Ο Αλή Μπλακ και οι καβαλάρηδες (Μάρτιος 1951)

Κείμενο του Αριστοτέλη Κ. Γραμματικάκη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Μεσόγειο τον Μάρτιο του 1951

Μεσόγειος
Μεσόγειος

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΩ με τον «ΝΟΣΤΑΛΓΟ»; Δεν θέλει να το κουνήσει από εδώ. Και καθώς και εγώ δεν θέλω να το κουνήση γιατί, ο Θεός να τον έχη καλά, με ξεκουράζει τώρα και τόσες μέρες, του παραχωρώ και σήμερα πάλι τη θέσι μου. Τι να κάμω; Ανάγκα και Θεοί πείθονται.

Ο Χρονικογράφος

∗∗∗

ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ οι αναγνώσται να γυρίσω σήμερα λίγο πιο παληά. Ποια εποχή ακριβώς μου είναι δύσκολο να καθορίσω. Θυμάμαι μόνο πως εκείνο που θα σας διηγηθώ συνέβη τον καιρό που ο μακαρίτης Σπύρος Αλεξίου εξέδιδε είτε για λογαριασμό του, είτε για λογαριασμό του μακαρίτη παληού έγκριτου Ηρακλειώτη Μαλαγαρδή, μια εφημερίδα της οποίας δεν θυμάμαι το όνομα. Θυμάμαι μόνο πως τυπωνότανε σε χειροκίνητο πιεστήριο τοποθετημένο εκεί που είναι σήμερα το κατάστημα του κ. Πετράντη. Το πιεστήριο το γύριζε ένας πελώριος και χειροδύναμος Αράπης…
Ο Αλή Μπλακ!

∗∗∗

ΚΑΠΟΙΑ αποκρηά είχαν μαζευτεί εκεί στα τριγύρα και χάζευαν μερικοί νέοι – ζιζάνια της εποχής. Θυμάμαι πρόχειρα τα ονόματα μερικών από αυτούς. Δηλαδή: Τον Αρ. Γεωργιάδην γιατρόν τώρα στας Αθήνας, τον Γεώρ. Θαλασσινόν, που πρέπει να σημειωθή ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πλέον εύθυμους και πνευματώδεις Ηρακλειώτες, τους κ. Ανδρέα Καζακίδη και Εμμ. Αλεξίου που μένουν επίσης τώρα στην Αθήνα, των κ. κ. Ν. Καζακίδη, Ν. Παντατοσάκη, Θωμά Γεωργιάδη, Μάριου Ζέη, Ανδρέα Πετράκη, Ιωάν. Ευγενή Κυριάκου Σκουλιδά και άλλων. Ήσαν ακόμη ο μακαρίτης Αν. Βλάσσης χρυσοχόος και πολλοί άλλοι.

∗∗∗

ΚΑΘΩΣ παρακολουθούσαν το μεγαλοπρεπή Αράπη Αλή Μπλακ να γυρίζη το πιεστήριο, ένας απ’όλους των έρριψε την ιδέα: «-Πάμε να φέρωμε βόλτα το Κάστρο γαϊδουροκαβαλαρία;»  «-Πάμε!» Στο Φαλτέ-Τζαμί –τη σημερινή πλατεία Κορνάρου- είχαν τότε το στέκι τους οι «εξέχηδες» Τούρκοι ως επί το πλείστον που εκτελούσαν και χρέη… αυτοκινήτων μεταφέροντες με τα γαϊδουράκια τους τους περιηγητές στη Κνωσσό όσες φορές ζύγωνε βαπόρι με Λόρδους! Έστειλαν λοιπόν οι νεαροί τον Αλή Μπλακ και ξεσήκωσε τους γαϊδουράρηδες: «Γλακάτε μωρέ και στο Χιαντριβάνι ξεβαρκάρανε ένα κιαμέτι Λόρδοι και θέλουνε να πάνε στη Κνωσσό…»

∗∗∗

ΜΟΛΙΣ τα τετράποδα… αυτοκίνητα φθάσανε στο Κέντρο, έγινε το «Ανάστα ο Θεός κρίναι την γην». Οι νεαροί ρίχτηκαν στα υποζύγια, καβάλησαν καθένας τους από ένα, κρέμασαν τα πόδια τους και δώσαν το σύνθημα «Σέεεε». Και άρχισε τότε η πιο τρομερή επέλασις που γνώρισε ποτέ το Ηράκλειο… «Σέεε ναλέτι νάχης… Σέεε». Μπροστά πήγαινε, καβάλλα φυσικά στον καλλίτερο γάιδαρο, ο θεόρατος Αλή Μπλακ! Πίσω του οι υπόλοιποι καβαλάρηδες -70 ή 80 επάνω κάτω- πίσω από αυτούς οι «εξέχηδες» που έκλαιγαν οι δύστυχοι τους γαϊδάρους των, πιο πίσω από τους εξέχηδες πέντε χιλιάδες μαρίδα και ως οπισθοφυλακή ο… Λαός.

– «Κάμετε μωρέ τόπο να περάσωμε» φώναζε ο Αλή Μπλακ.

Και το Ηράκλειο, Χριστιανοί και Τούρκοι, Χανούμισσες και Ρωμηές, σταυροκοπιόντουσαν.

Ο Νοσταλγός

 

(Σημείωση του επιμελητή Οδυσσέα Γραμματικάκη: το πρωτότυπο κείμενο, που παραθέτω πιο κάτω, είχε πληθώρα αποσιωποιητικών που εικάζω ότι έμπαιναν για να δίνουν περισσότερη αμεσότητα και να κάνουν πιο παιχνιδιάρικο τον λόγο. Επειδή όμως για τα σύγχρονα, μη έντυπα, δεδομένα της Μεσογείου, έκαναν το χρονογράφημα δυσανάγνωστο, αφαίρεσα τα περισσότερα)