Ποιοι οργάνωσαν το συλλαλητήριο; Ερωτήματα και κάποιες απαντήσεις

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Αρκετές μέρες πριν το συλλαλητήριο είχαν διασπαρεί πολλές φήμες για το ποιος οργάνωσε το συλλαλητήριο.

Τότε είχε έντονα ακουστεί ότι πίσω από την διοργάνωση κρύβεται η Χρυσή Αυγή, κάτι που έκανε μερίδα κόσμου να λέει ότι δεν πρέπει να δοθεί το παρόν για να μην ενδυναμωθεί η θέση της ακροδεξιάς.

Τελικά φάνηκε ότι ο έμμεσος πόλεμος που είχε ξεσπάσει εναντίον του συλλαλητήριου δεν απέδωσε καρπούς και έτσι ο πολιτικός αλλά και ο θρηκευτικός κόσμος έδωσε το παρόν ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους.

Ο επίσημος διοργανωτής του συλλαλητηρίου εμφανίζεται να είναι η (Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν)

Πρόκειται για μια ομάδα πολιτών που η πρώτη επίσημη εμφάνιση της έγινε το 2012 και η οποία μαχόταν την οικονομική κατοχή που ζει η χώρα.

Στα θέματα που διαπραγματευόταν αυτή η ομάδα, αρκετά συχνά εμφανιζόταν και το η Μακεδονία είναι Ελληνική με συνθήματα του τύπου δεν ξεπουλάμε την ιστορία μας.

Σιγά σιγά αυτά τα μοτίβα άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις και ο κόσμος που επισκεπτόταν την ανάλογη σελίδα της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρχισε να είναι όλο ένα και περισσότερος.

Τέλη Νοεμβρίου εμφανίστηκε η Ιστοσελίδα  http://www.onomasia.gr η οποία είχε σκοπό να συγκεντρώσει υπογραφές για ένα ψήφισμα με αποδέκτη τον Αλέξη Τσίπρα στο οποίο η ομάδα ζητούσε να μην υπάρχει το όνομα Μακεδονία σε κανένα σημείο της καινούργιας ονομασίας των Σκοπίων.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οργανωτές αυτής της κίνησης εμφανίζονται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων η Πανμακεδονική Ένωση ΗΠΑ και ο επίσης από τις ΗΠΑ οργανισμός International Hellenic Association.

Ενώ εδώ και πολλές μέρες είχε ξεσπάσει ένα άτυπος πόλεμος εναντίον του συλλαλητηρίου τελικά ακόμα και η εκκλησία η οποία ήταν μέχρι και τις τελευταίες μέρες αντίθετη με αυτό τελικά πήγε.

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων είναι ο Κος Παναγιώτης Τάτσιος ο οποίος ανέφερε στο Protagon ότι στο παρελθόν η ομοσπονδία είχε αναλάβει και την εκδήλωση της Σπίθας του Μίκη Θεοδωράκη στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Παρά το ότι τις προηγούμενες μέρες στην Θεσσαλονίκη δεν υπήρχαν ιδιαίτερα πολλές αφίσες είχε γίνει μια πολύ καλά στοχευμένη και ενορχηστρωμένη καμπάνια σε ραδιόφωνα κυρίως αθλητικού περιεχομένου με μεγάλη απήχηση στον κόσμο τα οποία μιλούσαν συνεχώς υπέρ του συλλαλητηρίου.

Εκεί τίθενται κάποια ερωτήματα και μάλιστα από την στιγμή που οι συντονιστές της εκδήλωσης δηλώνουν ότι από τα χέρια τους δεν περνάνε καθόλου λεφτά.

Όλα αυτά τα ραδιόφωνα αλήθεια είναι υπέρ του συλλαλητηρίου δωρεάν.

Τα πούλμαν που έφεραν τον κόσμο στην Θεσσαλονίκη είτε είναι 250 κατά την αστυνομία είτε 1300 σύμφωνα με τους διοργανωτές δεν έχουν ναυλωθεί από κανέναν; Σύμφωνα με τους διοργανωτές το κόστος μεταφοράς επιβάρυνε  τους ίδιους τους ταξιδιώτες και κυμαινόταν από 5 έως 15€.

Ενώ εδώ και πολλές μέρες είχε ξεσπάσει ένα άτυπος πόλεμος εναντίον του συλλαλητηρίου τελικά ακόμα και η εκκλησία η οποία ήταν μέχρι και τις τελευταίες μέρες αντίθετη με αυτό τελικά πήγε.

Το ότι γνωστοί – άγνωστοι κύκλοι προσπάθησαν να αμαυρώσουν τον κόσμο που πήγε ταυτίζοντας τον με την ακροδεξιά, είναι μια γνωστή τακτική η οποία συνήθως πετυχαίνει τον στόχο της, το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι γιατί αυτή την φορά δεν τα κατάφεραν.

Πήγαν να γίνουν και κάποια επεισόδια από τους λεγόμενους Αντιεξουσιαστές, αλλά λόγο μεγέθους της εκδήλωσης η αστυνομία τελικά αποφάσισε να μην τους δώσει το οκ να προσπαθήσουν να διασπάσουν τον κόσμο, όπως έχει γίνει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν.

Κάτι αλλάζει, Κάτι διαφοροποιείται προς το καλύτερο; Προς το χειρότερο; Ο χρόνος θα δείξει