Περί ύψους

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Στους κινηματογράφους προβάλλεται η ταινία “1968”, που φαίνεται ότι είναι ένα αξιόλογο επίτευγμα. Λέω να πάω να τη δω, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για μένα που έχω χρόνια και χρόνια να κλειστώ σε κινηματογραφική αίθουσα.

Η ταινία έχει σαν κύριο θέμα της τη νίκη της ΑΕΚ στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, νίκη που έδωσαν τόσο ο Αμερικάνος, ο Ζούπας και οι λοιποί, αλλά που στέριωσε ο συστρατιώτης μου Γιώργος Τρόντζος, ο ύψους 2,17 γίγαντας.

Ο Τρόντζος που λέτε είχε έρθει από την Αμερική όπου σπούδαζε, για να υπηρετήσει τη μαμά Ελλάς και μια μέρα μας εμφανίστηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Κορίνθου, ντυμένος με μια ζακέτα και ένα τεραστίων διαστάσεων παντελόνι. Όταν γίναμε φίλοι και μέχρι να του ‘ρθει η με ειδική παραγγελία στολή του, τον παρακαλούσα να μου χαρίσει το πουκάμισό του που θα ‘κανε μια χαρά για σεντόνι δικό μου.

Γελούσε καλοκάγαθα και στην Αναφορά κρατούσε το όπλο του από την άκρη της κάννης, ενώ “παρουσιάστε” δεν μπορούσε επ’ ουδενί λόγω να κάνει. Το άλλο του πρόβλημα ήταν ότι δεν τον χωρούσαν τα κρεβάτια για να κοιμηθεί, μέχρι που του έστρωσαν στο υπόγειο τρία μαζεμένα, στα οποία κοιμόταν κατά πλάτος!

Θυμάμαι ακόμη ότι όταν κατεβαίναμε με άδεια στην Αθήνα είμαστε αξιοθέατο στους δρόμους, μια και του έφτανα λίγο πάνω από τη μέση. Όταν όμως τον πρωτοείδα να παίζει μπάσκετ με την ΑΕΚ, τον αγάπησα ακόμη πιο πολύ. Κι έτσι πανηγύρισα κι εγώ έξαλλα την πανευρωπαϊκή επιτυχία της ομάδας που από τότε έγινε και δικιά μου.