Περί αισθητικής

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Την αισθητική – λένε κάποιοι – είτε την έχεις είτε όχι. Και τείνω να συμφωνήσω μαζί τους. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης – και το Ηράκλειο και η αισθητική των ανθρώπων του, σίγουρα σηκώνουν πολλή δουλειά.

Μία πόλη, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια είχε γυρισμένη την πλάτη της στον ορίζοντα και τη θάλασσα, μία πόλη που αντί να αναδείξει την παλιά της πόλη, την υποβάθμισε και την απαξίωσε, αναζητά τελευταία τον τρόπο να αγαπηθεί περισσότερο από τους κατοίκους της και να κρατήσει τους επισκέπτες της. Να προστατέψει και να αναδείξει την ιστορία, την κληρονομιά και τον πολιτισμό της. Σε αυτή τη δύσκολη και αχαρτογράφητη για όλους πορεία, πρώτο ρόλο έχουν οι δημότες. Καλές – και απαραίτητες – οι διαφημιστικές καμπάνιες, καλή η παρουσία του Δήμου σε εκθέσεις ανά τον κόσμο, ωστόσο η εικόνα και το πρόσωπο μιας πόλης ξεκινά, χτίζεται και αναδεικνύεται από τους ανθρώπους της.

Και οι άνθρωποι της; Αυτοί αρέσκονται να πίνουν νωχελικά τον καφέ τους σε ένα από τα εκατοντάδες, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, καφέ του κέντρου και να επιρρίπτουν ευθύνες στην εκάστοτε δημοτική αρχή που δεν βάζει μια τάξη στα κακώς κείμενα. Είναι οι ίδιοι που μόλις πιουν τον καφέ τους κάτω από μία αυθαίρετη κατασκευή, θα σηκωθούν και θα καταγγείλουν την αυθαιρεσία και την έλλειψη ελέγχων. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία αυτής της πόλης, λίγοι είναι πια εκείνοι που προτιμούν για τη βόλτα τους τα – παρατημένα στην τύχη τους και την βρωμιά – τείχη της πόλης και ακόμη λιγότεροι όσοι επιλέγουν να περπατήσουν στα στενά της παλιάς πόλης.

Η αισθητική είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παιδεία και τον πολιτισμό. Το Ηράκλειο είναι από τις πιο βρώμικες πόλεις της Ελλάδας, γιατί οι δημότες του ενώ αγαπούν την ανακύκλωση στο σπίτι τους, στο δρόμο βγάζουν τον χειρότερο τους εαυτό. Και ναι, είναι αλήθεια ότι στην πόλη πιο εύκολα βρίσκεις εξωγήινο παρά κάδο απορριμμάτων, δεν μπορεί όμως αυτό να συνιστά άλλοθι.

Στα λιγότερο από δυο χρόνια που έχει μπροστά της η δημοτική αρχή του Ηρακλείου οφείλει να παρέμβει αποτελεσματικότερα στα θέματα της καθημερινότητας. Και όχι μόνο σε αυτά που αφορούν την βιτρίνα της πόλης, το κέντρο. Να επιδείξει την αποφασιστικότητά της σε ό,τι αφορά θέματα παραβάσεων, αυθαιρεσιών και να αποδείξει ότι η αλλαγή που ψήφισαν οι Ηρακλειώτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2014, συνιστά αλλαγή επί της ουσίας.

Ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να βγει μπροστά και να θέσει επιτέλους τις προτεραιότητες για την αποκατάσταση της εικόνας της πόλης. Να θέσει στόχους και να τους κατακτήσει. Να βάλει στοιχήματα και να τα κερδίσει. Να απαντήσει στις προκλήσεις. Και αν οι στόχοι απαιτούν που και που να τραβάει και το αυτί των δημοτών, ας το κάνει. Και αν απαιτούν να αφήσει και κάποιους δυσαρεστημένους ας το κάνει διπλά. Άλλωστε ο ίδιος ο Βασίλης Λαμπρινός έχει πει ότι «κανένας δεν με κρατάει». Ας το αποδείξει.

Comments

  1. Αλέξης    

    Καλό, πολύ καλό!! Καλή αρχή!!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.