Περί μεγάλων μορφών

Γιώργος Χρηστάκης
Γιώργος Χρηστάκης

Ο πρωτοπόρος ηγέτης, ο «μέγας ανήρ», ο «ήρωας», η «μεγαλοφυΐα», κερδίζει την θέση του δημιουργού και μορφοποιού παράγοντα στην Ιστορία. Ο Καρλάυλ τον είχε περιγράψει ως Θεό έναν τέτοιον ηγέτη.
Μα δεν είναι καθόλου έτσι.

Ένας τέτοιος ηγέτης αναδύεται εκτός τόπου και χρόνου, και είναι τόσο προιόν και σύμβολό των ίδιων των πράξεών του και των γεγονότων, όσο και συντελεστής και εκφραστής τους.

Οι νεωτεριστικές του ιδέες θα ήταν ανεφάρμοστες αν δεν υπήρχε μια κατάσταση μέσα στην οποία η εφαρμογή τους, θα προκαλούσε άμεση αντίδραση…. Μια κατάσταση που μόνο αυτός θα μπορούσε να διαβλέψει.

Ένας τέτοιος ηγέτης μπορεί να αναδείξει την πολυπραγμοσύνη και την ευφυία του μόνο όσες φορές υπάρχουν «καταστάσεις ανάγκης».

Σε συνθήκες «ομαλότητας», οι ιδέες του θα παρέμεναν ως λανθάνουσες δυνατότητες, θα κινούνταν μέσα στη σφαίρα του ανέφικτου, και θα θεωρούνταν ανεφάρμοστες.

Αυτό το άτομο, ένας τέτοιος ήρωας δεν είναι απλά ένα προϊόν.

Τα πράγματα συντελούνται όχι μόνο γύρω από αυτόν, αλλά με αυτόν και από αυτόν τον ίδιο.

Οι ιδέες και οι αποφάσεις του επεμβαίνουν με τέτοιο τρόπο που μπορούν να αλλάξουν τον ρουν της ιστορίας.

Η δύναμη του λόγου του μπορεί να αξίζει όσο στρατιές χιλιάδων οπλισμένων στρατιωτών.

Ο «μεγάλος ανήρ», δεν είναι μόνο στρατηγός ή πολιτικός. Μπορεί να είναι λόγιος ή εφευρέτης ή να έχει πολλές άλλες ιδιότητες.

Ο Μπίσμπαρκ, ο Τσε, ο Μαρξ, ο Γουτεμβέργιος, οι αδελφοί Ράιτ, οι Φλέμινγκ, οι Μορς, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, και τόσοι άλλοι, είναι προϊόντα «αποτελέσματα» αναρίθμητων αιτίων αλλά και αίτια αναρίθμητων αποτελεσμάτων.