Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, το βαρόμετρο στην Μεσόγειο έχει πέσει

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Τα πλοία της Exxon Mobil οδεύουν στην περιοχή του οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ για να πραγματοποιήσουν τις έρευνες τους και ο εκπρόσωπος της εταιρίας Suann Guthrie θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, αναφέροντας πως οι έρευνες θα γίνουν εφόσον εξασφαλιστούν όλες οι απαιτούμενες άδειες, και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε δύο μήνες.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφίες από τον απόπλου από την Σούδα του  USNS Carson City το οποίο αποκαλεί αιχμή του δόρατος, στην προσπάθεια να προωθηθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της Τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά χωρίς να αναφέρει ακριβώς πως.

Αυτές επιγραμματικά είναι οι εξελίξεις στο θέμα όπως μεταφέρονται, και είναι σχεδόν σίγουρο πως οι όντως σημαντικές εξελίξεις που υπάρχουν στο προσκήνιο έχουν παραπέμψει στις καλένδες τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα που αφορούν την χώρα μας, όπως το Σκοπιανό και το σκάνδαλο της Novartis.

Αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση έχει πέσει ένα πολύ μεγάλο βάρος της διαχείρισης αυτής της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, η οποία είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, και ίσως πολύ κρισιμότερη από την περίπτωση των Ιμίων του 96.

Μπορεί η Ελλάδα και η Κύπρος να μην παίζει τον σημαντικότερο ρόλο  στο παιχνίδι το οποίο, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι παιχνίδι των ισχυρών, όμως η θέση που θα πάρουν αλλά και ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν μπορεί να ευνοήσει ή να δυσχεράνει την θέση τους.

Το παιχνίδι παίζεται σε πολλά επίπεδα, γιατί είναι και πολιτικό και στρατιωτικό, και όπως δείχνουν τα πράγματα, η Τουρκία πασχίζει να κρατήσει το κύρος της και στο εξωτερικό αλλά κυρίως στο εσωτερικό της χώρας της και να κρατηθεί και το κύρος του Ερντογάν, το οποίο έχει πληγεί όπως φαίνεται παρά το ότι δείχνει να είναι παντοδύναμος.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, η Μεσόγειος φαίνεται να έχει πέσει σε βαρομετρικό χαμηλό και ο αέρας μυρίζει θύελλα. Το περίεργο είναι και ίσως το πιο ανησυχητικό, ότι δεν έχει βγει έκτακτο δελτίο θυέλλης γιατί ίσως ακόμα κανείς δεν ξέρει το μέγεθος της.