UPDATED: Οι Φυλές του Πάρκου να κάνουν ένα βήμα πίσω

Έχουμε πολύ περισσότερα να κάνουμε από το να εμποδίσουμε το έργο. Και το χρωστάμε σε σας.

Μάριος Διονέλλης
Μάριος Διονέλλης

UPDATED (Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης 14/2/2018)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έχει ξεκινήσει με αφορμή το παρόν κείμενο της Μεσογείου για ένα ζήτημα που αφορά το σύνολο των δημοτών του Ηρακλείου. Στην ενότητα των σχολίων, κάτω από το άρθρο, μπορείτε να διαβάστε μια πλήρη ανταλλαγή επιχειρημάτων σχετικά με το προτεινόμενο έργο στο Πάρκο Γεωργιάδη και τη στάση της κοινωνίας των πολιτών του Ηρακλείου. Η Μεσόγειος δημοσιεύει χωρίς περικοπές όλα τα σχόλια εφόσον διατυπώνονται με κόσμιο τρόπο συμβάλλοντας στη δημόσια συζήτηση  επί του θέματος.
Επίσης, εδώ εδώκαι εδώ μπορείτε να δείτε άρθρα και ρεπορτάζ που σχετίζονται με το Πάρκο Γεωργιάδη και τα θέματα πρασίνου στο Ηράκλειο τα οποία έχει δημοσιεύσει η Μεσόγειος στον ένα μήνα λειτουργίας της.

 

 

* Σήμερα Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, οι Φυλές του Πάρκου διοργανώνουν προβολή / εκδήλωση / συζήτηση με θέμα: «Συμμετοχικός Σχεδιασμός ως εργαλείο για τη διαμόρφωση των δημόσιων χώρων» στο εργαστήριο openscape, Μαλικούτη 22 (δίπλα στο σινεμά Β. Κορνάρο). Στις 6.30μ.μ.

 

—————————————

Έκκληση έχει ο τίτλος όχι σύσταση. Παρακολούθησα όλη τη χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του πάρκου Γεωργιάδη. Στην πρώτη γραμμή ανάγνωσης υπάρχει η ένταση, οι λεκτικοί διαξιφισμοί, οι ειρωνείες, τα συνθήματα, η αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων κτλ. Αυτά θα τα διαβάσετε και αλλού.

Επιτρέψτε μου να πάω λιγάκι πιο κάτω.

Όπως έχω ξαναγράψει, στο θέμα του πάρκου Γεωργιάδη οι «Φυλές του Πάρκου», έχουν ήδη πετύχει μια πολύ σημαντική νίκη. Επέβαλαν τον διάλογο και τον δημόσιο έλεγχο σε ένα δημοτικό έργο και στις αποφάσεις της διοίκησης. Το επέβαλαν και δεν τους χαρίστηκε και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς την κοινωνία του Ηρακλείου.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των Φυλών του Πάρκου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου – Φωτογραφία: Σώτια Πεντεδήμου

Πρώτα μια μικρή σημείωση:

Τί είναι οι Φυλές; Πολλή συζήτηση έγινε και δε χρειάζεται να την ξανανοίξω. Χρειάζεται όμως ένα σταθερό σημείο για να σταθεί καθένας από μας όταν αποφασίζει να μιλήσει. Και το δικό μου είναι αυτό: Οι Φυλές δεν είναι οι χρήστες του πάρκου γενικά. Οι χρήστες είμαστε χιλιάδες. Οι Φυλές είναι εκείνοι οι χρήστες του πάρκου που τη συγκεκριμένη στιγμή επέλεξαν να κινητοποιηθούν για την προστασία του. Να αφήσουν τους καναπέδες τους και να πηγαίνουν κάθε Σάββατο σε γενικές συνελεύσεις, να ψάχνουν τις μελέτες, να διατυπώνουν ερωτήματα κτλ. Και εμείς οι υπόλοιποι απλοί χρήστες του πάρκου τους χρωστάμε χάρη για αυτό. Όχι, δεν τους εκλέξαμε να μας εκπροσωπούν όπως κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ρώτησαν με νόημα χθες, αλλά όλοι μας από λίγο, αφήσαμε πάνω τους μια μικρή ανάθεση: «Το νου σας μη χαλάσει κανείς το πάρκο μας». Στοίχημα δικό τους είναι να μας κάνουν αυτή την ανάθεση να την πάρουμε πίσω και να πάμε οι ίδιοι εκεί και να παλέψουμε περισσότεροι. Και για το πάρκο και για κάθε άλλο δημόσιο χώρο που μπορεί να κινδυνεύει. Συνεπώς αν και συμφωνώ με το σκοπό, εντούτοις δεν εντάσσω τον εαυτό μου στις Φυλές του Πάρκου (τουλάχιστον όχι ακόμα). Εξ ου και το δεύτερο πληθυντικό στο κείμενο που ακολουθεί…

Η έκκληση

Είναι αδιαμφισβήτητο πως μέχρι εδώ πετύχατε πολλά. Στην ουσία αποτελείτε ήδη μια ομάδα, ένα άτυπο Σώμα κοινωνικού ελέγχου για τα περιβαλλοντικά θέματα στην πόλη. Σε αυτό το σημείο όμως κατά τη γνώμη μου κρίνεται η συνέχεια της προσπάθειάς σας. Η πρόσκληση του δημάρχου να περπατήσετε μαζί το πάρκο και να δείτε κομμάτι κομμάτι ποιες είναι οι ενστάσεις για το έργο δεν ήρθε από τον ουρανό. Ούτε επειδή είναι καλός δήμαρχος ή καλός άνθρωπος γενικότερα.  Ήρθε από σας και επειδή τον πιέσατε. Εγώ λέω να πάτε οπωσδήποτε. Και όχι μόνο για μια περπατάδα αλλά επί μέρες ξανά και ξανά να τον πιέσετε να είναι εκεί για να πάρετε από τον ίδιο επί τόπου σαφείς δεσμεύσεις παρτέρι με το παρτέρι και δέντρο με δέντρο. Και να τα συζητήσετε όλα ανοιχτά.

Και στην επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί για την παρακολούθηση του έργου να συμμετάσχετε. Και να μη φοβηθείτε την εκπροσώπησή σας. (Ήταν άκομψο το χθεσινό «κρέμασμα» του συντρόφου Δ.Κ. από μέρους σας. Παγίδα ήταν που πέσατε μέσα. Πως είναι δυνατόν να λέτε  «δεν εκπροσωπεί τις Φυλές»  ένας άνθρωπος που και στις συνελεύσεις σας έχει ενεργό ρόλο και που στη συγκεκριμένη Επιτροπή κατ ουσίαν τα δικά σας τα θέματα έχει θέσει; Πιο πολύ νομίζω ήθελε η άλλη πλευρά να τον αποδομήσει και εσείς το κάνατε). Δώστε του έστω και τώρα την «εξουσιοδότηση» και σε αυτόν και σε άλλους δύο, τρεις, πέντε, όσους θέλετε. Στην επιτροπή όμως να πάτε.

«Ούτε ένα δέντρο λιγότερο, ούτε μία μέρα κλειστό. θα φροντίσουμε εμείς για αυτό». Ναι αλλά πως; – Φωτογραφία Σώτια Πεντεδήμου.

«Δεν τους πιστεύουμε, δεν τους εμπιστευόμαστε»

Και καλά κάνετε. Όμως το «δεν σε πιστεύω» δεν έχει πολύ δρόμο παρακάτω να περπατήσει… Πώς πάει από δω και μετά; Δεν σε πιστεύω και αν έρθεις στο πάρκο θα σε εμποδίσω με κάθε τρόπο ή δε σε πιστεύω και θα βρω κάθε τρόπο να διασφαλίσω ότι θα τηρήσεις αυτά που μου λες; Διαλέξτε.

Ο Δήμος λέει πως αν αποσυρθεί η μελέτη στην ουσία ακυρώνεται το έργο. Νομίζω πως έχει δίκιο (με βάση τη λίγη εμπειρία σε αυτή τη δουλειά). Αν συζητήσετε «από μηδενική βάση» οι προτάσεις στις οποίες θα καταλήξετε θα πρέπει να μετατραπούν σε μια αντίστοιχη μελέτη. Αυτή θα θέλει ελέγχους και εγκρίσεις από Δασική Υπηρεσία – ΥΠΕΚΑ, Αρχαιολογία, Γραμματείς – Φαρισαίους κτλ και μετά θέλει να βρεθούν ξανά τα χρήματα για να υλοποιηθεί. Μετά πρέπει να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει διαγωνισμός, να συμβασιοποιηθεί κτλ. Τουλάχιστον δύο χρόνια δουλειά.  (Θυμηθείτε πως η επίμαχη μελέτη που συζητάμε ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2016 και φτάσαμε στις αρχές του 2018 για την υλοποίησή της).

– Ε τότε ας γίνει σε δυο χρόνια, δε βιάζεται κανείς, μια χαρά είναι το πάρκο εξάλλου.

Εδώ διαφωνούμε. Όπως είπα στην αρχή μπορεί να μην ανήκω στις Φυλές αλλά είμαι χρήστης του πάρκου. Και βλέπω και εγώ τα σημεία που θέλουν άμεσα συντήρηση. Βλέπω πως δεν επαρκεί η παιδική χαρά για όλα τα παιδιά και πως στα υπάρχοντα όργανα πολλές φορές το παιδί μου κινδυνεύει, βλέπω πως μεγάλα κομμάτια του πάρκου είναι απροσπέλαστα όταν βρέχει, βλέπω πως δε γίνεται τίποτα για να απαγορευτεί δια ροπάλου η κίνηση των οχημάτων εντός του πάρκου (κυρίως μηχανάκια), βλέπω πως τα κράσπεδα και τα τσιμεντένια κομμάτια είναι απολύτως επικίνδυνα και κυρίως βλέπω ένα δεύτερο και υπέροχο πάρκο Γεωργιάδη στη διπλανή Τάφρο που αντί να αποτελεί πηγή ζωής πνίγεται από μια θάλασσα αυτοκινήτων ως δωρεάν πάρκινγκ. (Επ’ αυτού ετοιμάζω αναλυτικό ρεπορτάζ για αύριο – η μελέτη του Δήμου εκεί είναι ελλιπέστατη).

Μου λέτε να μην κάνουμε τίποτα από αυτά για να κερδίσετε τώρα τις εντυπώσεις; Και αν το ακυρώσετε τί ακριβώς θα έχουμε κερδίσει; Μάλλον αν επιμείνετε ο Δήμος θα κάνει πίσω. (Θεωρώ απίθανο να στείλει ο Δήμος τα ΜΑΤ για να κάνει την ανάπλαση).
Και μετά; Θα πάμε όλοι σπίτι ικανοποιημένοι από την επιτυχία και τα ξαναλέμε όταν κάποιος επιχειρήσει να ξαναγγίξει το πάρκο μας. Ή μήπως η δράση των Φυλών θα συνεχιστεί με άλλες δυναμικές ακυρώσεις έργων με τα οποία διαφωνούν ή για τα οποία δεν πιστεύουν τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής; Γιατί δεν έρχεστε να σταματήσουμε το έργο και στη Δικαιοσύνης όπου η μελέτη γράφει για αφαίρεση 42 δέντρων και που σίγουρα, ούτε εσείς ούτε εγώ, πιστεύουμε πως θα καταφέρουν τελικά να τα σώσουν όλα; (δείτε και παρακάτω).

Νομίζω πως υπάρχει κι άλλος δρόμος.

