Παλιά και νέα

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Ο αείμνηστος πατέρας μου, λάτρευε τη θάλασσα κι άλλο τόσο τη φοβότανε. Το αντίστροφο με τους πολιτικούς. Λάτρεψε μόνο τον Εμμανουήλ Τσουδερό, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το τελευταίο μάλιστα χρονογράφημά του πριν οδηγηθεί στην κλινική με την παρουσία μόνο του Μενέλαου Παρλαμά και τη δικιά μου, πριν οδηγηθεί στην κλινική απ’ όπου έφυγε, σε εκείνο λοιπόν το χρονογράφημα προέβλεπε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος έλληνας πρωθυπουργός, πράγμα που κάποια χρόνια μετά έγινε.

Αυτό μου κληρονόμησε. Να σέβομαι δηλαδή τους θεσμούς και να είμαι απολύτως ελεύθερος απέναντι σε όλους όσους ασκούν εξουσία.

Το “καπετανιλίκι” μου το πλήρωσα βέβαια ακριβά στη ζωή μου. Όμως κέρδισα ένα όνομα σεβαστό απ’ όλους! Αλλά δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους διευκρινίσεις ή εξομολογήσεις. Και έγραψα το μακρύ πρόλογο μόνο και μόνο για να ερμηνεύσω το σύνολο σχεδόν της σημερινής πολιτικής, που ούτε στα εθνικά θέματα μπορεί να βρει σημεία επαφών.

Ξυπνήστε άρχοντες! Εσείς είσαστε εφήμεροι αλλά η Ελλάδα, είτε το θέλετε είτε όχι, είναι αιώνια. Ξυπνήστε λοιπόν και σταματήσετε να ποτίζετε το λαό, που πραγματικά υποφέρει, με χασίς ανακατεμένο με δηλητήριο.

Ένα άνθρωπο ειλικρινή – και μόνο – αναζητούμε. Θα τον βρούμε. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ παρά να καταλήξω στην υπεκφυγή “Αυτό θα το δούμε”.

Εσείς;