Παλικαριά κι όχι παλληκαρισμοί

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Ελπίζω να μην καταλήξουμε ποτέ, στην άποψη του κυρίου Θ. Πάγκαλου, ότι «Καλός Τούρκος είναι μόνο ο νεκρός Τούρκος» κι αυτό επειδή ο τούρκικος λαός δεν μας φταίει σε τίποτα. Κι αυτοί έχουνε μανάδες κι αδερφάδες, κι αυτοί εξίσου πονάνε, όταν κάποια σφαίρα τους τρυπήσει. Όμως ο πληθωρικός κύριος Πάγκαλος, όπως με εκείνο το ιστορικό του «όλοι μαζί τα φάγαμε» ή την ευθεία επίθεσή του στους Αμερικανούς «άστε τους λαούς ελεύθερους να τα βρουν μεταξύ τους», ο πληθωρικός λοιπόν κύριος Πάγκαλος έχει ιδέες που δεν μπορεί να τις εκφράσει.

Ούτε η τεράστια Παιδεία του τον εμποδίζει να τριγυρίζει πολλές φορές στο μυαλό του το ότι θέλει να πει, αλλά ορμάει ακάθεκτος κι όποιον πάρει ο Χάρος.

Όχι λοιπόν προσωπικά δεν συμφωνώ με την εκτίμησή του. Θα έλεγα ότι «καλός Τούρκος είναι μόνο ο λογικός Τούρκος» και τρεχάτε και γυρεύετε τους όσους λογικούς ανάμεσα στις ορδές που περιβάλλουν τον Ερντογάν, τους υπουργούς και τους συμβούλους του.

Η αλήθεια είναι τώρα ότι δεν είναι στιγμές που να αναζητά κανείς τη λογική. Το «όρτσα διάλε την πίστη του κι όπου το βγάλει η βράση» φαίνεται ότι έχει τη δεσπόζουσα τώρα θέση. Βέβαια στο όρτσα χωράει μεν η παλικαριά, αλλά δεν χωράει η επιπολαιότητα ούτε ασφαλώς και η ενδοτικότητα. Απομένει λοιπόν στην κυβέρνηση να αποφασίσει και να δείξει στους Τουρκαλάδες το πόσο αποφασισμένος είναι ο ελληνικός λαός, να υπερασπιστεί τα ιερά και τα όσια του.

Σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα, παλικαριά και όχι παλικαρισμοί, είναι η συνταγή για σήμερα. Πολύ αμφιβάλω όμως αν ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του, μπορούν να την εφαρμόσουν, να την ψήσουν και να μας την προσφέρουν ώς έδεσμα επιθυμητό.

Ας περιμένουμε λοιπόν.