Δεν κρίνεται μόνο το πάρκο Γεωργιάδη από τη στάση σας στο εξής. Κρίνεται η ευκαιρία θέσπισης ενός ουσιαστικού κοινωνικού ελέγχου κυρίως για τα περιβαλλοντικά θέματα του Ηρακλείου, πρωτόγνωρου ίσως για την πόλη. Μιας αλλαγής νοοτροπίας που ξεπερνά ίσως και εσάς. Έχουν οι Φυλές τον τρόπο και τις διαθεσιμότητες να ελέγχουν κάθε μέρα τις εργασίες του εργολάβου στο Πάρκο Γεωργιάδη;  Αφού είναι κάθε μέρα στο πάρκο γιατί να μην είναι και όταν θα γίνονται οι εργασίες; Μπορούν να παίξουν τον ρόλο του «κοινωνικού επιβλέποντα» του έργου, αλλά γιατί όχι, και κάθε άλλου έργου στη συνέχεια; Και αν δε φτάνει ο κόσμος, είναι αυτές οι επιτροπές ελέγχου ένα κίνητρο να συμμετάσχουμε κι άλλοι σε αυτό το κοινωνικό πείραμα που ξεκινήσατε με επιτυχία; (Θέλετε όντως να συμμετάσχουμε κι άλλοι;) Αντί να μας φωνάξετε να εμποδίσουμε τον εργολάβο, φωνάξτε μας να τον ελέξγουμε. Αυτός είναι ο πιο δύσκολος δρόμος για όλους μας αλλά πιο αποδοτικός για την πόλη.

Αλλάζουν οι μελέτες;

Ναι αλλάζουν. Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα και επειδή υπάρχουν μεταξύ σας και άνθρωποι που ξέρουν καλύτερα από μένα από δημόσια έργα προφανώς μπορούν να σας το βεβαιώσουν. Το ίδιο θέμα έθεσε χθες και ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός. Στο συγκεκριμένο νομίζω πως κάνει λάθος και πως θα έπρεπε να ξέρει και ο ίδιος ως μηχανικός  πως αν υπάρχει η βούληση, το υλοποιημένο έργο μπορεί να διαφέρει ριζικά από την αρχική μελέτη του.

Βέβαια, συνήθως αυτή η διαφοροποίηση γίνεται για κακό. Στην εκδήλωση των Φυλών στην Ανδρόγεω η κ. Λιάνα Σταρίδα είπε πως η μελέτη πεζοδρόμησης της 25ης Αυγούστου προέβλεπε πυκνή φύτευση και στις δύο πλευρές του δρόμου. Γιατί δεν έχει σήμερα δέντρα; Επειδή αντέδρασαν οι καταστηματάρχες που ήθελαν να κυνηγάνε με το ντουφέκι τους πελάτες και τα δέντρα τους εμπόδιζαν.

Στην περίπτωσή μας μπορεί να γίνει το αντίθετο; Οι ελλείψεις και οι λάθος επιλογές στη μελέτη μπορούν να διορθωθούν; Θα είναι οι Φυλές εκεί να επιβάλλουν τις διορθώσεις αυτές;

Άλλο παράδειγμα:

Η μελέτη για την ανάπλαση στη Δικαιοσύνης δεν προβλέπει κοπή 13 ξερών δέντρων όπως στο πάρκο Γεωργιάδη. Προβλέπει αφαίρεση 42 υγιέστατων και τεράστιων δέντρων σε όλο το μήκος της Οδού.  (Σχετικό ρεπορτάζ εδώ) Ο λόγος; Για να δώσει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων άδεια για το έργο επέβαλε την «ανάδειξη» του κτιρίου των δικαστηρίων. Και πως αναδεικνύονται τα δικαστήρια; Με το να φύγουν τα δέντρα και να φυτευτούν άλλα στην απέναντι πλευρά (όπου κάτι μου λέει πως και πάλι θα αντιδράσουν οι καταστηματάρχες που στην πόρτα τους προτιμούν πελάτες και όχι δέντρα). Ο αντιδήμαρχος απαντά πως έχει δώσει εντολή να τροποποιηθεί η εγκεκριμένη μελέτη ώστε να μην κοπεί κανένα δέντρο. (Ξέρει βεβαίως πως θα γίνει πόλεμος μόλις πέσει το πρώτο από αυτά – εσείς το πετύχατε και αυτό).

Θα είμαστε λοιπόν και στη Δικαιοσύνης να επιβάλλουμε τις αλλαγές και να ελέγξουμε ότι τηρούνται οι υποσχέσεις ή εμάς μας νοιάζει μόνο το πάρκο, ακυρώνουμε εκεί το έργο και πάμε σπίτια μας; (Η υπόθεση στη Δικαιοσύνης νομίζω πως είναι πιο επείγουσα και λόγω του μεγέθους των προβλεπόμενων κοπών αλλά κυρίως επειδή είναι ήδη σε εξέλιξη το έργο).

Συνεπώς, για να μην πολυλογώ άλλο

Αν θέλουμε να αλλάξουμε τις μελέτες, αυτές αλλάζουν. Αν έχουμε τις αντοχές και τα κότσια να επιβάλλουμε τις αλλαγές που θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε. Και όπως είπα πιο πριν έχουμε δουλειά μπόλικη για να μην αφήσουμε να γίνουν κι άλλες στραβομάρες, σαν την Πλατεία Ελευθερίας, την Κορνάρου κτλ. Θα την κάνουμε τη δουλειά αυτή;

Για τα 17 πολύ σοβαρά ερωτήματα των Φυλών νομίζω πως ο αντιδήμαρχος (Γ. Αναστασάκης) έδωσε απαντήσεις και η συζήτηση επ’ αυτών πήγε μέχρι το τέλος της διαδρομής της. (Δείτε και επ’ αυτού σχετικό ρεπορτάζ εδώ – Περίπου τα ίδια ειπώθηκαν και χθες). Λέω πως η συζήτηση φτάνει στο τέλος γιατί επί των απαντήσεών του ο αντίλογος δεν ήταν «κάνετε λάθος, κάτι άλλο συμβαίνει». Ήταν «Δεν σας πιστεύουμε».  Και όπως είπα και πιο πάνω από εκεί δεν μπορείς να πας και πολύ μακριά. Ή θα στυλώσεις τα πόδια ή θα κάνεις κάτι για να «μπετονάρεις» τις δεσμεύσεις τις οποίες δεν πιστεύεις αρχικά.

Και εν πάση περιπτώσει μεταξύ δύο που δεν πιστεύουν ο ένας τον άλλο για κάποιο θέμα, δεν έχει μεγαλύτερη ισχύ η γνώμη αυτού που είναι ειδικός επί του θέματος; Λέτε: «θα βάλουνε λουλούδια που θέλουν ήλιο για να μεγαλώσουν και άρα θα ρημάξουν τα δέντρα από πάνω για να πέφτει φως». Η γεωπόνος που έκανε τη μελέτη λέει, «όχι, έχουμε διαλέξει λουλούδια που μπορούν να αναπτυχθούν και σε σκιά». Εγώ που δεν είμαι γεωπόνος ποιον από τους δυο σας να πιστέψω;  (Μου έκανε εντύπωση η αυστηρή κριτική που σας άσκησε επ’ αυτού ο Μιχάλης Κασαπάκης από το ΚΚΕ – Λαϊκή Συσπείρωση αλλά νομίζω σχεδόν σε όλα όσα σας είπε χθες είχε δίκιο).

Και δυο λόγια προς το Δήμο

Στ’ αλήθεια τώρα, είναι τόσο σημαντικά για σας ή για τη μελέτη τα λουλούδια; Αφού βλέπετε ότι ο κόσμος δεν τα θέλει. Τουλάχιστον όχι στο πάρκο Γεωργιάδη. Καλά είναι τα λουλούδια, δε λέω, αλλά το κυριότερο θέμα είναι να μην αφαιρεθεί ζωτικός χώρος για τις εκδηλώσεις που γίνονται στο πάρκο. Το πάρκο θέλουμε να παραμείνει πάρκο δασικό και όχι κήπος με λουλούδια. Ας πάει ο δήμαρχος μαζί με τις Φυλές και μαζί με όλους τους αρμοδίους να δούμε όλοι επιτέλους πόσος χώρος από τα παρτέρια καλύπτεται από τα λουλούδια που θα βάλετε και πόσος μένει ελεύθερος για δραστηριότητες όπως του Εν Οίκω, των βιοκαλλιεργητών, του Pride, των πολιτικών ομιλιών και εκδηλώσεων κτλ. Αλλά χθες θα περιμέναμε και μια πιο γενναία κίνηση. π.χ.: «Ναι, τα 17.000 λουλούδια μπορεί να γίνουν και 7.000 χωρίς να ακυρωθεί επί της ουσίας η μελέτη». Ή δεν είναι έτσι;

Κλείνοντας

Έχει ενδιαφέρον να δείτε και τις άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση επί της διαχειριστικής μελέτης (η οποία παρατείνεται για ακόμα μία εβδομάδα όπως ανακοινώθηκε χθες). Εκτός από το κείμενο με τα ερωτήματα των Φυλών υπάρχουν ακόμα 17 μηνύματα πολιτών, επαγγελματιών ή φορέων. Όλοι τους κάνουν το ίδιο «λάθος». Δεν καταθέτουν προτάσεις για το διαχειριστικό σχέδιο ΜΕΤΑ την εφαρμογή της μελέτης (όπως ζητείται από τη διαβούλευση) αλλά προτάσεις για αλλαγές σε αυτή καθαυτή τη μελέτη.  Απαντούν στο τί θέλουν και τί δεν θέλουν να δούνε μέσα στο πάρκο.

Και ασφαλώς αυτό δεν είναι καθόλου… λάθος. Αντίθετα είναι ένα μήνυμα και προς τον Δήμο και προς τις Φυλές του Πάρκου: «Βελτιώστε το πάρκο, αλλάξτε στραβά πράγματα που βλέπουμε στη μελέτη, προσθέστε αυτό, αφαιρέστε εκείνο». (Αυτή εδώ για μένα είναι ίσως από τις πιο τεκμηριωμένες και εύστοχες – Δεν τις γνωρίζω τις δύο κυρίες αλλά έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά).

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να απογοητεύσει τους ανθρώπους αυτούς. Ο Δήμος οφείλει να παραδεχτεί ότι χρειάζονται αλλαγές και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιληφθούν στο έργο. Το ότι η μελέτη κατετάγη πρώτη στην αξιολόγηση του ΕΣΠΑ δε σημαίνει ότι οι γραφειοκράτες του ΕΣΠΑ ξέρουν καλύτερα από τους Ηρακλειώτες τις ανάγκες τους.

Οι Φυλές οφείλουν γρήγορα να φτιάξουν ένα πλαίσιο προτάσεων, να μπουν σε ουσιαστικό διάλογο χωρίς να επιδιώξουν πρόσκαιρες νίκες εντυπώσεων ακυρώνοντας το έργο.  Από τα μέλη τους περιμένουμε να πάνε τα πράγματα παρακάτω στην πόλη και για να το κάνουν αυτό, τώρα, απαιτείται ένα μικρό βήμα προς τα πίσω.

