Παγκόσμιος δανεισμός με ιστορικά υψηλά και ένα μέλλον αβέβαιο

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Φαίνεται πως ο τρόπος που κινείται η παγκόσμια αγορά, έχει αρχίσει να έρχεται σε κορεσμό.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρει το ΔΝΤ σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής η οποία αναφέρει ότι ο παγκόσμιος δανεισμός του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ξεπερνά αυτή την στιγμή τα ιστορικά υψηλά του 2007 – 2009 φτάνοντας σε ύψος τα 164 τρις δολάρια.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ αυτό προέκυψε από την χαλαρή πολιτική δανεισμού που ακολούθησαν κυρίως οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο να είναι υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ και κατά 12 μονάδες υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ.

Εντυπωσιακό αν και αναμενόμενο είναι ότι πάνω από το μισό αυτού του χρέους ανήκει σε τρεις μεγάλες οικονομίες, στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία. Σύμφωνα λοιπόν με το ΔΝΤ κρίνεται πλέον ως επιτακτική ανάγκη να μειωθεί ο δανεισμός στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, για να θωρακιστεί καλύτερα η οικονομία.

Βάσει της έκθεσης του ΔΝΤ η εξισορρόπηση των αγορών μετά το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων, δεν είναι ασφαλής δείκτης που θα πρέπει να ησυχάσει τους επενδυτές εφόσον οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι αυξημένοι και η ενίσχυση του πληθωρισμού, μπορεί να ασκήσει πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες για επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού, κάτι που φυσικά θα έφερνε τα πάνω κάτω στην παγκόσμια οικονομία.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Κίνα στην οποία από το 2001 έως το 2016 τα χρέη έχουν φτάσει από 1,7 τρις δολάρια στα 25,5 τρις δολάρια δηλαδή στα 3/4 της αύξησης του δανεισμού σε παγκόσμια κλίμακα.

Έτσι μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα και η ραγδαία ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας η οποία τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά έχει ανέλθει με εκρηκτικούς ρυθμούς.

Βάσει όλων αυτών των στοιχείων, το χρέος των ΗΠΑ θα εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2023 προβλέπεται πως το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 116% του ΑΕΠ το οποίο θα γίνει το δεύτερο υψηλότερο χρέος των G7.

Το οικονομικό σύστημα είναι έτσι δομημένο που οι μόνοι που μπορούν να ευνοηθούν και αν δεν το κάνουν, όλα μπορούν να βουλιάξουν είναι οι τραπεζίτες. Βάσει αυτού, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που είχε περάσει τον περασμένο Δεκέμβριο από το Κογκρέσο ο Ντόναλντ Τράμπ αναμένεται να αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 1,5 τρις δολάρια.

Κανονικά και με την κοινή λογική, ένα τέτοιο πλάνο θα οδηγούσε στην αύξηση του ΑΕΠ και αυτό προσπαθεί να κάνει η Αμερικάνικη κυβέρνηση, όμως οι αξιωματούχοι της FED και του γραφείου προϋπολογισμού του κογκρέσου «CBO» δεν φαίνεται να πιστεύουν κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς ζούμε στην εποχή των αριθμών και όχι των ανθρώπων με αποτέλεσμα η οικονομία να βασίζεται στην ευημερία των αριθμών κάτι που δεν γίνεται με την απλή λογική η οποία είναι και η μόνη χρηστική και λέει ότι η χαμηλή φορολογία και οι διευκολύνσεις σε έναν υγιή δανεισμό μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ μιας χώρας, γιατί πάντα υπεισέρχονται μέσα σε αυτή την διαδικασία και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι αλλάζουν τα δεδομένα των εξισώσεων.

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι κάνει ένα έμμεσο άνοιγμα και μια χαλαρή προσπάθεια να ελέγξει όλες τις οικονομίες στον κόσμο και αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του, τότε το παράδειγμα της Ελλάδας και η κρίση που ζούμε αυτή την στιγμή, θα γίνει ένα οικουμενικό οικονομικό φαινόμενο.

Ίσως αυτό εξηγεί σε αρκετά καλό βαθμό,, γιατί τα τελευταία χρόνια πολλοί Έλληνες αισθάνονται σαν πειραματόζωα και η Ελλάδα έχει γίνει ένα τεράστιο οικονομικό εργαστήριο το οποίο δείχνει στους μελετητές τι θα γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο εάν εξαπλωθεί αυτό το οικονομικό μοντέλο.

Όμως σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, τα αποτελέσματα είναι τελείως διαφορετικά από ότι σε μια μεγάλη και ισχυρή οικονομία η οποία έχει πολλούς άλλους τρόπους να απαιτήσει την έξοδο της από την κρίση.

Ας μην ξεχνάμε ότι τις ΗΠΑ ο Β΄ Π.Π. την έσωσε από ένα δεύτερο οικονομικό κραχ και μετά τον μεγάλο πόλεμο, η παγκόσμια οικονομία έκανε ένα νέο ξεκίνημα το οποίο όμως για να τροφοδοτηθεί, ήθελε εκατομμύρια νεκρούς.

Οι αριθμοί δεν σέβονται τις ζωές γιατί δεν τους ενδιαφέρουν, πείτε το ως ένα άλλο είδος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ένα είδος όμως κατασκευασμένο από ανθρώπους.

Όλοι αυτοί οι δείκτες και οι μελέτες έχουν να κάνουν με την ευημερία αυτού του είδους και τελικά με την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκηση ελέγχου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η οικονομία δεν είναι φυσικό φαινόμενο για να μην μπορείς να το προβλέψεις ή να το αλλάξεις, είναι ένα σύστημα καθορισμένο από ανθρώπου για τους ανθρώπους και ανάλογα με τα στοιχεία που θα του δώσεις και με τον τρόπο που θα τα δώσεις, αυτό το σύστημα θα βγάλει ένα αποτέλεσμα.

Αν λοιπόν οι άνθρωποι που αυτή την στιγμή λειτουργούν τα οικονομικά δεδομένα, δεν αλλάξουν μυαλά και δεν σκεφτούν άλλους τρόπους εξυπηρέτησης της παγκόσμιας οικονομίας, το υπάρχον σύστημα το οποίο αυτή την στιγμή έχει φτάσει σε κορεσμό, θα κάνει την παγκόσμια οικονομία να καταρρεύσει και τα επίχειρα από κάτι τέτοιο θα είναι οδυνηρά για όλους και θα είναι επίχειρα γιατί το να συντηρείς ένα τόσο λανθασμένο οικονομικό σύστημα είναι μια πολύ κακή και εσκεμμένη πράξη.

Comments

  1. web Hosting Services Greece    

    Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide
    credit and sources back to your blog? My blog is in the very same area of interest as yours and my users would genuinely
    benefit from a lot of the information you present here.
    Please let me know if this alright with you. Cheers!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.