει το κόμμα του, όχι από τυχόν διεφθαρμένους πολιτικούς, αλλά από τους πολιτικούς εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Αυτή την στιγμή το σύνολο όσων συμβαίνουν δείχνουν ένα πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι σε όλα τα επίπεδα, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αν κάποιος κάτσει να κρίνει τα θέματα που έχουν προκύψει τον τελευταίο καιρό και να δώσει την βαρύτητα που αρμόζει στο κάθε ένα από αυτά, σίγουρα τα εθνικά θέματα είναι πολύ πιο σημαντικά από ένα πολιτικό σκάνδαλο, όμως η αιτία των περισσότερων σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι η κακή διαχείριση τους από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Αυτό από μόνο του φέρνει τα πολιτικά σκάνδαλα στην ίδια ποιοτική αξία με τα εθνικά θέματα, εφόσον το ένα απορρέει από το άλλο και είναι συνέχεια του.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα πεδίο δοκιμών της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, εδαφικών διεκδικήσεων αλλά και κάθε είδους δοκιμής που αφορά την επιβολή αντιπατριωτικών και αντιλαϊκών μέτρων στα οποία οι κυβερνήσεις της χώρας μας είτε είναι αμέτοχες, είτε είναι ενεργά συμμετέχουσες στην κατασκευή αυτού του παιχνιδιού, με έναν λαό ο οποίος έχει γεμίσει ερωτηματικά αλλά και απογοήτευση.

Παράλληλα και ενώ σκάνδαλα, Σκοπιανό, ΑΟΖ και λοιπά θέματα τρέχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάθε άλλο από ομόνοια και κοινή γραμμή δείχνουν να έχουν για όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα, που αν ο χειρισμός τους δεν γίνει σωστά, οι απώλειες για την Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ μεγάλες.

Μπορεί να φαίνεται ουτοπικό αυτή την στιγμή, ακόμα και παράλογο, όμως έχω την αίσθηση πως τώρα οι συγκυρίες είναι πολύ καλύτερες από ποτέ άλλοτε για να γίνει μια μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο για αυτή την χώρα.

Δυστυχώς είμαστε μια ανίσχυρη χώρα και χρειαζόμαστε συμμάχους, και αυτή την στιγμή λόγω των γεωστρατηγικών εξελίξεων φαίνεται ότι πολλοί σύμμαχοι εμφανίζονται στο προσκήνιο όπως και εχθροί. Το τι θα γίνει στο τέλος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους χειρισμούς που θα κάνουμε εμείς οι ίδιοι, και είναι χειρισμοί που απαιτούν σοβαρότητα όχι μόνο από την όποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία, αλλά από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Δυστυχώς είμαστε μια ανίσχυρη χώρα και χρειαζόμαστε συμμάχους

  Οι ανίσχυρες χώρες δεν έχουν συμμάχους, έχουν καθοδηγητές.

  Ειλικρινά πείτε μου, ας υποθέσουμε οτι ήσασταν πρωθυπουργός μιας απο τις ισχυρές χώρες στο γεωπολιτικό σκηνικό, θα λέγατε «ε, ας αφήσουμε τους Έλληνες να αποφασίσουνε τι θα κάνουμε;»

  Ε, όχι βέβαια! Αυτό θα υπονοούσε οτι η απόφαση πλέον δεν θα ήταν δική σας. Τι έννοια έχει η ισχύς αν δεν μετουσιώνεται σε πράξεις; Ο ισχυρός αποφασίζει, ο ανίσχυρος «σύμμαχος» ακολουθάει. Έτσι ήτανε πάντα η γεωπολιτική από την αρχαιότητα.

  Τα προβλήματα λοιπόν είναι πολλά, αλλά τα περισσότερα δεν είναι και στα χέρια μας. Ας μην αυταπατόμαστε.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.