————

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: (Η συζήτηση επί του θέματος από το 14ο λεπτό μέχρι τις 2 ώρες και 10 λεπτά περίπου)

 

Comments

 1. Μαρία Νικολακοπούλου    

  Φίλε Μάριε,

  Γενικά σε παρακολουθώ και χαίρομαι να σε διαβάζω. Ωστόσο σε αντίθεση με άλλα άρθρα σου, ενοχλήθηκα με πολλά σημεία που το άρθρο θίγει. Με τόνο αιχμηρό, πράγμα που σε χαρακτηρίζει, παρουσιάζεις τις Φυλές σα μια ομάδα απλά εμπαθή στα δημοτικά ζητήματα ή με μόνο ενδιαφέρον το πάρκο Γεωργιάδη, τα οποία είναι πολύ μακριά από την αλήθεια. Θα θίξω λίγα από τα σημεία που με ενόχλησαν, ξεκινώντας από το πιο ευαίσθητο πολιτικά:

  α. Το σύντροφο Δ.Κ. δεν τον κρεμάσαμε φυσικά, είναι ενεργό μέλος των φυλών, σύντροφος και φίλος. Οι δημοτικές αρχές επίτηδες διατυμπανίζουν ότι οι ΦτΠ συμμετέχουν στη διαδικασία, το οποίο δεν στέκει, είναι εσπευσμένη παραπληροφόριση (ρώτα και τον Δ.Κ. αν θέλεις), κλασσική επίφαση της δημοκρατικότητας του Δήμου, στηριγμένη σε ψέματα. Αυτό που ειπώθηκε στο συμβούλιο είναι ότι ο Δημήτρης, αν συμμετέχει στη διαδικασία, δεν το κάνει σαν εκπρόσωπος των Φυλών, αλλά σαν άτομο. Δε χρειαζόταν λοιπόν αυτή η δημόσια επίπληξη περί συντροφικών σχέσεων.

  β. Ο δεικτικός τίτλος του άρθρου είναι λίγο δημοσιογραφικά αφ’ υψηλού. Αν θέλεις και ενδιαφέρεσαι, έλα σε μια συνέλευση, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι άνθρωποι που με προσωπικό κόπο και χαρά αποτελούν τις ΦτΠ, να μας πεις τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε. Δε χρειάζεται το δημοσιογραφικό βήμα γι αυτό, γιατί όταν δεν υπάρχει επιστροφή γνώμης στη δεικτικότητα, αυτή κινδυνεύει να γίνει πατερναλισμός.

  γ. Φυσικά και ασχολούμαστε και με άλλες περιοχές του Ηρακλείου. Το πάρκο ήταν μια αφορμή, μια μεταφορά για τη μη εμπιστοσύνη που υπάρχει από τους δημότες προς το Δήμο, σχετικά με ζητήματα πρασίνου αλλά και εργολαβίας!

  δ. Ενοχλούμαι όταν λέγεται και ξαναλέγεται δημόσια «χρειάζεται συντήρηση». Το πάρκο χρειάζεται συντήρηση διότι δεν έχει συντηρητή/τρια τόσα χρόνια. Η κλασσική πλέον στην Ελλάδα λογική του «αφήνουμε κάτι να ρημάξει για να έρθει ο εργολάβος ή μια εταιρία να το ξαναστήσει από την αρχή» δεν θεωρούμε ότι βγάζει νόημα. Διότι με την ίδια λογική, μετά από λίγα χρόνια που τα μονοετή τους λουλουδάκια θα έχουν μαραθεί και τα νέα κράσπεδα χαλάσει, θα έρθει πάλι ένας εργολάβος. Ε, όχι. Ας προσλάβουν συντηρητές, δημιουργώντας κιόλας θέσεις εργασίας! Τα δέντρα στο Ηράκλειο κλαδεύονται τόσο πολύ διότι η υπηρεσία πρασίνου δεν έχει αρκετούς εργάτες να κλαδεύουν τόσα δέντρα.

  ε. Ο κόσμος δεν θέλει να αλλάξει ο χαρακτήρας του πάρκου. Τα ελεύθερα και ανοιχτά χαρακτηριστικά του. Δε θέλει κήπο, θέλει σκιά. Δε θέλει λουλουδάκια όπως ορθά λες, θέλει χώμα. Αλλά δε θέλει και μπάρες, δε θέλει και security, δε θέλει και κάμερες, δε θέλει ευπρεπισμένα δέντρα. Αν παρεβρίσκονταν οι ΦτΠ στις διαβουλεύσεις, δεν θα μιλούσαν για αλλαγές στο σχέδιο, μόνο για απόσυρση. Διότι το σχέδιο αλλάζει συνολικά το χαρακτήρα του Πάρκου.

  στ. Τώρα σχετικά με τις «απαντήσεις» του κ. Αναστασάκη στα 17 ερωτήματα των ΦτΠ, να επισημάνω ότι, σε αντίθεση με εσένα, δεν τις θεωρώ ικανοποιητικές, για πολλούς λόγους που θα αναπτυχθούν αλλού αναλυτικότερα. Το βίντεο του Δ.Σ. που επισυνάπτεις στο άρθρο βοηθάει. Οι περισσότερες τοποθετήσεις ήταν γενικεύσεις, με εξαίρεση την ερώτηση σχετικά με την ασυμβατότητα του pride, στην οποία ο Αντιδήμαρχος παραδέχτηκε «το λάθος στο πως εκφράστηκε το point αυτό». Όντας καλοπροαίρετη, θα αποδώσω αυτό το λάθος σε τυχαιότητα.

  ζ. Και επειδή, ξαναλέω, δεν είμαστε εμπαθείς, πέρα από τις δημόσιες εκδηλώσεις που έχουμε κάνει στις οποίες έχει εκφραστεί καθαρά η εναντίωση με τις αλλαγές στο Πάρκο αλλά και μια υποψία πολιτικής σκοπιμότητας μετατροπής της πόλης σε μια πλήρως εμπορευματοποιημένη ζώνη, αυτή την Παρασκευή καλούμε σε μια εκδήλωση σχετικά με το πως θα μπορούσε να είναι ένας πιο δημοκρατικός σχεδιασμός. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Για να μη μας λες γκρινιάρηδες δηλαδή
  https://www.facebook.com/events/1927696730879015/

  Τέλος, φυσικά θα είμαστε εκεί όταν έρθουν οι εργολάβοι. Ναι, δε μας αρέσει ο καναπές, μας αρέσει το πράσινο, τα δέντρα, η φύση, τα βουνά, και οι εργολάβοι έχουν δείξει τη σχέση τους με όλα αυτά.

 2. Χρυσα μαυρόκωστα    

  Τα σέβη μου Μάριε! εξεφρασες πολλούς από εμάς που ξεκινήσαμε να συμμετάσχουμε στις αντιδράσεις, αλλα αποχωρήσαμε στην πορεία λογω όσων περιγράφεις. Χρύσα Μ.

  1. Μάριος Διονέλλης    

   Αγαπητή κυρία Μαρία Νικολακοπούλου,

   δεν θέλω να αφήσω κάτι αναπάντητο από αυτά που μου λέτε και θα ετοιμάσω ένα πλήρες κείμενο επ’ αυτών.

   Για αρχή όμως και προς αποφυγή παραπληροφόρησης θα σας παρακαλούσα να μου επισημάνετε το ακριβές σημείο της μελέτης όπου γίνεται αναφορά σε «κάμερες και security» όπως αναφέρετε στο πιο πάνω σχόλιό σας για να συζητάμε επί του ιδίου θέματος.

   Με εκτίμηση

   Μάριος Διονέλλης
  2. Μάριος Διονέλλης    

   Αγαπητή κυρία Μαρία Νικολακοπούλου (β μέρος)

   συνεχίζω από εδώ τον διάλογό που ξεκινήσαμε από τον τοίχο μου στο facebook όπου είχα κοινοποιήσει το ίδιο άρθρο. Βλέπω πως σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείτε τις ίδιες ακριβώς φράσεις με τις επισημάνσεις σας εκεί ως χρήστης «Partly True». (Δεν το λέω για κανέναν άλλο λόγο παρά μόνο για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα όσοι μας διαβάζουν και ασχολούνται με το θέμα – Αν κάνω λάθος διορθώστε με).

   Από την πρώτη στιγμή σας απάντησα πως δεν είναι στις προθέσεις μου να αδικήσω κανέναν αλλά ούτε και να αντιδικήσω με κανέναν. Επιτρέψτε μου όμως να σας πως ότι το σχήμα «ή είσαι με τις Φυλές ή είσαι με τον Δήμο» εμένα δε μου κάνει, δε με χωράει και αρνούμαι να μπω σε αυτό. Είμαι και εγώ όπως και εσείς με το πάρκο και με όποιον έχει να προτείνει κάτι θετικό για αυτό. Τόσο απλά.

   Απαντώ στα ερωτήματά σας κατά σειρά:

   (α) Για τον σύντροφο Δ.Κ. έκανα την παρατήρηση επειδή μου φάνηκε άκομψη η στάση σας στο Συμβούλιο. Ίσως δεν έπρεπε να το κάνω γιατί τελικά καταλήγουμε να μιλάμε εξ ονόματός του και αυτό είναι άδικο. Ας μιλήσει ο ίδιος αν θέλει δημοσίως τόσο για τη συμμετοχή του στην Επιστημονική Επιτροπή όσο και (κυρίως) για αυτή καθαυτή τη θέση του ως προς τη μορφή της παραπέρα δράσης των Φυλών, εφόσον έχει και τις δύο ιδιότητες.

   (β) Ναι, προφανώς έχω δημοσιογραφικό βήμα και είπα την άποψή μου όπως την αντιλαμβάνομαι αυτή τη στιγμή. Κανένας «πατερναλισμός», εξάλλου όλοι πλέον έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν να σχολιάσουν για αυτό το λόγο συζητάμε και τώρα μαζί.

   Μου λέτε (στο γ.) «Φυσικά και ασχολούμαστε και με άλλες περιοχές του Ηρακλείου. Το πάρκο ήταν μια αφορμή, μια μεταφορά για τη μη εμπιστοσύνη που υπάρχει από τους δημότες προς το Δήμο, σχετικά με ζητήματα πρασίνου αλλά και εργολαβίας!»

   «Με ζητήματα πρασίνου αλλά και εργολαβίας»; Καταλαβαίνω τί εννοείτε στα θέματα πρασίνου. Αλλά και γενικά όπου έχει εργολαβίες ο Δήμος; Καλά καταλαβαίνω; Συνεπώς να περιμένω ότι θα εμποδίσουν οι Φυλές και τα υπόλοιπα έργα που γίνονται στην πόλη από εργολάβους; Αυτός είναι ο ρόλος των Φυλών; Θα εμποδίσουν π.χ. την κατασκευή του Καπετανάκειου Σχολείου μέχρι ο δήμος να προσλάβει προσωπικό και να μπορεί αν κάνει το έργο μόνος του; Τις απασχολεί τις Φυλές καθόλου το γεγονός ότι και στους «κακούς» εργολάβους κάποιος κόσμος δουλεύει και εξασφαλίζει τα προς το ζην;

   (δ) Βλέπω την πρότασή σας για την πρόσληψη προσωπικού στο δήμο (συντηρητών) ώστε να κάνουν αυτοί τις αναγκαίες συντηρήσεις και όχι ένας οποιοσδήποτε εργολάβος. Ωραία ιδέα, δε λέω. Φαντάζομαι γνωρίζετε ότι οι δήμοι δεν μπορούν να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό και πως αυτό είναι θέμα που έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική και όχι με την αυτοδιοίκηση. ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ. Μαζί σας και εγώ. Μέχρι τότε όμως; Να μη γίνονται έργα στο Ηράκλειο;

   (ε) Δεν έχω καμία πρόθεση να υπερασπιστώ τη μελέτη για το πάρκο αν όντως αυτή προβλέπει αλλαγή του χαρακτήρα του. Αλλά με βάζετε στην ουσία να την υπερασπιστώ όταν σκόπιμα μεταφέρετε τη συζήτησή μας από όσα πραγματικά προβλέπονται σε όσα διαδίδεται ότι προβλέπονται.

