Πολλά τα προβλήματα, αλλά υπάρχει ακόμα ελπίδα

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Όσο διαβάζουμε μαθαίνουμε, και σίγουρα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβη με τους 2 Έλληνες που αυτοί την στιγμή κρατούνται στην Τουρκία.

Οι δικηγόροι τους κατέθεσαν αίτηση για αποφυλάκιση μετά από το αίτημα εφέσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι κρατούνται από τις Τουρκικές αρχές με την κατηγορία της παραβίασης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Βεβαίως υπάρχουν και οι φήμες που θέλουν οι Έλληνες στρατιωτικοί να έχουν απαχθεί μέσα από Ελληνικό έδαφος, ή από νεκρή περιοχή, από τους Τούρκους, για να ζητήσουν ως αντάλλαγμα τους 8 πραξικοπηματίες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Αν συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο και οι Έλληνες έχουν απαχθεί από νεκρή περιοχή στην οποία κανένας δεν έχει δικαίωμα να συλλάβει τον άλλο, τότε ίσως τα Τούρκικα δικαστήρια βγάλουν μια απόφαση η οποία αυτή την νεκρή ζώνη να την χαρακτηρίσει ως Τούρκικη περιοχή, για να υπάρχει ένα δεδικασμένο το οποίο κάποια στιγμή πιθανώς ίσως χρησιμοποιήσουν για να έχουν αξιώσεις σε αυτό το κομμάτι γης.

Όλα αυτά όμως είναι σενάρια και τίποτα δεν είναι αυτή την στιγμή γνωστό ή κατανοητό. Το θέμα είναι ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι καλά στην υγεία τους, αλλά παραμένουν κρατούμενοι, την ώρα που ο ΥΠ. ΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς διαμηνύει στην Τουρκία να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό πρόβλημα.

Πάντως χαρακτηριστικό είναι ότι στην οριογραμμή του προγεφυρώματος Κάραγατς όπου έγινε το συμβάν, τα Ελληνικά και τα Τούρκικα φυλάκια απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 150 μέτρα, και για να παρακολουθούνται ακόμα πιο στενά υπάρχουν μέσα ηλεκτρονικής καταγραφής και από τις δύο πλευρές, οπότε οι κινήσεις των δύο στρατιωτικών είναι καταγεγραμμένες.

Είναι πολύ δύσκολο κανείς να ερμηνεύσει την υπόθεση χωρίς να έχει στοιχεία στα χέρια του, και όπως φαίνεται πίσω από το προσκήνιο υπάρχει και ένα πολιτικό παρασκήνιο το οποίο εξελίσσεται.

Πάντως, εκτός από τα στοιχεία, οτιδήποτε άλλο ειπωθεί ανήκει στον χώρο των υποθέσεων.

Φυσικά από τον χώρο των υποθέσεων φεύγουν οι απειλές του συμβούλου του Ερντογάν Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος προκάλεσε ανοικτά την Ελλάδα να τολμήσει να πατήσει το πόδι της στα Ίμια.

Όπως φαίνεται, αυτά τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα οξύνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, και σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, εμείς συνεχίζουμε να υπάρχουμε μέσα σε μια σχετική αξιοπρέπεια η οποία δεν μας αφήνει να διχαστούμε τελείως, κάτι που μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Άρα πολλά μπορεί να είναι τα προβλήματα, όμως υπάρχει ακόμα ελπίδα.