Ποιους μπορεί να συμφέρει η ένταση στη Μεσόγειο;

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ποιους τελικά συμφέρει η ένταση στην ευρύτερη περιοχή μας; Είναι ένα ερώτημα που αν απαντηθεί μπορεί να δώσει πολλές εξηγήσεις και που όμως η κάθε απόπειρα απάντησης του ενέχει κινδύνους, εφόσον δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν μια ασφαλή εικόνα για την κατάσταση.

Παρόλα αυτά μπορεί κανείς να ανιχνεύσει, μέσα από τα γεγονότα αλλά και τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών τις υπόθεσης αρκετά πράγματα τα οποία δείχνουν κάπως το τι επικρατεί.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρει πως η κρίση στο Αιγαίο δεν αφορά το ΝΑΤΟ αφήνοντας να εννοηθεί  πως η θέση του ΝΑΤΟ είναι στην μέση και δεν θα επέμβει για να βοηθήσει είτε την Ελλάδα, είτε την Τουρκία.

Φυσικά το ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ την δήλωση αυτή την έκανε στο Τούρκικο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και όχι σε κάποια άλλη δυτική πηγή έχει και αυτό την σημασία του γιατί δείχνει το ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρικό απέναντι στην Τουρκία αλλά της πετάει το μπαλάκι για την όποια απόφαση τελικά πάρει.

Από την άλλη ο Ζάεφ κλείνει πάλι την πόρτα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το Σκοπιανό λέγοντας πως δεν χρειάζεται να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας του εφόσον το όνομα που θα προταθεί θα έχει χρήση μόνο στο εξωτερικό και όχι μέσα στα Σκόπια οπότε δεν θα έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα. Ίσως  σε αυτή την περίπτωση λίγη περισσότερο σοβαρότητα θα χρειαζόταν.

Μέσα σε αυτή την γενικευμένη κατάσταση και για το θέμα της Συρίας ακούγονται διάφορες γνώμες και απόψεις.

Από την πλευρά της Ελλάδας μια  «χαλαρή» κρίση στο Αιγαίο με την Τουρκία θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε πολλά κυβερνητικά προβλήματα.

Φυσικά και το Σκοπιανό θα μπορούσε να έρθει δεύτερο σε σημασία άρα η οποιαδήποτε λύση θα είχε λιγότερες αντιδράσεις από πλευράς κόσμου, δίνει προβάδισμα στην κυβέρνηση εφόσον η αντιπολίτευση αυτή την στιγμή είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι κυβερνητικοί χειρισμοί μέχρι στιγμής δεν είναι λάθος στο θέμα ώστε να ξεσηκώσουν λαϊκή αντίδραση και αποκτά μια ασφαλή υπεροχή σε ψήφους για τις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχει μια αναλογία στα πολιτικά οφέλη εφόσον ενισχύεται η θέση του Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να μεγαλώσει την ισχύ της Τουρκίας χωρίς να υπάρχει κάποια φωνή μέσα στην χώρα που να προειδοποιεί ότι η πολιτική της Τουρκίας, ενδεχομένως κάποια στιγμή θα την θέσει εκτός ΝΑΤΟ και σε απομόνωση από την Δύση.

Όσο για τους υπόλοιπους οι οποίοι αυτοί την στιγμή κρατούν ίσες αποστάσεις, αυτή η αναταραχή λειτουργεί υπέρ των δικών τους συμφερόντων γιατί οποιαδήποτε τροπή και αν πάρει το πράγμα, μπορούν να επιλέξουν τι θέση θα πάρουν ή να δημιουργήσουν σε σχεδόν απόλυτο βαθμό την θέση ισχύος που θα ήθελαν να πάρουν και έτσι να κερδίσουν με ασφάλεια αυτά που θέλουν στα θέματα των πηγών ενέργειας, των γεωτρήσεων αλλά και στο γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής.

Με άλλα λόγια η ένταση στην περιοχή, πιθανώς «συμφέρει» τους πάντες εκτός φυσικά από τον απλό κόσμο ο οποίος σε τέτοιες υποθέσεις βρίσκεται στην μέση και γίνεται το θύμα αυτών των πολιτικών χωρίς καν να έχει τον τρόπο να επιλέξει την τύχη του.

Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε στην παρούσα φάση είναι το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών να ενισχύσει την θέση της χώρας μας και η κατάσταση, όσο θερμή και αν είναι τώρα να μην παράγει περισσότερα θύματα είτε συμβολικά, είτε πραγματικά, γιατί δυστυχώς οι έχοντες στα χέρια τους τον χειρισμό των κρίσεων αυτών, ποτέ δεν είχαν μέσα τους ανθρωπισμό και ποτέ δεν θα έχουν.