   π.χ. Στον αρχικό σας σχολιασμό στον τοίχο μου αναφέρατε πως η μελέτη προβλέπει τέσσερις αντί μία καφετέριες εντός του πάρκου. Σας κάλεσα να μου δείξετε σε ποιο σημείο της μελέτης προβλέπεται αυτό και παραδεχτήκατε πως προέκυψε από «ράδιο αρβύλα». Σας επεσήμανα επίσης πιο πριν τη λανθασμένη αναφορά σε «κάμερες και security». (Υπερασπίζομαι τη μελέτη, τον δήμο και τον δήμαρχο αν επισημαίνω τις ανακρίβειές σας;)

   Και μια που είμαστε στο θέμα σχετικά με τις εισόδους του πάρκου και τη διαχείριση του (το 16ο από τα 17 ερωτήματα των Φυλών) πείτε μου σας παρακαλώ την πρόταση τη δική σας ή των Φυλών για να μην μπαίνουν τα τροχοφόρα στο πάρκο (κυρίως τα μηχανάκια – θεωρώ πως συμφωνείτε να μην εισέρχονται). Το μόνο που έχω δει από τις Φυλές είναι ότι δεν σας αρέσουν οι μπάρες. Και μένα δε μ’ αρέσουν όμως κάτι πρέπει να γίνει. Πώς θα διασφαλίσουμε την μη είσοδο οχημάτων; (Προφανώς εξαιρείται η τροφοδοσία και οι αναγκαίες μετακινήσεις υλικών για το στήσιμο των εκδηλώσεων στο πάρκο).

   (στ) Λέτε ότι δεν θεωρείτε ικανοποιητικές τις απαντήσεις Αναστασάκη «για πολλούς λόγους που θα αναλυθούν αλλού και αναλυτικότερα». Δεν ξέρω που εννοείτε και φυσικά δε θα καθορίσω εγώ το που. Αλλά μέχρι τώρα θα έπρεπε να έχει εξηγηθεί και από την πλευρά των Φυλών πού ακριβώς δεν είναι ικανοποιητικές οι απαντήσεις. Εγώ προσπάθησα ήδη να κάνω έναν απολογισμό πριν από 13 μέρες στο κείμενο της 2ας Φεβρουαρίου. Επιμένω πως στα περισσότερα από αυτά δόθηκαν απαντήσεις (που αντιμετωπίζονται από την πλευρά σας με τη φράση «Δεν σας πιστεύουμε». Σε άλλα θα περίμενα ακόμα πιο θαρραλέα υπαναχώρηση από τον δήμο (π.χ. στον αριθμό των λουλουδιών που θα φυτευτούν, ή ας πούμε μια σαφή αναφορά στη συμμετοχή πολιτών γιατί όχι και των ΦτΠ στον υπό σύσταση φορέα διαχείρισης). Αθροιστικά όμως τα σημεία που μένει να διευκρινιστούν δεν δικαιολογούν την εμμονή σας στην αρνητική στάση για το έργο. Αν έχετε τη θέληση πάντως ευχαρίστως θα καταγράψω τις ενστάσεις και κυρίως τις αντιπροτάσεις σας σε κάθε μία από τις απαντήσεις που πήρατε στα 17 ερωτήματα, ιδίως σε αυτές που δεν σας ικανοποιούν. Μέχρι τώρα δεν τις έχουμε δει.

   (η) Θα προσπαθήσω ασφαλώς να έρθω στην εκδήλωσή σας η οποία και θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Κρατήστε όμως ένα πρώτο ερώτημα με βάση όσα διαβάζω στην περιγραφή της. Ασφαλώς είναι σημαντικότατος ο στόχος του «συμμετοχικού σχεδιασμού στη διαμόρφωση των δημόσιων χώρων». Και πιο κάτω εξειδικεύει η πρόσκληση: Όχι οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή και διακρίνει 4 είδη: Όχι στην «ονομαστική», όχι στην «ορχηστρική» συμμετοχή (που περίπου «προσποιούνται» την συμμετοχή) αλλά ναι στην «αντιπροσωπευτική» ή ακόμα και στην «μετασχηματιστική» συμμετοχή αυτή που τελικά μεταβάλλει τις δομές και τους θεσμούς.

   Ας πούμε πως ο στόχος του… μετασχηματισμού των δομών και των θεσμών (να φτάσει π.χ. τελικά να αποφασίζει για τα έργα στην πόλη ένα άλλο πιο συλλογικό όργανο και όχι ο Δήμος ή το Δημοτικού Συμβούλιο) είναι μάλλον ο πιο μακρινός – Δεν πιστεύω να θεωρείτε πως αυτό μπορεί να γίνει αύριο το πρωί…

   Από όσα διαβάζω στην πρόσκλησή σας (και μόνο από εκεί, χωρίς να έχω δει το ντοκιμαντέρ και χωρίς να έχω ακούσει την εισήγηση) έχω την εντύπωση πως και η πρόσκληση του Δήμου προς τις Φυλές (ελάτε να περπατήσουμε μαζί να δούμε σημείο σημείο ποιες είναι οι αντιρρήσεις σας) αλλά και η δική μου προτροπή για μετασχηματισμό των Φυλών του Πάρκου σε ένα ουσιαστικό όργανο κοινωνικού ελέγχου όχι μόνο του έργου στο πάρκο αλλά όλων των έργων που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα στο Ηράκλειο «μοιάζουν» περισσότερο με το 3ο στάδιο, όπως εσείς τα περιγράφετε, την «αντιπροσωπευτική» δηλαδή συμμετοχή, που όπως λέτε: «συνεπάγεται την παροχή φωνής στα μέλη της κοινότητας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και υλοποίησης έργων ή πολιτικών που τους επηρεάζουν. Για τις αρχές, αυτή η μορφή συμμετοχής αυξάνει τις πιθανότητες προς μια βιώσιμη παρέμβασή τους. Και για τους πολίτες/μέλη της κοινότητας, μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για ορισμένα πλεονεκτήματα».

   Δεν επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός αν οι Φυλές ελέγξουν πόσο και πόσα και ποια δέντρα θα κλαδευτούν; Αν ο Δήμος πειστεί να βάλει λιγότερα λουλούδια αφήνοντας περισσότερο ελεύθερο χώρο; Αν υπάρχει συμμετοχή των Φυλών στον φορέα διαχείρισης; Αν έχει π.χ. και εκπρόσωπος των Φυλών κλειδί για να ανοίγουν οι μπάρες που πρέπει να μπουν για να μην εισέρχονται ασύδοτα τα μηχανάκια; Αν, αν, αν..
   Και αντίστροφα: Ποιό από τα παραπάνω είδη «συμμετοχής» επιτυγχάνεται αν οι Φυλές επιμείνουν και αποτρέψουν με κάθε τρόπο την υλοποίηση του έργου;

   Αυτά προς το παρόν, σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή.

   Μάριος Διονέλλης
 3. Νίκος Ν.    

  Μάριε,

  Δεν είμαι εκπρόσωπος των Φυλών του Πάρκου γιατί όπως θα διαβάσεις και παρακάτω δεν υπάρχουν τέτοιοι, οπότε θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω πρώτο ενικό. Από την άλλη νοιώθω την όλη διαδικασία που έχουν κινήσει οι ΦτΠ πολύ κοντινή, οπότε μπορεί να μπω και λίγο στον πειρασμό να μιλάω σαν «εμείς», ελπίζω να μην παρεξηγηθεί αυτή η αδυναμία μου.

  Συμφωνώ λοιπόν με το σκοπό των ΦτΠ, όπως άλλωστε γράφεις κι εσύ στην αρχή του άρθρου σου, απλά επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα του πάρκου Γεωργιάδη και έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις συνελεύσεις των ΦτΠ, νομίζω ότι -σε αντίθεση με εσένα- έχω πλήρη εικόνα αφενός του τι θέλει να κάνει η δημοτική αρχή στο πάρκο και αφετέρου του ποιος είναι αυτός ο σκοπός που αναφέρεις. Και το καταλαβαίνω αυτό από αυτά που ρωτάς και προτείνεις.

  «Δεν σε πιστεύω και αν έρθεις στο πάρκο θα σε εμποδίσω με κάθε τρόπο ή δε σε πιστεύω και θα βρω κάθε τρόπο να διασφαλίσω ότι θα τηρήσεις αυτά που μου λες; Διαλέξτε.»
  Έχουμε διαλέξει Μάριε εδώ και καιρό, εσύ απλά δεν συμφωνείς: οι Φυλές του Πάρκου θα εμποδίσουν το έργο με κάθε τρόπο. Σου προτείνω πολύ γρήγορη ανάγνωση του υλικού που έχει δημοσιοποιήσει η Ομάδα Επικοινωνίας, αν το κάνεις θεωρώ ότι θα καταλάβεις σε λίγα λεπτά τι έχει αποφασιστεί. Καταννοώ ότι δεν συμφωνείς με τις αποφάσεις της συνέλευσης, δικαίωμά σου, αλλά αυτός δεν είναι λογος να γράφεις πράγματα που δεν στέκουν.

  Ρωτάς τις ΦτΠ «γιατί δεν έρχεστε να σταματήσουμε το έργο και στη Δικαιοσύνης όπου η μελέτη γράφει για αφαίρεση 42 δέντρων και που σίγουρα, ούτε εσείς ούτε εγώ, πιστεύουμε πως θα καταφέρουν τελικά να τα σώσουν όλα;»
  Από όσο γνωρίζω δεν έχει παρθεί πρωτοβουλία από άτομα/συλλογικότητες για το έργο που αναφέρεις. Εσύ έχεις κάνει μεν ρεπορτάζ και μπράβο σου, αλλά στα πλαίσια της δουλειάς σου πάντα.
  Οι κινηματικές όμως διαδικασίες δεν χωράνε και δεν εξαντλούνται στα γραφεία, ενώ συνήθως προκύπτουν από την άμεση δράση ευασθητοποιημένων ανθρώπων που σχολάνε από τη δουλειά τους και αφιερώνουν το χρόνο τους ανιδιοτελώς, στις ΦτΠ τουλάχιστον αυτό συμβαίνει.
  Όποιος όντως ενδιαφέρεται για ένα θέμα και θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη συσπείρωση κόσμου γύρω από αυτό, κάνει στοιχειωδώς αυτό που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι Φυλές του Πάρκου: ανοιχτά καλέσματα για συνδιαμόρφωση.
  Για το θέμα των δέντρων της Ίδης έχει γίνει εκτενής αναφορά στο 3ο και 4ο ερώτημα των ΦτΠ, μετά από δημοσιογραφικού τύπου έρευνα. Κάναμε δηλαδή κάτι σαν αυτό που έκανες κι εσύ. Κάνε λοιπόν κι εσύ κάτι σαν αυτό που κάναμε εμείς, με τους δικούς σου όρους αφού δεν σε εκφράζουν οι διαδικασίες των ΦτΠ.

