Παντέρμη λεβεντιά

Η εικόνα ενός παιδιού χτυπημένου μόνο και μόνο επειδή ήταν διαφορετικό από τους υπόλοιπους αποτελεί ντροπή για το νησί.

Μάριος Διονέλλης
Μάριος Διονέλλης


Στη φωτογραφία αυτού του παιδιού, επισκέπτη στο νησί, νέου επιστήμονα που διάλεξε εδώ να ματώσει στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, αποτυπώνεται σήμερα η πραγματικότητα της Κρήτης.

Διδακτορικός φοιτητής, με καταγωγή από το Μεσολόγγι, τελείωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τελείωσε και το Μεταπτυχιακό και τώρα κάνει Διδακτορικό. Παράλληλα δουλεύει στον τουρισμό για να βγάζει τα προς το ζην.

Μέχρι που βρίσκονται μπροστά του τρεις νταήδες, τρία παλικαράκια από αυτά που διαφεντεύουν στο νησί, που αποφασίζουν ποιον χωράει και ποιον όχι η Κρήτη, ποιος είναι φυσιολογικός και ποιος όχι, που θαρρούν πως το νησί ολάκερο είναι δικό τους χωράφι και διαλέγουν ποιον θα αφήσουν να πατήσει το ποδάρι του στο δικό τους το βιός.

Ο 30χρονος που χτυπήθηκε από κρητικούς μόνο και μόνο επειδή τον έκριναν «διαφορετικό».

Ούτε τους ήξερε, ούτε προηγούμενα είχε μαζί τους, ούτε τους είχε ξαναδεί ποτέ στη ζωή του. Προφανώς κι εκείνοι δεν τον ήξεραν. Προφανώς τους φάνηκε «διαφορετικός» και αυτό από μόνο του έφτανε.

Μόνο σε ένα μήνα, στο Ρέθυμνο σημειώθηκαν 3-4 ξυλοδαρμοί, που καταγράφηκαν στην αστυνομία, αλλά για τους οποίους δεν υπεβλήθη καν μήνυση. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση συνελήφθησαν δύο βλαστάρια Ρεθεμνιωτών, 20 και 22 χρονών, ενώ ένας ακόμη αναζητείται.

Πήγαν στον εισαγγελέα και τους άφησε ελεύθερους, χωρίς ακόμα να ξέρει κανείς αν απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αν έστω θα οριστεί δικάσιμος.

Οι πιτσιρικάδες πήγαν σπίτια τους, ενώ το θύμα της επίθεσης κόντεψε να πάει στον άλλο κόσμο. Τον χτυπούσαν με λύσσα είπε, και όλα τα χτυπήματα ήταν στο κεφάλι. Ούτε τους ήξερε, ούτε προηγούμενα είχε μαζί τους, ούτε τους είχε ξαναδεί ποτέ στη ζωή του. Προφανώς κι εκείνοι δεν τον ήξεραν. Προφανώς τους φάνηκε «διαφορετικός» και αυτό από μόνο του έφτανε.

Οι επιθέσεις αυτού του είδους στο Ρέθυμνο αρχίζουν να πληθαίνουν. Μέλη κοινωνικών οργανώσεων, μετανάστες, μέλη της lgbt κοινότητας έχουν κατά καιρούς βρεθεί στο στόχαστρο, απλά και μόνο για επίδειξη δύναμης και χωρίς άλλο ιδιαίτερο κίνητρο, πολλές φορές ακόμα και ως μέσο βραδινής διασκέδασης ή εκτόνωσης.

Κρήτη αυτή είναι η εικόνα της παντέρμης λεβεντιάς που σου απόμεινε να περιφέρεις με το 4×4.

Τα κρούσματα είναι πολλά και είναι πια δύσκολο να κάνεις ότι δεν τα βλέπεις. Κι αν ακόμα, Κρήτη, στρέφεις το βλέμμα σου στους λεβέντες που σε δόξασαν, ετούτο εδώ το πρόσωπο θα σε στοιχειώνει. Είναι η εικόνα της παντέρμης λεβεντιάς που σου απόμεινε να περιφέρεις με το 4×4.

Δεν ξέρω αν αυτός ο άνθρωπος αποφασίσει να μείνει στο νησί ή να γυρίσει στον τόπο του. Ό,τι και αν κάνει του οφείλουμε, έστω, μια ταπεινή συγνώμη.