Ο μαύρος πύργος της Αφρικής

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Όλοι σίγουρα έχουν διαβάσει, δει την ταινία ο Άρχοντας των δακτυλιδιών, ή έχουν απλά ακούσει για την ύπαρξη αυτών των βιβλίων αλλά και τις σειράς των ταινιών που διαδραματίζονται στη μυθική μέση γη.

Πολλοί λοιπόν από εμάς θυμούνται τον μαύρο πύργο της Μόρντορ, ένα μυθικό κατασκεύασμα που έπλασε η φαντασία του συγγραφέα Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν.

Ελάχιστοι όμως έχουν γνωρίσει τον πραγματικό μαύρο πύργο και ακόμα λιγότεροι τον έχουν δει με τα μάτια τους.

Βρίσκεται στο νησί Σάο Τόμι στον κόλπο της Γουινέας ένα μικρό νησί κοντά στην Αφρική.

Ο Πύργος είναι ηφαιστιογενούς προέλευσης, έχει ύψος 663 μέτρα. και ονομάζεται Pico Cão Grande

Είναι εκπληκτική κατασκευή της φύσης εφόσον είναι ένας από τους ελάχιστους λόγους στον κόσμο που έχουν αυτή την μορφή και από μακριά πολλές φορές φαίνεται σαν να προεξέχει ένα πέτρινο γιγάντιο δάκτυλο εκεί που σίγουρα δεν έπρεπε να υπάρχει.

Το επιβλητικό του σχήμα αλλά και το μεγάλο του ύψος, στην μέση του πουθενά, δημιουργεί ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο το οποίο θα μπορούσε άνετα να είναι βγαλμένο από την φαντασία ενός πολύ δυνατού συγγραφέα.

Την επιβλητικότητα του τοπίου την συμπληρώνει και η υψηλή νέφωση της περιοχής η οποία κάνει τον πύργο πολλές φορές να κρύβεται μέσα στα σύννεφα κάτι που κάνει ακόμα πιο σπάνια την ολοκληρωμένη θέαση του.

Η φύση πολλές φορές υπερβαίνει την φαντασία σε δημιουργία και πάντα επιφυλάσσει σε όποιον θέλει να τη δει, πολλές εκπλήξεις.

Βλέποντας τέτοια φαινόμενα και τέτοια απίστευτα μέρη δεν μπορείς παρά να πιστέψεις ότι ζεις σε έναν μαγικό κόσμο, ακόμα και αν όλη η κοινωνική πραγματικότητα τους σύγχρονου πολιτισμού μας, επιμένει να προσπαθεί να σε κάνει να το ξεχάσεις.

Οι φωτογραφίες είναι από εδώ