  «Μου λέτε να μην κάνουμε τίποτα από αυτά για να κερδίσετε τώρα τις εντυπώσεις;»
  Αν και εσένα προσωπικά δεν σου έχουμε πει κάτι, θα είχε ενδιαφέρον μια εξήγηση από πλευράς σου των καταστροφικών συνεπειών της ανένδοτης στάση των ΦτΠ.
  Τα «αυτά» που αναφέρεις είναι η ανεπάρκεια οργάνων στην παιδική χαρά και η επικινδυνότητα τους, το γεγονός ότι μεγάλα κομμάτια του πάρκου είναι απροσπέλαστα όταν βρέχει, η κίνηση των οχημάτων εντός του πάρκου (κυρίως των μηχανών), το ότι τα κράσπεδα και τα τσιμεντένια κομμάτια είναι επικίνδυνα και -κυρίως- το ότι ο χώρος στη διπλανή Τάφρο είναι αναξιοποίητος.
  Ας τα πιάσουμε ένα-ένα όμως.
  Επειδή μετά την ενδελεχή ανάγνωση της Μελέτης Εφαρμογής διαπιστώσαμε ότι η μόνη -δυστυχώς- παρέμβαση που έχει προϋπολογιστεί στην παιδική χαρά είναι η αντικατάσταση των τσιμεντένιων κρασπέδων που ορίζουν το παρτέρι της, κάτι που θα γίνει και σε άλλα σημεία του πάρκου που όπως λες είναι επικίνδυνα. Υποθέτω όμως ότι αυτό από μόνο του δεν σε καλύπτει σαν παρέμβαση που θα υλοποιούταν άμεσα αν γινόταν το έργο, καλά τα λέω;
  Για τα «μεγάλα κομμάτια του πάρκου που είναι απροσπέλαστα όταν βρέχει», δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς, οπότε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η υλοποίηση του έργου λύσει το πρόβλημα που θέτεις.
  Όσο για την κίνηση των οχημάτων εντός του πάρκου, κάτι έχει σκεφτεί ο δήμος: η Μελέτη Εφαρμογής προβλέπει τοποθέτηση 4 μπαρών στις 2 εισόδους του πάρκου. Επειδή όμως θα πρέπει να υπάρχει αρκετό περιθώριο ανάμεσα τους για να περνάνε τα ποδήλατα, θα μπορούν και πάλι να περνάνε μηχανές και μηχανάκια. Οπότε υποθέτω ότι ούτε σε αυτό το κομμάτι θα σε κάλυπτε το έργο αν γινόταν.
  Για την αναφορά σου στην αναξιοποίητη τάφρο τώρα τι να πω, δε βγάζω άκρη τι θέλεις να πεις. Η εναντίωση των Φυλών του Πάρκου στην υλοποίηση του έργου στο πάρκο Γεωργιάδη, θα εμποδίσει τη δημιουργία πάρκου στην τάφρο; Θέλω να πιστεύω ότι κατά λάθος το έγραψες αυτό, αλλιώς συμπεραίνω ότι μάλλον εσύ θέλεις να κερδίσεις εντυπώσεις.

  Για τα μέτρα ασφαλείας που ρωτάς την πρώτη σχολιάστρια του κειμένου σου, σε παραπέμπω στο 16ο από τα 17 ερωτήματα των ΦτΠ. Επειδή τα έχουμε δημοσιεύσει ευρέως και στα είχαμε στείλει και προσωπικά, υποθέταμε μέχρι πρότινος ότι τα είχες διαβάσει με ενδιαφέρον αφού το θέμα σε αγγίζει και προσωπικά σα χρήστη του πάρκου.
  Εκεί λοιπόν γίνεται αναλυτική αναφορά στη δέσμη μέτρων ασφαλείας που προτείνει η δημοτική αρχή στο πλαίσιο του «συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού των ελεύθερων χώρων πρασίνου», γεγονός που μας έχει θορυβήσει πολύ, ενώ υπάρχει και παραπομπή σε συγκεκριμένα χωρία της Διαχειριστικής Μελέτης.

  Υποθέτω λοιπόν ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- θα ανακαλέσεις τη βαρύγδουπη δήλωσή σου ότι «για τα 17 πολύ σοβαρά ερωτήματα των Φυλών νομίζω πως ο αντιδήμαρχος (Γ. Αναστασάκης) έδωσε απαντήσεις και η συζήτηση επ’ αυτών πήγε μέχρι το τέλος της διαδρομής της».
  Προτείνω να κάνεις μια πιο εμπεριστατωμένη ανάγνωση των ερωτημάτων των Φυλών του Πάρκου, να απομαγνητοφωνήσεις τα πρακτικά του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου (αν θες στα δίνουμε έτοιμα κιόλας γιατί αυτό κάνουμε αυτές τις μέρες) και να διατυπώσεις -με απόλυτη βεβαιότητα αυτή τη φορά- το αν απαντήθηκαν ή όχι από τον αντιδήμαρχο.
  Και πίστεψε με, δεν χρειάζεται κανένα τεχνικό υπόβαθρο για να καταλάβεις αν αυτά που «απαντάει» ο αντιδήμαρχος στέκουν, η κοινή λογική φτάνει και περισσεύει. Εκτός βέβαια και αν στη συγκεκριμένη περίπτωση θωρείς απάντηση τις προφορικές δεσμεύσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, γιατί σε άλλα δημοσιεύματα σου δείχνεις αρκετό σκεπτικισμό απέναντι τους, όπως π.χ. στο άρθρο σου για τα δέντρα στην Ίδης:
  «Ειλικρινά, δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστέψω τον αντιδήμαρχο και τις καλές του προθέσεις. Όμως πιστεύω και στα μάτια μου βλέποντας τα κομμένα δέντρα στην Ίδης και κυρίως διαβάζοντας τις ελλιπείς (θα μπορούσα να πω και αστείες) απαντήσεις που μας έστειλε η Υπηρεσία Πρασίνου για τα 16 δέντρα που κόπηκαν εκεί.»

  Παρόλα αυτά προτείνεις ένθερμα να περπατήσουμε μαζί με το δήμαρχο «επί μέρες, ξανά και ξανά», αφού είμαστε «κάθε μέρα στο πάρκο» (δεν ξέρω τι είδους πληροφόρηση έχεις, ενημερωτικά πάντως, έχουμε και άλλες δουλειές). Για ποιο λόγο; Για να εισπράξουμε κι άλλες προφορικές δεσμεύσεις; Χορτάσαμε από παχιά λόγια, στην παρουσίαση της Διαχειριστικής Μελέτης, στις δηλώσεις δημάρχου και αντιδημάρχου που διαβάζουμε, ακούμε και βλέπουμε ενάμιση μήνα τώρα, στα δημοτικά συμβούλια. Μόνο που οι προφορικές δεσμεύσεις και τα ευχολόγια ίσως να μην ακούγονται όταν πάρουν μπρος τα αλυσσοπρίονα στο πάρκο, όπως ακριβώς και στην Ίδης, κάνουν και πολύ θόρυβο τα παντέρμα…

  Επανέρχομαι όμως στη δέσμη μέτρων ασφαλείας, γιατί από ένα δημοσιογράφο που θεωρεί ότι «το κυριότερο θέμα είναι να μην αφαιρεθεί ζωτικός χώρος για τις εκδηλώσεις που γίνονται στο πάρκο» όπως λες, θα περίμενα με αγωνία να γίνει πολύ στοχευμένη αναφορά.
  Δεν είναι εύλογο το ερώτημα που προκύπτει από αυτά που προτείνει η Διαχειριστική Μελέτη, σε συνδυασμό με τα παραδείγματα «μη συμβατών χρήσεων» του πάρκου (διοργάνωση Pride Festival και λαϊκής βιολογικών προϊόντων);
  Μήπως η χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων, η φύλαξη του χώρου, η κατάρτιση «Κώδικα Ορθής Συμπεριφοράς επισκεπτών» (σελ. 203), ο κανονισμός λειτουργίας με σκοπό την αποτροπή «μη συμβατών δραστηριοτήτων» (σελ. 211), χωρίς περαιτέρω αναφορά στο ποιος και με ποιο κριτήριο αποφασίζει τι είδους εκδηλώσεις επιτρέπεται να φιλοξενούνται στο πάρκο, αφήνουν μια υπόνοια ότι κάποιοι/ες δεν χωράνε εκεί;
  Και μπορεί μεν η Διαχειριστική Μελέτη να αναφέρει τα μέτρα αυτά σαν προτεινόμενες δράσεις, οπότε ίσως να μην τα βλέπαμε να εφαρμόζονται στο πάρκο κατευθείαν, αλλά δείχνουν ένα σαφή τρόπο σκέψης που θα έπρεπε να σε έχει προβληματίσει σα δημοκράτη δημοσιογράφο.

  «Και να μη φοβηθείτε την εκπροσώπησή σας.»
  Η εκπροσώπηση Μάριε δεν μας φοβίζει, απλά την έχουμε απορρίψει συνειδητά σα συνέλευση και προσπαθούμε να λειτουργούμε όσο γίνεται πιο αμεσοδημοκρατικά.
  Αντί λοιπόν να αφιερώσεις ολόκληρη παράγραφο σχολιάζοντας την «αποδόμηση» του κοινού μας φίλου του Δημήτρη, θα μπορούσες απλά να τον έχεις ρωτήσει αν είναι όντως εκπρόσωπος των Φυλών του Πάρκου για να εισπράξεις ένα «όχι» με κεφαλαία γράμματα.
  Από έναν «υποψιασμένο» και ενημερωμένο δημοσιογράφο, θα περίμενα να αναφέρει την εμμονή του αντιδημάρχου να δηλώνει ότι οι Φυλές του Πάρκου συμμετέχουν στη διαδικασία της διαβούλευσης σαν επικοινωνιακή ντρίπλα για να καταγραφεί στη συνείδηση του κοινού ότι «είμαστε όλοι μαζί εδώ και συζητάμε για το πάρκο». Εσύ έβγαλες ένα εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα, χωρίς να έχεις καν καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι συνελεύσεις των ΦτΠ και ότι η λογική της εκπροσώπισης δεν μας είναι οικεία.
  Υποθέτω ότι ούτε την ανακοίνωση που βγάλαμε για τη μη συμμετοχή μας στην επιστημονική επιτροπή της «δημόσιας διαβούλευσης» έχεις διαβάσει. Αν πάντως αφιέρωνες στην ανάγνωση των κειμένων μας όση ώρα αφιερώνουμε εμείς στην ανάγνωση των δικών σου, σίγουρα θα έγραφες λιγότερες ή και καθόλου ανακρίβειες.

  Πραγματικά πάντως θα χαρώ να δω κι εσένα και τους «πολλούς που ξεκινήσαμε να συμμετάσχουμε στις αντιδράσεις, αλλα αποχωρήσαμε στην πορεία λογω όσων περιγράφεις», όπως έγραψε η δεύτερη σχολιάστρια του κειμένου σου, να παίρνουν πρωτοβουλίες επίβλεψης του έργου στη Δικαιοσύνης, να βρουν «τον τρόπο και τις διαθεσιμότητες να ελέγχουν κάθε μέρα τις εργασίες του εργολάβου» όπως λες.
  Και αυτό παρόλο που για πολλούς λόγους προσωπικά δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία. Θα σας αναγνώριζα όμως μια ειλικρινή προσπάθεια, μια συνέπεια λόγου και πράξης. Και δεν θα με ενοχλούσε τόσο το βάρος της καθόλου «μικρής ανάθεσης» που φορτώνει στις πλάτες μας η άποψη σου για το τι πρέπει να κάνουν οι ΦτΠ:
  «Στοίχημα δικό των ΦτΠ είναι να μας κάνουν αυτή τη μικρή ανάθεση να την πάρουμε πίσω και να πάμε οι ίδιοι εκεί και να παλέψουμε περισσότεροι. Και για το πάρκο και για κάθε άλλο δημόσιο χώρο που μπορεί να κινδυνεύει.»
  Θα συμφωνήσω μαζί σου, αλλά κατά το ήμισυ μόνο, γιατί όντως είναι ένα στοίχημα το να κινητοποιήσεις κόσμο που κατά τ’αλλα έχει ευαισθησία και ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά και μη ζητήματα. Και είναι πολύς αυτός ο κόσμος απ’οτι φάνηκε στην πορεία ενάντια στα σχέδια της δημοτικής αρχής για το πάρκο.

