Ο Νίμιτζ πετάει την μπάλα στην Ελλάδα για το Σκοπιανό

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα http://www.greeknewsonline.com/

Πριν μερικές μέρες και ενώ το καζάνι που λέγεται Σκοπιανό ή Μακεδονικό, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, κοχλάζει, ο Προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτζ, εξέφρασε την ελπίδα ότι στους προσεχείς μήνες το πρόβλημα της ονομασίας μπορεί να λυθεί.

Η δήλωση έγινε μετά το τέλος της συνάντησης με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, τον Πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη και τον Βάσκο Ναουμόφσκι η οποία έγινε στην έδρα του ΟΗΕ.

Ο κύριος Νίμιτζ έδωσε στους δυο διαπραγματευτές μια δέσμη ιδεών η οποία δεν αποτελεί βάση για συζήτηση όπως ο ίδιος είπε, αλλά υποβοηθητικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τις συνομιλίες και εκφράζει απόψεις και από τις δύο πλευρές.

Απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για το περιεχόμενο των προτάσεων αλλά όπως δήλωσε αν εξετάσει κανείς το νέο πακέτο θα καταλάβει ότι ουσιαστικά πρόκειται για έναν εντελώς καινούργιο συνδυασμό ιδεών.

Ο ΟΗΕ δείχνει να θέλει να κλείσει αυτό το θέμα το οποίο όπως ανέφερε ο κύριος Νίμιτζ υπάρχει εδώ και 25 χρόνια και δεν θα ήταν καλό να συνεχίσει να υπάρχει για τα επόμενα 25 χρόνια, όμως επειδή και οι δύο χώρες έχουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις αν δεν βρουν από κοινού μια συμφωνία, απλά δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Ο κύριος Νίμιτζ κάνει την δουλειά του αλλά όπως έχει θέσει το θέμα, δεν αφήνει περιθώρια για μια ονομασία που θα ευνοούσε την δική μας θέση, όμως από την άλλη ρίχνει την μπάλα στην δική μας πλευρά λέγοντας ότι είναι στην διακριτική μας ευχέρεια να βρούμε λύση.

Σε ερώτηση που του απεύθηναν για μεροληψία ο ίδιος ήταν αρνητικός και δήλωσε πως οι θέσεις αλλά και οι απόψεις του είναι αντικειμενικές.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, οι λύσεις που αναζητά είναι οι ρεαλιστικές και δεν θα είναι ρεαλιστικές, εάν η προτάσεις του δεν περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία μέσα στην νέα ονομασία.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και βάση όλων των προηγούμενων που τόσα χρόνια έχουν αναφερθεί στο θέμα, μάλλον βρισκόμαστε προ κάποιας ειλημμένης απόφασης η οποία με κάποιο τρόπο πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο.

Θα ήταν πολύ κακή η συγκυρία αυτή την στιγμή να δοθεί μια τελική λύση στο θέμα και ίσως αυτός να είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για μια διμερή συμφωνία.

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πολύ τις κινήσεις της και να βγει λίγο έξω από την αριστερόμορφη  γυάλα της γιατί ο Ελληνικός λαός μετά από τόσα χρόνια μνημονίων και μετά από την ηθική εξόντωση που έχει υποστεί, αισθάνεται όχι απλά καταπιεσμένος αλλά το χειρότερο προσβεβλημένος από την αντιλαϊκή πολιτική τόσων ετών.

Η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει να διαχειριστεί μόνο τα δικά της λάθη, αλλά και τα συσσωρευμένα λάθη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τα οποία προστίθενται στην σημερινή κατάσταση και δεν βρίσκουν λύση.

Όλο αυτό είναι ένα καζάνι χωρίς δικλείδα ασφαλείας το οποίο είναι έτοιμο να σκάσει με εθνικιστικό τρόπο και όχι εθνικά σωστό.

Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν να βρούμε λύσεις σε θέματα τα οποία αυτή την στιγμή αν λυθούν θα προσβάλουν ακόμα περισσότερο την ήδη καταπατημένη αξιοπρέπεια των Ελλήνων σε μια εποχή που το μελάνι της ιστορικής γραφίδας, έχει αρχίσει να γράφει αχνά και καθόλου ευδιάκριτα.

Ο κύριος Νίμιτζ κάνει την δουλειά του αλλά όπως έχει θέσει το θέμα, δεν αφήνει περιθώρια για μια ονομασία που θα ευνοούσε την δική μας θέση, όμως από την άλλη ρίχνει την μπάλα στην δική μας πλευρά λέγοντας ότι είναι στην διακριτική μας ευχέρεια να βρούμε λύση.

Αυτό σημαίνει ότι ή θα αποδεχτούμε τους όρους των Σκοπίων ή θα επιλέξουμε να μην βρούμε λύση.

Αυτή την στιγμή, προσωπικά επιλέγω το δεύτερο.