Ο θρύλος

Τι κρύβεται κάτω από τους πεζοδρόμους;

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης

Υπάρχει ένας παλιός θρύλος που λέει πως αν κατά τύχη σηκώσεις κάποια πλάκα πεζοδρόμου στο Ηράκλειο θα βρεις πάντα από κάτω έντομο ή λουλούδι ή εισιτήριο. Αν βρεις έντομο και είναι κατσαρίδα, από κάπου πρέπει να φύγεις τρέχοντας ή κάποια ασχήμια έχεις να διορθώσεις· αν είναι πεταλούδα, κάτι έχεις κάνει σωστά και να το συνεχίσεις χαρούμενος· αν βρεις λουλούδι, εκτός κι αν είναι νυχτολούλουδο, πρέπει να ερωτευτείς ή έχεις ξεχάσει κάποιον έρωτα να εκπληρώσεις ή πρέπει να χαρείς αυτόν που έχεις περισσότερο· αν είναι νυχτολούλουδο, πρέπει να κόψεις τα ξενύχτια και να αρχίσεις να κοιμάσαι νωρίς. Αν τέλος βρεις εισιτήριο, σημαίνει ότι αυτή η πόλη δε σε χρειάζεται πια· σε μπούχτισε, σε σιχάθηκε, της είσαι περιττό βάρος, και καλά θα κάνεις να εξαφανιστείς. Αν δεν το κάνεις, θα στο επιβάλει η ίδια με τον τρόπο της, που λέγεται πως είναι ιδιαίτερα σκληρός.

Από τότε που πρωτοδιάβασα για τον θρύλο, μάζεψα μερικούς φίλους και φίλες και φτιάξαμε μια μικρή ομάδα αστικής παρέμβασης. Βγαίνουμε βόλτα κάθε δεύτερο βράδυ και, όπου βρούμε πλάκα που βολεύει, φυτεύουμε μια μικρή ρίζα εισιτηρίων και της ρίχνουμε λίγο νεράκι για να τη βοηθήσουμε να ανθίσει. Απο’κει και πέρα, τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η πόλη.

Εισιτήρια δικά μας θα βρουν μπροστά τους, εν καιρώ, αυτοί που μπαίνουν και σταθμεύουν στους πεζοδρόμους, και η ειδική εκείνη κατηγορία που καθημερινά αποκλείει τις ράμπες που προορίζονται για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα· όσοι καταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο με αμέτρητα τραπεζοκαθίσματα, υπαίθριες κατασκευές, ηχεία και τηλεοράσεις· όσοι δεν σέβονται τις γραμμές όδευσης των τυφλών· φυσικά, όσοι ηχορυπαίνουν χωρίς όριο και στη συνέχεια εκβιάζουν, απειλούν και βιαιοπραγούν εναντίον όποιου προσπαθήσει να διαμαρτυρηθεί, και οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί που τους καλύπτουν· όσοι εργοδότες δε σέβονται τους εργαζομένους τους· όσοι μισούν το πράσινο και το θεωρούν βρώμικο· όσοι δηλητηριάζουν ή κακοποιούν ζώα· οι τραμπούκοι, οι ρατσιστές, οι μισαλλόδοξοι και οι μισάνθρωποι.

Η αλήθεια είναι πως τον τελευταίο καιρό, με τις αναπλάσεις που έχει βάλει μπροστά ο δήμος, η ολιγομελής ομάδα μας τρέχει και δε φτάνει. Όχι μόνο γιατί το σκαμμένο τοπίο αποτελεί έδαφος πρόσφορο για την φύτευση και την καρποφορία αμέτρητων εισιτηρίων, που ανάλογό του δε μας έχει ξανατύχει, αλλά και γιατί η σύγχυση που επικρατεί, εξαιτίας της κάκιστης επικοινωνιακής τακτικής που οι αρχές έχουν επιλέξει να ακολουθούν, μας δυσκολεύει όταν προσπαθούμε να αποφασίσουμε σε ποιον να τα απευθύνουμε· καλού κακού πάντως, αφήσαμε ένα συστημένο για τον αντιδήμαρχο κ. Αναστασάκη, για να τον περιμένει σε περίπτωση που παραβεί τις δεσμεύσεις του για περισσότερο πράσινο και αντικατάσταση των βάναυσα κομμένων δέντρων στην Ίδης· μερικά σε προσεκτικά επιλεγμένες τοποθεσίες γύρω από το πάρκο Γεωργιάδη ώστε να τα βρουν οι υπεύθυνοι, πολιτικοί ή εργολάβοι, αν αντί για υλοποίηση μελέτης με περισσότερο πράσινο παραδοθεί κρανίου τόπος. Έχουμε καλοκρύψει κι ένα ξεχωριστό, με πολύ μακρινό προορισμό, για τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Λαμπρινό, σε περίπτωση που, παρά τις προεκλογικές του εξαγγελίες, καταφέρει να παραδώσει ένα Ηράκλειο ακόμα χειρότερο από αυτό που παρέλαβε.

Ένα από τα πράγματα που πάντα έβρισκα συναρπαστικό στους θρύλους είναι το πόσο αχνή είναι η γραμμή που τους διαχωρίζει από την πραγματικότητα· γι’αυτό, αν έτυχε και στις παραπάνω γραμμές αναγνωρίσατε τον εαυτό σας, μην κάνετε το λάθος και απορρίψετε την δράση μας ως προϊόν δεισιδαιμονίας· άλλωστε, μόλις εχτές, παρατήρησα πως ο εκδότης της Μεσογείου, Κώστας Γραμματικάκης, βγαίνοντας από το γραφείο, μετακίνησε ελαφρά με την άκρη του παπουτσιού του, χωρίς ο ίδιος να το προσέξει, ένα μικρό κομματάκι πεζοδρομίου και από κάτω ξεφύτρωσε αμέσως μια μικρή, πολύχρωμη πεταλούδα. Χαμογέλασα και του ευχήθηκα “καλοτάξιδη”. Ο θρύλος είχε μόλις επιβεβαιωθεί.

(φωτογραφία: Δανάη Σύρρου, άτιτλο, 2013)

Comments

  1. Γιάννης Χαραλαμπίδης    

    Από όσα έχω καταλάβει ως τώρα πάντως, οι μόνοι που φταίνε για ό,τι στραβό υπάρχει στην πόλη είναι όσοι δουλεύουν για αυτήν. Ας είναι.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.