  Εκτός όμως από το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο πομπός του μηνύματος, άλλη τόση σημασία έχει και η δεκτικότητα του παραλήπτη. Και εδώ είναι που έχω πολλές αμφιβολίες για τη δεκτικότητα ανθρώπων που δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο περιχαρακωμένοι στην άποψή τους και δείχνουν δυσανάλογα μεγάλο ζήλο στο να την εκφράσουν δημόσια, παρά στο να ακούσουν προσεκτικά τις απόψεις άλλων και να συνδιαμορφώσουν.

  Οι ανοιχτές συλλογικές διαδικασίες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προϋποθέτουν μια κουλτούρα σεβασμού της διαφορετικότητας και σύμπραξης με ανθρώπους ετερόκλητους μεταξύ τους, αρκετό χρόνο και ψυχραιμία. Δικαιολογίες για τη μη συμμετοχή σε αυτές πάντα υπάρχουν, το θέμα είναι αν αυτές είναι ειλικρινείς, ή αν πίσω από αυτές κρύβεται η ευκολία της ανάθεσης και του πληκτρολογίου.

  Κλείνοντας, αν όντως έρθεις αύριο στην πρώτη παρουσίαση του συμμετοχικού μοντέλου σχεδιασμού που έχει προταθεί στη συνέλευση μας, θα διαπιστώσεις ότι οι ΦτΠ δεν φτιάχνουν απλώς ένα πλαίσιο προτάσεων όπως τις καλείς από το δημοσιογραφικό σου θώκο να κάνουν, αλλά διαμορφώνουν το πλέον δημοκρατικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα έπρεπε να λαμβάνονται γενικότερα οι αποφάσεις που μας αφορούν σαν πολίτες.

  1. Μάριος Διονέλλης    

   Αγαπητέ κύριε Νίκο Ν.

   σας απαντώ σε δόσεις γιατί βάλατε αρκετά ζητήματα…

   Προσπερνώ τις τρεις πρώτες παραγράφους με ιδεολογικού και αξιολογικού τύπου κρίσεις για τον Δήμο, για μένα κτλ και πάω εκεί ακριβώς που είναι η ουσία στα ερωτήματα και στις απαντήσεις

   1. Για την ερώτησή μου για την Δικαιοσύνης:

   Στην ουσία μου λέτε ότι δεν σας νοιάζει. «Από όσο γνωρίζω δεν έχει παρθεί πρωτοβουλία από άτομα/συλλογικότητες για το έργο που αναφέρεις» και «Κάνε λοιπόν κι εσύ κάτι σαν αυτό που κάναμε εμείς, με τους δικούς σου όρους αφού δεν σε εκφράζουν οι διαδικασίες των ΦτΠ».
   Τί να σας πω, σκέφτομαι μόλις ο εργολάβος αρχίσει να σκάβει και στο μέσον της Δικαιοσύνης να πάω να σταθώ μπροστά στα μηχανήματα έστω και μόνος μου για να σταματήσω το έργο. Ακόμα αν μου λένε ότι αλλάζουν τη μελέτη και δε θα κόψουν τα 42 δέντρα, εγώ δε θα τους πιστεύω, και θα στέκομαι εκεί εμποδίζοντάς τους. Δεν έχω καν τη διάθεση να ακούσω αν μπορεί να αλλάξει κάτι. Δεν έχω και διαθεσιμότητες να είμαι μέρα νύχτα από πάνω τους και να ελέγχω, ούτε κανένας δέχομαι να με εκπροσωπήσει σε αυτή τη διαδικασία, συνεπώς για να είμαι σίγουρος θα σταθώ εκεί και θα εμποδίζω με κάθε τρόπο την ολοκλήρωση του έργου. Θα κάνω λοιπόν κάτι σαν αυτό που κάνετε κι εσείς.

   2. Για «αυτά που δεν θα γίνουν στο πάρκο» αν επιμείνετε στην τακτική σας, όπως έλεγα αρχικά:

   Αν κάνατε το μεγάλο αμάρτημα να συζητήσετε με τον Δήμο ίσως (λέω ίσως) να μπορούσε να αλλάξει χρήση ένα χ ποσό από όσα προβλέπει η μελέτη και π.χ. αντί να αγοραστούν πάγκοι πικ νικ (που προβλέπονται) να αγοραστούν νέα όργανα για την παιδική χαρά, που φαντάζομαι δε διαφωνείτε ότι είναι επικίνδυνα, ειδικά εκείνη η τραμπάλα με το ελατήριο και τα παπάκια στην ανατολικήντ πλευρά (έχετε παιδιά, σας αφορά το θέμα;)

   Αν κάνατε το μεγάλο αμάρτημα να συζητήσετε με τον Δήμο ίσως (λέω ίσως) να μπορούσαν αντί για τις μπαριέρες που αφήνουν αρκετό χώρο για να μπαίνουν τα ποδήλατα να μπορούσαν να μπουν χαμηλά και παράλληλα μεταλλικά Π Π Π που εμποδίζουν τα μηχανάκια ενώ τα ποδήλατα μπορούν να σηκωθούν στα χέρια για να περάσουν από πάνω (περίπου 50-60 πόντους ύψος έχουν) ενώ ανάμεσά τους έχει αρκετό χώρο να κινηθεί στρίβοντας δύο φορές επί τόπου ένα αναπηρικό καροτσάκι πράγμα που δεν μπορεί να κάνει ένα μηχανάκι… (Αν δεν το έχετε ακριβώς ως εικόνα θα ψάξω να σας το στείλω).

   Αφού είστε αρκετά συχνά στο πάρκο (ίσως και περισσότερο από μένα) θα έπρεπε να έχετε δει πως οι χωμάτινοι δρόμοι πλάι στο τείχος (πίσω από την τουαλέτα του καφέ) γίνονται λίμνες στη δυνατή βροχή. Επίσης αν έχετε παιδιά θα έχετε παρατηρήσει πως κάτω από τις κούνιες και στην κατάληξη της τσουλήθρας υπάρχουν επίσης λίμνες για μέρες μετά την βροχή. (Εντάξει κακό δεν είναι να βραχεί το παιδί αλλά δείτε λίγο και το πρακτικό κομμάτι. Θα το βάζατε να κάνει τσουλήθρα αν στην κατάληξη βουτά σε μια γούρνα με λάσπη;)

   Τέλος για το θέμα της τάφρου ετοιμάζω ένα αναλυτικό ρεπορτάζ με σχετικές φωτογραφίες, το οποίο θα υποβάλω και ως πρόταση στη διαβούλευση. Η υπάρχουσα μελέτη όντως δεν προβλέπει χρήματα για την ανάδειξη της τάφρου. Χρειάζεται άλλη μελέτη και άλλη εργολαβία. Προβλέπει όμως εργασίες για το πρανές, δηλαδή για την απότομη κατηφόρα με τη σκάλα που ενώνει το πάρκο με την τάφρο. Αν κάνατε το μεγάλο αμάρτημα να συζητήσετε με τον Δήμο ίσως (λέω ίσως) να μπορούσαν να μεταφερθούν κάποια χρήματα από τις εργασίες φύτευσης του πρανούς και ανάδειξης του διπλανού οικοσήμου κτλ κτλ στην κατασκευή μιας πλατιάς σκαλωτής ράμπας (όπως είναι από την πάνω πλευρά της τάφρου, στην καινούρια πόρτα, την έχετε δει ποτέ;) ώστε τουλάχιστον σε πρώτη φάση να αποκατασταθεί η σύνδεση του πάρκου με την τάφρο, με ασφάλεια για όλους, για ΑΜΕΑ, για μαμάδες με καροτσάκια, για ποδήλατα κτλ. (Και σε δεύτερη φάση να δούμε, θα φύγουν επιτέλους τα αυτοκίνητα από εκεί, μπορεί να αποδοθεί και αυτός ο χώρος στο κοινό;)

   Αν συζητούσατε ίσως όλα αυτά να άλλαζαν προς το καλύτερο. Αλλά δε βαριέστε, τί να λέμε τώρα. Εσάς δε σας απασχολούν όλα αυτά. Εσάς σας απασχολεί να ακυρωθεί το έργο. Και έτσι δε θα αλλάξει τίποτα, θα μείνουν όλα όπως είναι αλλά εσείς θα έχετε νικήσει…

   (συνεχίζεται…)

   Μάριος Διονέλλης
  2. Μάριος Διονέλλης    

   3. Περί ασφάλειας (και pride και αποκλεισμών)

   καταρχάς αντιγράφω όλο το 16ο ερώτημά σας για να καταλαβαίνουμε όλοι για τί μιλάμε:

   ————————-
   Στη Διαχειριστική Μελέτη (σελ. 189), «οι ελάχιστοι ελεύθεροι ανοιχτοί χώροι πρασίνου» αναφέρονται ως ένα από τα 3 σημαντικότερα προβλήματα του Ηρακλείου.
   Στην ίδια μελέτη αναφέρεται όμως και ότι:
   § προτείνεται «η κατάρτιση Κώδικα Ορθής Συμπεριφοράς επισκεπτών» (σελ. 203)
   § «η δημιουργία αυτοτελούς μονάδας για τη λειτουργία του πάρκου ως φορέας διαχείρισης θεωρείται σημαντική απόφαση για την επίλυση πολλών προβλημάτων» και μέσα στις αρμοδιότητες αυτής της υπηρεσίας περιλαμβάνεται η φύλαξη του χώρου» (σελ. 203)
   § προβλέπεται δράση με ενδεικτικό κόστος 15.000€ για «εποπτεία & φύλαξη του πάρκου εκ μέρους του Δήμου (χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων)» (σελ. 203)
   § προτείνεται η «θέσπιση κανονισμού λειτουργίας» με σκοπό -εντός των άλλων- την «αποτροπή μη συμβατών δραστηριοτήτων» (σελ. 211)
   Στον προϋπολογισμό της Μελέτης Εφαρμογής (βλ. pdf «ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ» σελ. 3) διαβάζουμε επίσης ότι θα εγκατασταθούν στο πάρκο Γεωργιάδη 4 μεταλλικές πτυσσόμενες μπαριέρες απαγόρευσης διέλευσης αυτοκινήτων.

