Πολικός Αστέρας

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Δεν έχω θέμα, δεν έχω ελπίδα, δεν έχω στόχο. Δεν…

Όταν συμβαίνει αυτό πάντα αισθάνομαι χαμένος και σε αυτή την περίπτωση την μάχη με την εντροπία την κερδίζει η αδράνεια και η σκουριά.

Ένα καράβι στα ανοικτά χωρίς πυξίδα και χωρίς χάρτες είναι έρμαιο των διαθέσεων της τύχης και ανίκανο να πλεύσει σωστά, ακόμα και τον παράδεισο να βρει, δεν θα τον εκτιμήσει, απλά θα τον προσπεράσει φεύγοντας μακριά.

Ναι λοιπόν αυτό είναι το μυστικό για να είσαι ευτυχισμένος και καλά, να έχεις στόχους, να έχεις πυξίδα και χάρτες χωρίς κενά για να χαράσσεις πορεία.

Φυσικά δεν είναι απόλυτο το ότι αυτό θα σου φέρει την ευτυχία ή θα πετύχεις αυτό που στόχευσες, όμως είναι αρκετό για να σε κάνει καλύτερο και να σε συντηρήσει μέσα στην ζωή και πάντα φυσικά εξαρτάται από το πόσο ψηλά έχεις βάλει τον πήχη στους στόχους σου.

Το παρόν, θα μπορούσε να είναι και ένα κείμενο συμβουλευτικό σε κάποιον φίλο, αλλά πιο πολύ για τον εαυτό σου γράφεις και λιγότερο για τους άλλους. Ούτως ή άλλως και ο αναγνώστης για τον εαυτό του διαβάζει περισσότερο και όχι για κάποιον άλλο.

Οι στόχοι χρειάζονται ορόσημα και τα ορόσημα χρειάζονται κάποιον για να τα ερμηνεύσει και για να ερμηνευθούν χρειάζεται γνώση και για να υπάρξει γνώση χρειάζονται ερωτήσεις και για να θέσεις τις σωστές ερωτήσεις χρειάζονται στόχοι γιατί αλλιώς δεν ξέρεις τι θα ρωτήσεις.

Πάντα στον ουρανό και πάντα σε σταθερό σημείο βρίσκεται ο Πολικός Αστέρας, το Άστρο του Βορρά και οι ναυτικοί ήξεραν, είχαν βρει αυτό το ορόσημο για να καθορίζουν την πορεία τους.

Πόσο μαγικό είναι αλήθεια να σημαίνεις κάτι, να έχεις αυτοπροσδιορίσει την θέση σου στον κόσμο και ο Πολικός Αστέρας είναι ένα τέτοιο ορόσημο για εμάς. Δεν χρειάζεται να τον ψάξεις, ξέρεις που θα τον βρεις και η λάμψη του καθορίζει το σταθερό του σημείο.

Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν την σημασία και αυτό γιατί είχαν μια πορεία να χαράξουν, ακόμα πιο λίγοι θα ήθελαν να έχουν την συμβολική θέση του στον ουρανό.

Είμαστε πλάσματα της αναζήτησης αλλά πολλές φορές χανόμαστε σαν καράβια χωρίς πυξίδα σε έναν απέραντο ωκεανό από ιδέες που αν δεν τις προσδιορίσουμε, όσο άξιες και αν είναι, μας είναι εντελώς άχρηστες.

Καλό ταξίδι λοιπόν και με μια μόνο ευχή, το ταξίδι να είναι μεγάλο αλλά πάντα να υπάρχει μια Ιθάκη για προορισμός και όπως κλείνει το ποίημα του Ιθάκη ο μέγιστος των ποιητών Κ.Π. Καβάφης

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν»

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Καλό ταξίδι λοιπόν και με μια μόνο ευχή, το ταξίδι να είναι μεγάλο αλλά πάντα να υπάρχει μια Ιθάκη για προορισμός

  Προσοχή όμως στο τέλος των στίχων. Εσύ μπορεί να κατάλαβες πλέον, αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.

  Πόσοι δεν είχαν στόχους, πόσοι δεν είχαν όνειρα, πόσοι τα πέτυχαν και στο τέλος διαπίστωσαν οτι αντάλλαξαν τα νιάτα τους και την υγεία τους για αυτά και το τίμημα ήταν τελικά πολύ μεγάλο; Άσχημο πράγμα να φτάνεις προς το τέλος, να έχεις πετύχει και να το έχεις μετανιώσει.

  Ένα μικρό μυστικό λοιπόν είναι να μην βάζετε μεγάλους στόχους με βάθος δεκαετίας. Ξεκινήστε με μικρούς στόχους.
  Αν τους φτάσετε, τότε μπορείτε να αξιολογήσετε πλέον την αξία και το αν πρέπει να συνεχίσετε στον επόμενο και μεγαλύτερο στόχο ή να αλλάξετε ρότα.
  Αν δεν τους φτάσετε, ε, τουλάχιστον ήταν μικροί οι στόχοι. :p

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.