Ο Μυοκάστορας: «Θεέ μου! Τι μεγάλο ποντίκι!»

Άνα Ζουμάνη
Άνα Ζουμάνη

«Παίρνεις θέματα που δεν είναι θέματα και τα κάνεις θέματα», μου είπε μια φορά ο αρχισυντάκτης του mesogios.gr, κύριος Κώστας Γραμματικάκης. «Αυτό είναι τέχνη», συμπλήρωσε παρηγορητικά.
Όμως γιατί κάποια θέματα δεν είναι θέματα; Ιδού το ερώτημα.
Γνωρίζω καλά πως ένας χοντρός μυοκάστορας, σκέτος, δεν είναι θέμα, ειδικά σήμερα που αγοράζουμε φρεγάτες για να κάνουμε πόλεμο.  Αλλά για μένα ο μυοκάστορας υπήρξε τέράστιο θέμα μια μέρα. Για δύο ολόκληρες ώρες.
Ίσως ο μυοκάστορας να ήταν ακόμη «θέμα» -δηλαδή ισόβιο θέμα-  για μένα και για όλους, αν οι δάσκαλοι  δεν ήταν τόσο πληροφορημένοι. Τόσο απίστευτοι χαλάστρες.

……..

Μυστηριώδης ο μυοκάστορας. Σαν από παραμύθι με γίγαντες.
Αναμφισβήτητα ένας θεαματικός κολυμβητής και στην ξηρά πλένεται με χάρη, όρθιος με τα χέρια του (μπροστινά πόδια, θα έλεγε ο πληροφορημένος).

Αν του πετάξεις ψωμί, βλέπει σα να λέι: «Μα πόσο κόπανος είσαι; Τρώμε ψάρι. Ψάρι! Πως το λένε! Ψ+Α=ΨΑ,  Ρ+Ι=ΡΙ, ΨΑΡΙ.

Ο μυοκάστορας δεν προσφέρει ιδιαίτερη ψυχαγωγία. Αυτό όμως δεν το γνωρίζεις ευτυχώς, αν  δεν «ενημερωθείς» δυστυχώς.
Εφόσον λοιπόν δεν το γνωρίζεις -τότε που ήσουν παιδί και γεμάτο γνώση- κάθεσαι και τον περιμένεις  να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Εκείνος δεν κάνει τίποτε, αλλά εσύ περιμένεις… και περιμένεις.
Αυτό είναι η ιδιαιτερότητά του, το ότι δεν κάνει τίποτε.

Στέκεσαι ώρες ολόκληρες μπροστά στην πισίνα του, στον ζωολογικό κήπο, σα να ελπίζεις πως αναμένοντας κάτι θα κάνει, κάτι εντυπωσιακό… σαν γίγαντας παραμυθιού που είναι.

Και μετά έρχεται η (όπως πάντα πανηλίθια) δασκάλα – με το βιβλίο ανοιχτό – ξεκινά να αραδιάζει τις περιγραφές και τις πληροφορίες και έτσι προκαλεί στους (όπως πάντα άτυχους) μαθητές  μια ισόβια αδιαφορία για τον μυοκάστορα.

Αντιθέτως, μια «φυσιολάτρης» -και συχνάζουσα στον ζωολογικό κήπο μεγαλοαστή- λέει σύντομα και μεγαλειωδώς αποσταγματικά: «Θεέ μου! Τι μεγάλο ποντίκι!»

………..

Παρεπιπτόντως, ο μυοκάστορας τρώγεται -με ή χωρίς κεφάλι- και λένε πως είναι νόστιμος.

Comments

 1. Καρτέσιος    

  Σιγά να μη στο είπε «παρηγορητικά».  Τι είναι τέχνη δηλαδή, να κάνεις θέματα τα θέματα; Εκείνα είναι θέματα από μόνα τους, για εκείνα γράφουν όλοι. Ότσν μπαίνω «μεσόγειο», η «ΜΕΣΑ» σ’ αφήνω για το τέλος, όπως το κερασάκι της τούρτας και την καρδιά του καρπουζιού. Έτσι γράφεις. Γράφεις έτσι που ακόμη κι όταν διαφωνώ, δε διαφωνώ, για να μη χαλάσω το μυστήριο. Γιατί να σε «ενημερώσω», για να μου γίνεις σαν τον «ωραία τα λέτε, ρε, που «όλα τα ξέρει, ρε» και μας πρήζει τα ωά; 🙂
  Όμως πρόσεξε μη σε περιλάβουν οι οικολόγοι και οι φιλόζωοι τώρα χα!χα!χαχα!