   α. Πώς συνεισφέρουν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στην επίλυση του τόσο σημαντικού προβλήματος της έλλειψης ελεύθερων και ανοιχτών χώρων στο Ηράκλειο;
   β. Ποιός θα καταρτίσει τον Κώδικα Ορθής Συμπεριφοράς και με ποιά κριτήρια;
   γ. Ποιος και με ποιο κριτήριο θα διαχειρίζεται τις μπαριέρες και πώς αυτές θα ανοιγοκλείνουν για τις περιπτώσεις π.χ. προετοιμασίας εκδηλώσεων ή έκτακτης ανάγκης;
   δ. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις εντάσσονται στο «συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων πρασίνου» του δήμου Ηρακλείου (Διαχειριστική Μελέτη, σελ. 154);
   ——————————————

   Ακούστε, για να είμαστε ειλικρινείς. Και μένα δε μου αρέσει όποτε ακούω για κανονισμούς λειτουργίας και κώδικες ορθής συμπεριφοράς κτλ. Αλλά δυστυχώς έχω βρεθεί πολλές φορές να τους επικαλούμαι όταν π.χ. συναντώ κάποιον που παρκάρει πάνω στον πεζόδρομο, ή όταν βλέπω από το μπροστινό μου αυτοκίνητο στην εθνική να φεύγει ο καφές από το παράθυρο. Συνεπώς έχω βάλει νερό στο κρασί μου περί κανόνων. Και όχι μόνο για τους άλλους φυσικά. Και εγώ, όπως και εσείς ίσως, έχω παρκάρει σε πεζόδρομο ή κλείνοντας ράμπα αναπήρου.

   Τώρα για τους κανονισμούς του πάρκου τί να σας πω. Δεν έχω δει ένα προσχέδιό τους για να ξέρω αν διαφωνώ ή συμφωνώ. Φαντάζομαι πως έχει μερικά πολύ αυτονόητα πράγματα. Να μην πετάς σκουπίδια, να μην αφήσεις το σκυλί να χέσει μέσα στη μέση του δρόμου ή στην παιδική χαρά (μάλιστα στη διαβούλευση έχει τεθεί και πρόταση για ειδικό χώρο για παιχνίδι των σκύλων), να μην πας να σκάψεις μια τεράστια τρύπα στο χώμα επειδή έτσι σου κάπνισε, να μην πας να γράψεις με σπρέι στο ενετικό τείχος ή στα παγκάκια, να μη σπάσεις τις κούνιες ή τα παγκάκια και άλλα τέτοια… Εγώ είμαι εύπιστος και πάει εκεί το μυαλό μου. Εσείς τί φαντάζεστε ότι θα λέει: π.χ. Να δηλώνεις χριστιανός ορθόδοξος πριν μπεις στο πάρκο ή να μπαίνεις ξυρισμένος και ουχί ακομβίωτος;

   Και εν πάση περιπτώσει όλα αυτά θα ήταν αντικείμενο μιας συζήτησης επί της διαχείρισης του πάρκου στην οποία δεν θέλετε να μπείτε, οπότε δεν έχουμε πια θέμα συζήτησης. Σας είπε ο αντιδήμαρχος στο Συμβούλιο «τον κώδικα και τον κανονισμό να τον φτιάξουμε μαζί με σας και ελάτε να συμμετάσχετε». Τί άλλο να σας πει; Πηγαίνετε και αν δείτε ότι θέλει να βάλει έλεγχο κοινωνικών φρονημάτων για όποιον πλησιάζει το πάρκο πείτε το να το καταγγείλουμε όλοι μαζί.

   Σημ. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στον κανονισμό λειτουργίας είναι το ωράριο χρήσης ηχητικών εγκαταστάσεων καθώς έχουν υπάρξει πολλά παράπονα από τους περίοικους. Είμαι βέβαιος πως συμφωνείτε ότι εκεί πρέπει να υπάρχει κάποιος περιορισμός που να τηρείται.

   Για τις μπάρες, ο Αναστασάκης σας είπε ότι αφορούν μόνο τα αυτοκίνητα και μάλιστα κάποιος στο ΔΣ πετάχτηκε και του είπε πως δεν μπαίνουν καθόλου αυτοκίνητα μέσα (ψέμα). Νομίζω πως εδώ υπάρχει λάθος και στη μελέτη. Οι μπάρες πρέπει να είναι κυρίως για τα μηχανάκια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα μηχανάκια και εσείς πρώτοι θα έπρεπε να το πείτε. (προσωπικά σε όλο το Ηράκλειο προσέχω τα παιδιά μου μην τα πατήσει αυτοκίνητο ή μηχανάκι, τουλάχιστον στο πάρκο θα ήθελα να ξέρω ότι δεν κυκλοφορεί τίποτα, πως να το κάνουμε. – Και δεν το λέω κουνώντας το δάχτυλο. Και εγώ κινούμαι με μηχανή και εγώ έχω παρκάρει μέσα στο πάρκο πηγαίνοντας σε ραντεβού εκεί. Θα έπρεπε να περνά και από το πάρκο η Δημοτική Αστυνομία και να με γράψει; Εγώ λέω ναι. Εσείς;)

   Για security επαναλαμβάνω πως δεν λέει τίποτα η μελέτη, αντίθετα λέει για τη Δημοτική Αστυνομία ως φορέα υλοποίησης των δράσεων για την ασφάλεια και εποπτεία του χώρου. Αυτούς εννοεί secutiry η παραπάνω συνομιλήτρια; Για κάμερες πάλι δε λέει σαφώς η μελέτη – λέει βέβαια «Χρήση ηλεκτρονικών μέσων (κατόπιν εγκρίσεων)» και αυτό το «κατόπιν εγκρίσεων» μυρίζει όντως κάμερες (εννοώντας με έγκριση από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων ίσως;) – Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα προσέξει. Ωστόσο νομίζω πως όχι στο ΔΣ αλλά στην εκδήλωση στο Πολιτιστικό κάποιος είχε ρωτήσει για τις κάμερες τον Αναστασάκη και είχε πει πως δεν θα υπάρχουν. (Το καλύτερο θα ήταν να δεσμευτεί ότι θα φύγει και εντελώς από το διαχειριστικό σχέδιο, όπως είπε ότι θα φύγουν εντελώς και οι «ασύμβατες χρήσεις» περί pride κτλ. και έτσι σας απαντώ και επ’ αυτού).
   (Μια σημείωση εδώ: Πιστεύω βαθιά πως αυτός που έβαλε στη μελέτη την «ασυμβατότητα» του pride ήθελε κυρίως να στραφεί κατά του δήμου παρά κατά του pride. Κάτι θα έχετε ακούσει για μια συντηρητική μερίδα ακόμα και στην ίδια την παράταξη του δημάρχου που αντέδρασε πολύ όταν δόθηκε η πρώτη άδεια το 2016 – Ωστόσο, το γεγονός ότι η Πλεύρη και ο δήμαρχος επέμειναν και το pride έγινε και το 16 και το 17 δεν θα έπρεπε να ξεχνιέται).

   Τέλος ως προς τον «συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων πρασίνου» νομίζω πως σας εξέθεσε ο αντιδήμαρχος ένα ολόκληρο σχέδιο για νέους χώρους πρασίνου στα τείχη, στην 62 Μαρτύρων και αλλού και σας είπε ναι, οι παρεμβάσεις στο πάρκο εντάσσονται στον συνολικό αυτό σχεδιασμό και για αυτό ο φορέας διαχείρισης δεν θα είναι μόνο για το πάρκο αλλά για όλους τους χώρους πρασίνου.

   Εγώ λοιπόν λέω πως οι Φυλές του Πάρκου είναι ώριμες να φτιάξουν και τον κώδικα λειτουργίας και να περιφρουρήσουν την είσοδο τροχοφόρων και να έχουν κλειδιά για να ανοίγουν τις μπάρες όποτε χρειάζεται πραγματικά.
   Επίσης θα περίμενα να διεκδικήσετε με ένταση το να συμμετάσχουν και οι Φυλές του Πάρκου με εκπρόσωπό τους και στον ίδιο τον Φορέα Διαχείρισης (ο οποίος παρεμπιπτόντως, σε ένα άλλο σημείο που είχα θέσει και εγώ στο ρεπορτάζ, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μπορεί να είναι ιδιωτικού αλλά μόνο δημοσίου χαρακτήρα φορέας).
   Θα μπορούσε δηλαδή ο εκπρόσωπος των Φυλών εκεί να επαγρυπνεί συνεχώς για να μη γίνονται πράγματα ερήμην των πολιτών όχι μόνο για το πάρκο αλλά συνολικά για τους χώρους πρασίνου στην πόλη. Αλλά είπαμε εσείς δεν έχετε εκπροσώπους…

   Μάριος Διονέλλης
  3. Μάριος Διονέλλης    

   4. Περί εκπροσώπησης

   Για το θέμα με τον κοινό μας φίλο Δημήτρη, επαναλαμβάνω πως ξέρω (και ήξερα και τη μέρα του Συμβουλίου) πως δεν συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή ως εκπρόσωπός σας παρόλο που είναι μέλος σας. Εγώ μίλησα για τον τρόπο που ελέχθη αυτό την ώρα της συνεδρίασης. Και ασφαλώς μίλησα μαζί του τηλεφωνικά (με πήρε εκείνος). Ασφαλώς είμαι υποψιασμένος με τέτοια θέματα. Και στο γιατί τον εξέθεσε ο Αναστασάκης (εκβιάζοντας ίσως μια δική σας αντιπροσώπευση στην επιτροπή, που όντως δεν υπάρχει) αλλά και γιατί εσείς μάλλον δε θα μπορούσατε πια να αντιπροσωπεύεστε έτσι κι αλλιώς από τον Δημήτρη…

   5. Κλείνοντας

   Μου κάνει πραγματικά εντύπωση πόσο ξεκάθαρα δηλώνετε πως μόνη σας έννοια είναι το πάρκο. Με προτρέπετε και εμένα και την Χρύσα Μ. που αποχώρησε από τις Φυλές, για να αποδείξουμε τη διαθεσιμότητά μας, να πάρουμε «πρωτοβουλίες επίβλεψης του έργου στη Δικαιοσύνης». Στην ουσία λέτε, το πάρκο είναι δικό μας παιχνιδάκι, εσείς πηγαίνετε να παίξετε στη Δικαιοσύνης. Αρχίζω μετά από τόσο πολλή ανάλυση και συζήτηση να συμπεραίνω πως σας φαντάστηκα σαν κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είστε. Στην πραγματικότητα δεν έχετε καμιά διάθεση ούτε κοινωνικό έλεγχο να ασκήσετε στην (όποια) διοίκηση ούτε το περιβάλλον γενικά να προστατέψετε. Εσείς θέλετε να ταμπουρωθείτε στο πάρκο Γεωργιάδη.

   6. Για την αυριανή (σημερινή πια) εκδήλωσή σας. μου λέτε πως θα διαπιστώσω «ότι οι ΦτΠ δεν φτιάχνουν απλώς ένα πλαίσιο προτάσεων όπως τις καλώ από το δημοσιογραφικό μου θώκο να κάνουν, αλλά διαμορφώνουν το πλέον δημοκρατικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα έπρεπε να λαμβάνονται γενικότερα οι αποφάσεις που μας αφορούν σαν πολίτες». Θα προσπαθήσω όντως να έρθω, εξάλλου εξέθεσα ήδη κάποιες σκέψεις επί του σκεπτικού της εκδήλωσης πιο πάνω (το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον). Το μόνο που ανησυχώ είναι για τον κίνδυνο εσείς όντως να φτιάξετε «το πλέον δημοκρατικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα έπρεπε να λαμβάνονται γενικότερα οι αποφάσεις που μας αφορούν σαν πολίτες» αλλά τελικά να μείνετε μόνοι σας μέσα σε αυτό (άντε και το ασυντήρητο Πάρκο Γεωργιάδη).

