Ποτιστήρι έχετε;;;

Αν όχι, να προμηθευτείτε!

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Λοιπόν, για να τα λέμε όλα είμαι από εκείνους που το τελευταίο διάστημα αναρωτιόμασταν τι εμποδίζει τη δημοτική αρχή και την ΔΕΥΑΗ να καταλήξει σε μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης νερού. Ή ορθής διαχείρισή του – όπως θέλετε πείτε το. Ευθέως δε έχω δηλώσει ότι θα έπρεπε ο Δήμος Ηρακλείου να είναι έτοιμος από καιρό να ανακοινώσει τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να μας πείσει – προφανώς και με το καλό αλλά και με το κακό – ότι πρέπει να εκτιμάμε περισσότερο το νερό που τρέχει από τις βρύσες μας. Η χρονιά άλλωστε φαινόταν από νωρίς ότι θα είναι από τις πιο ξηρές των τελευταίων ετών και οι βροχές που περιμέναμε δεν ήρθαν ποτέ. Δεν έβρεξε,  ο Αποσελέμης «έκλεισε» και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε.

Η ΔΕΥΑΗ με κατεπείγουσα απόφαση του Δ.Σ προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα βάλει και την τελική υπογραφή, μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης νερού, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας – λειψυδρίας. Περισσότερη δημοσιότητα δόθηκε η αλήθεια είναι στην επανενεργοποίηση του προστίμου, για τις περιπτώσεις που κάποιος από εμάς θα πιαστεί στα πράσα να πλένει με λάστιχο τη βεράντα, την αυλή, τον κοινόχρηστο χώρο. Τόσο γι αυτές τις περιπτώσεις όσο και για το πότισμα του γκαζόν ή των φυτών που έχετε στη βεράντα σας απαγορεύεται η χρήση λάστιχου και επιτρέπεται μόνο το…ποτιστήρι. Εξ ου και η προτροπή του τίτλου αυτού του κειμένου.

Αν θα βάλουμε μυαλό; Δύσκολο το βλέπω. Αυτό που σίγουρα θα γίνει είναι ότι θα ξεχυθούμε στα μαγαζιά για να αγοράσουμε ποτιστήρια, που αν θυμάστε είχαν και οι γιαγιάδες μας, αλλά δεν ξέρω αν τα έχετε κρατήσει.  Φαντάζομαι δε κόντρες νοικοκυρών για το ποια έχει το πιο όμορφο και λειτουργικό.

Η πρόβλεψη για την επιβολή προστίμου παρεμπιπτόντως υπάρχει από το 2004, ωστόσο όπως φαντάζεστε δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Τι έκανε η ΔΕΥΑΗ λοιπόν; Υπενθύμισε ότι υπάρχει κάπου και αυτό και όρισε το ανώτατο που προβλέπεται, που φτάνει τα 100 ευρώ. Αναρωτιόμουν πως η Δημοτική Αστυνομία θα καταφέρει εκτός όλων των άλλων αρμοδιοτήτων της και με τους μόλις 16 ανθρώπους στην υπηρεσία να τρέχει γύρω- γύρω  και να κόβει μπιλιετάκια των 100 ευρώ. Την απάντηση μου την έδωσε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττάκος. «Η δημοτική αστυνομία είναι μικρή σε αριθμό αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί και σε αυτή την περίπτωση. Θα συνδράμει με κάθε τρόπο σε αυτή την προσπάθεια της ΔΕΥΑΗ για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού και θα παρεμβαίνει στις περιπτώσεις σπατάλης». Αποφασισμένο τον άκουσα, αλλά επιτρέψτε μου να κρατώ μικρό καλάθι (το συνηθίζω άλλωστε για όσους με ξέρουν). Το μέτρο και η επίκλησή του στοχεύει αποκλειστικά στην ψυχολογία μας. Και με το αν θα «φοβηθούμε» αρκετά ώστε να αυτό – περιοριστούμε. Το ίδιο μου περιγράφει πάνω-κάτω και ο κ. Παττακός. «Πιστεύω ότι και μόνο η ανακοίνωση του μέτρου θα λειτουργήσει προληπτικά για τον περιορισμό της σπατάλης. Θα λειτουργήσει θετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν θα δράσουμε και κατασταλτικά όπου χρειαστεί και  θα επιβάλλουμε κυρώσεις».

Τι εκτιμώ ότι θα γίνει; Περίπου τίποτα. Αν θα βάλουμε μυαλό; Δύσκολο το βλέπω. Αυτό που σίγουρα θα γίνει είναι ότι θα ξεχυθούμε στα μαγαζιά για να αγοράσουμε ποτιστήρια, που αν θυμάστε είχαν και οι γιαγιάδες μας, αλλά δεν ξέρω αν τα έχετε κρατήσει.  Φαντάζομαι δε κόντρες νοικοκυρών για το ποια έχει το πιο όμορφο και λειτουργικό. Τι άλλο θα γίνει; Όταν στερέψουν οι βρύσες μας, ως άλλοι κατάσκοποι θα καιροφυλαχτούμε για να καρφώσουμε τον γείτονα που θα επιμένει να ποτίζει το γκαζόν του και να πλένει το αυτοκίνητό του.

Comments

  1. Oraia ta lete re    

    > Αυτό που σίγουρα θα γίνει είναι ότι θα ξεχυθούμε στα μαγαζιά για να αγοράσουμε ποτιστήρια

    Αν όντως αρχίσουν τα πρόστιμα, πόσες μέρες πιστεύετε οτι θα χρειαστεί για να πέσει στην αγορά το πρώτο ποτιστήρι που θα συνδέεται με λάστιχο;

    Εγώ θα ποντάρω στις τρεις μέρες. :p

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.