  1. Oraia ta lete re    

   > Γιατί να σε «ενημερώσω», για να μου γίνεις σαν τον «ωραία τα λέτε, ρε, που «όλα τα ξέρει, ρε» και μας πρήζει τα ωά;

   Ω, δεν νομίζω πως είναι βάσιμη μια τέτοια ανησυχία 🙂

 2. Oraia ta lete re    

  > Αντιθέτως, μια «φυσιολάτρης» -και συχνάζουσα στον ζωολογικό κήπο μεγαλοαστή- λέει σύντομα και μεγαλειωδώς αποσταγματικά: «Θεέ μου! Τι μεγάλο ποντίκι!»

  Όντως η άγνοια είναι ευτυχία, από αυτή την άποψη.

  Έγινε κάτι πάρα πολύ διασκεδαστικό και πολύ σχετικό προχθές που έκανε πολύ ζέστη και ήταν και γιορτή και πήγα να πάρω ένα παγωτό σε ένα ζαχαροπλαστείο. Μέσα ήταν η ιδιοκτήτρια και 3 πελάτισσες, μια κυρία με τις κόρες της που πλησίαζαν την ηλικία της ψήφου. Μια απο αυτές γιόρταζε και ψωνίζανε γλυκά και θα παίρνανε και παγωτά, αλλά αφού δεν αποφάσιζαν τι ακριβώς ήθελαν, η ιδιοκτήτρια με εξυπηρέτησε και εμένα ενδιάμεσα, όσο περίμενε να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις.

  Πήρα ένα παγωτό σοκολάτα – φράουλα και βγαίνοντας από το μαγαζί ακούω τη μεγαλύτερη από τις δύο κοπέλες να λέει:
  – Ωραία φαίνεται η φράουλα. Τι έχει μέσα;
  – Φράουλα. Της λέει ξερά η ζαχαροπλάστης.

  Μου φάνηκε τόσο αστείο. Αλλά από την άλλη μεριά σκέφτηκα και πόσο εντυπωσιακός θα πρέπει να είναι ο κόσμος από αυτή την οπτική γωνία, αν ακόμη και ένα παγωτό φράουλα αποτελεί μυστήριο άξιο ερωτήσεως.

  1. Άνα Ζουμάνη    

   Εδώ έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Τον μυοκάστορα τον «μαγείρεψε» η φύση και είναι τέλειος έτσι όπως είναι, είναι υπεράνω κριτικής και αμφισβήτησης.
   Το παγωτό το μαγειρεύει ο άνθρωπος και αν δεν ρωτήσεις μπορεί να φάς χημεία αντί για παγωτό.
   Τι έχει μέσα το παγωτό φράουλα; Μπορεί να έχει γάλα φρέσκο, μπορεί να έχει απλώς γάλα σκόνη. Μπορεί να έχει φράουλες φρέσκες, μπορεί να έχει απλώς άρωμα και χρώμα φράουλα. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Και έπειτα τα διάφορα συντηρητικά. Συνεπώς εδώ πρόκειται για ενημερωμένη γυναίκα (εκτός αν είναι τελείως ηλίθια). Πάντως τα ντούζ πουά ηλιθιότητας πάνε στο ζαραχοπλάστη που ωφείλει να απαντά σοβαρά.

   Άνα Ζουμάνη
   1. Oraia ta lete re    

    > Τον μυοκάστορα τον «μαγείρεψε» η φύση και είναι τέλειος έτσι όπως είναι, είναι υπεράνω κριτικής και αμφισβήτησης.

    Αυτά που μαγειρεύει η φύση δεν είναι τέλεια, εξ ορισμού. Αν η δική μας ύπαρξη δεν είναι αρκετή απόδειξη επ αυτου, το γεγονός οτι πάνω από το 98% όλων των φυτών και ζώων που έχουν υπάρξει ποτέ στον πλανήτη, είναι σήμερα εξαφανισμένα.

    > Συνεπώς εδώ πρόκειται για ενημερωμένη γυναίκα (εκτός αν είναι τελείως ηλίθια)

    μπα δεν ρώτησε για συντηρητικά και όλα τα υπόλοιπα, άρα πάμε στην δεύτερη πιθανοτητα.

    > Πάντως τα ντούζ πουά ηλιθιότητας πάνε στο ζαραχοπλάστη που ωφείλει να απαντά σοβαρά.

    Μπα, την κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και τριάντα χρόνια και την είχανε πρίξει ήδη οι συγκεκριμένοι. Δοκιμάστε και εσείς να κάνετε την ίδια δουλειά 30 χρόνια και θα δείτε πόσο καλά θα αντέχουν τα νεύρα σας να απαντάτε σοβαρά στον κάθε περίεργο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.