Παραβίαση συνόρων και όχι κατασκοπεία η κατηγορία για τους δύο Έλληνες

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Φαίνεται ότι τα Τούρκικα ΜΜΕ έχουν υποβαθμίσει την είδηση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτών στον Έβρο.

Τα κύρια θέματα των Τούρκικων ΜΜΕ όπως διαβάζω στο «Πρώτο Θέμα» αφορούν τις επιχειρήσεις στο Αφρίν και την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις Αφρικάνικες χώρες.

Το Anadolu αναφέρει ότι οι Έλληνες φαντάροι πήραν αναβολή και θα παρουσιαστούν στον ανακριτή την Δευτέρα, ενώ τα τρία κινητά που υπήρχαν στην κατοχή τους θα σταλούν για περαιτέρω έρευνα.

Οι στρατιώτες, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υποστηρίζουν ότι ακολουθούσαν ίχνη τα οποία πίστευαν ότι ήταν ίχνη κάποιου λαθρομετανάστη και χωρίς να το καταλάβουν βρέθηκαν στην μεριά της Τουρκίας.

Το ότι τα Τούρκικα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να υποβαθμίσουν το περιστατικό, φαίνεται και στο ότι πιο πολύ εστιάζουν στα Ελληνικά πρωτοσέλιδα και λιγότερο στο ίδιο το περιστατικό, ενώ το Haber Turk τονίζει πως οι δύο στρατιώτες ο Ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρεπώδης και ο Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης κατηγορούνται για παραβίαση εισόδου απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και όχι για κατασκοπεία.

Από ότι φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η Τουρκία θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και μάλλον οι δύο Έλληνες θα τύχουν καλής μεταχείρισης.

Έχω ακούσει τις τελευταίες ώρες πολλά σενάρια, μέχρι και το ότι η Τουρκία θα ζητήσει να ανταλλάξει τους δύο Έλληνες με τους Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στην χώρα μας.

Όλα αυτά και πολλά άλλα μάλλον, όπως δείχνει το πράγμα, ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Και αυτό γιατί μπορεί οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι σε ένα κρίσιμο σημείο αλλά μάλλον δεν είναι η ώρα να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου εξαιτίας αυτού.

Η μορφολογία του εδάφους της περιοχής του Έβρου αλλά και η πολλές φορές πυκνή ομίχλη είναι εύκολο να αποπροσανατολίσουν την πορεία, και πιθανώς αυτό έγινε. Για τους ίδιους λόγους, και για να μην αποπροσανατολιστεί η κατάσταση και στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δυο χωρών, το θέμα θα μείνει μάλλον στις σωστές του διαστάσεις.

Η Ελληνική πλευρά πρέπει να κοιτάξει ψύχραιμα να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ούτως ώστε οι δύο Έλληνες να μπορέσουν να επιστρέψουν χωρίς προβλήματα πίσω στην Ελλάδα, για να λήξει αυτό το περιστατικό το οποίο δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν.