Πεθαίνουν δύο Ηράκλεια κάθε χρόνο

Να μάθεις οπωσδήποτε πώς γίνεται η επανεκκίνηση της καρδιάς σε κάποιον που παθαίνει ανακοπή.

Μάριος Διονέλλης
Μάριος Διονέλλης

Από την ενημερωτική δράση στη Δημοτική Αγορά των Χανίων

Περιδιαβαίνοντας το κρητικό internet, πήρε το μάτι μου στα Χανιά νεαρούς γιατρούς και γιατρίνες να δείχνουν στους Κρητικούς πώς να επαναφέρουν καρδιές που έχουν σταματήσει. Ήτανε λέει «παγκόσμια ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς». Κι είχανε βάλει κάτω κάτι κούκλες και τις ζουλάγανε από το πρωί μέχρι το απόγευμα δείχνοντας σε όσους ενδιαφέρονταν πώς μπορείς με τέσσερις απλές κινήσεις να κρατήσεις στη ζωή έναν άνθρωπο που έχει πάθει ανακοπή.

Στα καλά καθούμενα πάει να σβήσει το καντηλάκι του διπλανού σου και μπορεί να δεις να βολοδέρνει στα δικά σου χέρια η ευθύνη να το κρατήσεις λίγο ακόμα αναμμένο. Και τότε πρέπει να ξέρεις τί να κάνεις με δαύτα (τα χέρια).

Λίγοι από τους εκατοντάδες περαστικούς καταδέχτηκαν να γονατίσουν και να μάθουν τί πρέπει να κάνουν. Αν δεν έχεις βρεθεί στη θέση να πεθαίνει ένας άνθρωπος δίπλα σου δεν ξέρεις πόσο σημαντικό είναι αυτό. Στα καλά καθούμενα πάει να σβήσει το καντηλάκι του διπλανού σου και μπορεί να δεις να βολοδέρνει στα δικά σου χέρια η ευθύνη να το κρατήσεις λίγο ακόμα αναμμένο. Και τότε πρέπει να ξέρεις τί να κάνεις με δαύτα (τα χέρια).

Περίπου 400.000 Ευρωπαίοι αποχαιρετούν κάθε χρόνο τα εγκόσμια από καρδιακή ανακοπή. Θες το άγχος, η διατροφή, η ρύπανση, το τσιγάρο, τα μνημόνια, ο έρωτας. Τί να σου κάνει και αυτή η καρδιά, πόσα να αντέξει.  Δεν είναι και λίγοι. Είναι δύο Ηράκλεια αν το καλοσκεφτείς οι 400.000 άνθρωποι. Έτσι, με ένα τσαφ, στα καλά καθούμενα. Μόνο το 10% τη γλιτώνει αν πάει εγκαίρως στο νοσοκομείο. Το ποσοστό αυξάνεται πολύ αν μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο βρεθεί κάποιος να κρατάει σε κίνηση την καρδιά κάνοντας τις σωστές μαλάξεις.

Δεν είναι και λίγοι. Είναι δύο Ηράκλεια αν το καλοσκεφτείς οι 400.000 άνθρωποι. Έτσι, με ένα τσαφ, στα καλά καθούμενα.

Συνήθως στα περιστατικά αυτά μαζεύονται γύρω όλοι από νοσηρή περιέργεια. Ένας – δυο παίρνουν ταυτόχρονα το ΕΚΑΒ (σωστό), κάμποσοι σταυροκοπιούνται, κάποιοι κλαίνε, ένας πάντα θα φωνάξει «ανοίξτε βρε παιδιά να πάρει αέρα ο άνθρωπος» και ένας θα πάει να βρει νερό. Και ενώ τον κοιτάνε όλοι αρμέγοντας την αγωνία του, ένας χριστιανός δε βρίσκεται να κάνει το σωστό. Ε, κάποιος άλλος θα ξέρει σίγουρα.

Κι αν είσαι μόνος με κάποιον που παθαίνει ανακοπή και εξαρτάται αποκλειστικά από σένα; Κι αν την πάθεις εσύ και έχεις μόνο έναν άνθρωπο δίπλα σου; Θα εύχεσαι να ξεστραβώθηκε κάποτε να δει πώς γίνεται ή όχι;
Για να μην πολυλογώ, ενημερώσου. Βάλε και τους διπλανούς σου, την οικογένεια, τους συναδέλφους να το μάθουν. Αύριο κάποιος από αυτούς μπορεί να σου σώσει τη ζωή. Πέντε λεπτά θέλει, αλλά κυρίως θέλει ενδιαφέρον, για τον διπλανό και εντέλει για σένα τον ίδιο.

Και σεις αγόρια και κορίτσια από τις ιατρικές σχολές. Μην περιμένετε την παγκόσμια ημέρα. Βγείτε κάθε μέρα και δείξτε στον κόσμο τί να κάνει. Δυο Ηράκλεια κάθε χρόνο είναι πολλά.

* Ρίξτε και μια ματιά στο βίντεο εδώ. Η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρία πριν από μερικά χρόνια προσέλαβε τον Vinnie Jones να δείξει στους Άγγλους τα βασικά (χωρίς το φιλί της ζωής για ευνόητους λόγους):