   7. Και δύο ερωτήσεις για το τέλος…

   7.α. Βλέπω πως στη σελίδα των Φυλών του Πάρκου στο facebook υπάρχει το πλήρες βίντεο από τους εικονολήπτες/εικονολήπτριες των Φυλών από την πολύ επιτυχημένη εκδήλωσή σας στην Ανδρόγεω. Μάλιστα βλέπω πως υπάρχει και σε δύο ηχητικά αρχεία αν κάποιος θέλει μόνο να ακούσει την εκδήλωση. (εξαιρετική τεκμηρίωση πραγματικά και μπράβο) – Μια απορία όμως: Αφού οι εικονολήπτες/εικονολήπτριες των Φυλών ήταν και στην εκδήλωση στο Πολιτιστικό που προηγήθηκε, γιατί δεν έχετε ανεβάσει και εκείνο το υλικό για να έχουμε πλήρη εικόνα και για τις «ασαφείς» απαντήσεις που πήρατε;

   7.β. Αν δεν κάνω λάθος (διορθώστε με) είστε ο Νίκος που στην εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο ζητούσατε μετ’ επιτάσεως να παρουσιαστεί η φυτοτεχνική μελέτη με βάση την οποία θα γίνουν οι φυτεύσεις των 17.000 λουλουδιών. Θυμάμαι πως θέσατε πάνω από 10 φορές το θέμα καθώς θεωρούσατε απαραίτητο πως πρέπει να υπάρχει αυτή η μελέτη και η μή ύπαρξή της αφήνει κυριολεκτικά στον αέρα όλο τον υπόλοιπο σχεδιασμό χαρακτηρίζοντας ακόμα και «παράνομη» την διαδικασία φυτεύσεων χωρίς όλες τις αναγκαίες αποτυπώσεις κτλ. (Διορθώστε με όπου κάνω λάθος σε αυτά, τα μεταφέρω από μνήμης και μόνο).
   Η ερώτηση: Όπως διαβάζω πάλι στη σελίδα σας, το Σάββατο 10/2, μετά την όντως πολύ μεγάλη πορεία, επιστρέψατε στο πάρκο όπου φυτέψατε 19 δένδρα, δάφνες, μυρτιές, πλατονομουριές και μελιές. (Ξεκαθαρίζω πως κατά τη γνώμη μου πολύ καλά κάνατε). Θα μπορούσατε όμως σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε και την φυτοτεχνική μελέτη με βάση την οποία έγιναν οι φυτεύσεις αυτές; Ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες για το πάρκο ή όχι;

   Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.

   Μάριος Διονέλλης
 4. Νίκος Ν.    

  Μάριε, ίντα το λες και δεν το κάνεις;

  Αφού βλέπεις ότι οι ΦτΠ είναι ανεπίδεκτες μαθήσεως και δεν κάνουν τίποτα από αυτά που τους υποδεικνύεις/αναθέτεις, γιατί δεν παίρνεις την πρωτοβουλία να κάνεις τα λόγια σου πράξη;

  Αντί να κάθεσαι να γράφεις με τις ώρες και να ξενυχτάς πάνω από το πληκτρολόγιο, θα μπορούσες κάλλιστα να προσπαθήσεις να εφαρμόσεις αυτά που πιστεύεις, γιατί όπως έλεγε και το παλιό καλό σύνθημα «η δράση σβήνει τα δάκρυα».

  Είναι πολύ πιο δημιουργικό το να κάνεις πράγματα για ένα θέμα που δείχνει να σε ενδιαφέρει τόσο πολύ, από το να κριτικάρεις μανιωδώς αυτούς που αναλαμβάνουν δράση, αλλά τυχαίνει να μη συμφωνείς μαζί τους. Εμείς να είσαι σίγουρος ότι δεν θα αφιερώσουμε όλο μας το είναι για να σε κράξουμε!

  Να απευθυνθείς στη δημοτική αρχή λοιπόν αφού τελικά παρά την κριτική που τους έχεις ασκήσει θεωρείς ότι οι άνθρωποι είναι δεκτικοί και έχει νόημα η διαπραγμάτευση μαζί τους. Καλή τύχη εύχομαι και βαθιές αναπνοές αν όντως το κάνεις και προσπάθησε στο εξής να κρατήσεις ένα επίπεδο στην επιχειρηματολογία σου ενάντια στις ΦτΠ γιατί το άχτι σου βγάζει μάτι…

  Καλή συνέχεια σε όλους και όλες μας.

  1. Μάριος Διονέλλης    

   Εντάξει, όπως αγαπάτε.

   Μπορείτε και να με κραξετε μπορείτε και να με φτύσετε. Το δόγμα «οποίος δεν είναι μαζί μας είναι με τους άλλους» πάντα κέρδιζε κατά κράτος. Κατά τα λοιπά επί της ουσίας καμία απάντηση. Ακόμα και αν δαπανουσατε χρόνο θα ήταν για να με κραξετε όχι για να απαντήσετε επί της ουσίας. Μην μπείτε καν στον κόπο, καταλαβαίνω τα αισθηματά σας.

   Την προσπάθειά μου εγώ την κάνω, και προτάσεις κανω προς τον Δήμο, δημόσια από τα κείμενά μου και ακόμα και στις απαντήσεις μου προς εσάς περιλαμβάνονται πολλά από αυτά που θα ήθελα να δω εγώ στο πάρκο. Αλλά μάλλον δεν σας αφορά τίποτα από αυτά.

   Νομίζω πως όσοι μας διαβάζουν κρίνουν και καταλαβαίνουν τις αγωνίες καθενός μας.

   Καλή συνέχεια.

   Μάριος Διονέλλης
   1. Oraia ta lete re    

    > Κατά τα λοιπά επί της ουσίας καμία απάντηση.

    Μα και να σας απαντήσει, τι νόημα έχει, αφού δεν έχουν εκπροσώπους; 🙂

    Δεν είναι διασκεδαστικό που στην ουσία βαθιά συντηρητικές ομάδες ανθρώπων ([quote] «Έχουμε διαλέξει Μάριε εδώ και καιρό, εσύ απλά δεν συμφωνείς: οι Φυλές του Πάρκου θα εμποδίσουν το έργο με κάθε τρόπο.» [/quote]) θέλουν να παίξουν με την «αμεσοδημοκρατία» και την «αυτο-οργάνωση»;

    Κακώς ασχολείστε τόσο αναλυτικά, σχεδόν κανένας δεν διαβάζει ούτε τις μελέτες ούτε τα σχόλια επ’αυτών όταν η λογική της όλης φάσης έχει φτάσει στο αντίστοιχο του «Τζίγγερ πούλα!»

    Κακώς επίσης ασχολείται και ο Δήμος με μια ομάδα ατόμων που δεν έχει επίσημους εκπροσώπους και μπορούν να «εναλλάσουνε» κατα το δοκούν ο καθένας τους το καπέλο του μέλους με το καπέλο της «προσωπικής του άποψης που δεν δεσμεύει κανέναν».

    Άμα είχανε λίγο χιούμορ οι εκάστοτε δημοτικές αρχές στην Ελλάδα, όπως σας λένε και εσάς ευθαρσώς «η δράση σβήνει τα δάκρυα» και άλλα τέτοια «ομορφα», έπρεπε να τους πει και ο Δήμος, «φέρτε μας δικιά σας μελέτη, μαζέψτε και υπογραφές να την εφαρμόσουμε. Μέχρι τότε, καλημέρα σας»

    Γιατί δεν μπορεί οι λίγοι της «αμεσοδημοκρατίας», να καπελώνουν τους πολλούς της σκέτης δημοκρατίας. Τους αρέσει δεν τους αρέσει, η πόλη έχει δήμαρχο και ΔΣ και τους έχετε αναθέσει μια δουλειά να κάνουν. Αμα το πάνε έτσι ας μαζέψουνε περισσότερες υπογραφές στην περιοχή των εκλογικών τμημάτων που χρησιμοποιεί το πάρκο από όσους ψήφους είχε ο Δήμαρχος και ΤΟΤΕ μπορούνε να πούνε οτι έχουνε περισσότερη δημοκρατική/λαϊκή εκπροσώπηση επ’ ΑΥΤΟΥ του θέματος και μόνο. Μέχρι τότε, και χωρίς εκπροσώπους, δεν βλέπω γιατί η δημοτική αρχή να απασχολείται τόσο πολύ με το θέμα.

 5. Κατερίνα Β.    

  Σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Κασαπάκη της Λαϊκής Συσπείρωσης, που τα» λέει καλά» , να σημειωθεί πως η ζούγκλα που έχει και πλούσια χαμηλή βλάστηση απαντάται σε τροπικά δάση, γι’αυτό την έχει δει μόνο σε ντοκιμαντέρ κι όχι στην Κρήτη, που απειλείται με ερημοποίηση.
  Η πρόταση στη δημόσια διαβούλευση που επαινείτε στο άρθρο σας των δύο μηχανικών καταλήγει με μια πρόταση, που δε διαφέρει από τη θέση των Φυλών του Πάρκου. Προφανώς δεν τη διαβάσατε μέχρι το τέλος, γι αυτό και θα κάνω τον κόπο να την παραθέσω αυτούσια : «Διαφωνούμε πλήρως με τη διαφαινόμενη τροποποίηση του χαρακτήρα του πάρκου, που πρόκειται να επέλθει αν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες μελέτες του Δήμου, όπως περιέχονται στα Σχέδια, τις Τεχνικές Εκθέσεις κλπ της μελέτης που δημοπρατηθηκε».

  1. Μάριος Διονέλλης    

   Εγώ θα έλεγα αντιθέτως μήπως το γεγονός ότι ενώ διαφωνούν έκατσαν και έφτιαξαν ένα ολόκληρο κείμενο με επιμέρους προτάσεις θα έπρεπε να σας προβληματίσει λίγο;

   Όχι για τις προτάσεις αν είναι καλές η κακές. Για τη στάση στα πράγματα γενικώς.

   Ασφαλώς και τη διάβασα μέχρι το τέλος και χαίρομαι που το επισημάνετε γιατί ακριβώς δείχνει αυτό που θέλω να πω.

   Ευχαριστώ.

   Μάριος Διονέλλης
 6. Μάριος Διονέλλης

  Μάριος Διονέλλης    

  Σε ό,τι αφορά τη φράση του αρχικού κειμένου:
  «Για να δώσει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων άδεια για το έργο επέβαλε την «ανάδειξη» του κτιρίου των δικαστηρίων. Και πως αναδεικνύονται τα δικαστήρια; Με το να φύγουν τα δέντρα και να φυτευτούν άλλα στην απέναντι πλευρά»

  έλαβα από τον προϊστάμενο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Σήφη Φανουράκη έγγραφο σχετικά με τις απαιτήσεις που έθεσε η Υπηρεσία για την έγκριση της μελέτης της Λεωφόρου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με αυτό η υπηρεσία ζήτησε μόνο την απομάκρυνση των περιπτέρων και έβαζε θέμα μόνο για τις πέργολες.

  έγγραφο 1
  εγγραφο 2

  Ωστόσο, το έγγραφο της Υπηρεσίας έχει εκδοθεί την πρωταπριλιά του 2013 ενώ η εγκεκριμένη ήδη μελέτη που προβλέπει την αφαίρεση των δέντρων έχει ημερομηνία προγενέστερη (Ιούλιος 2012). Βέβαια αυτό δεν επιβεβαιώνει τη δική μου πληροφορία αλλά εδώ η Υπηρεσία φαίνεται να δίνει άδεια σε μια μελέτη που έχει ήδη εγκριθεί και έχουν ήδη προβλεφθεί οι αφαιρέσεις των δέντρων.

  Σίγουρα θέλει περισσότερο ψάξιμο για τότε. Νομίζω όμως πως η ουσία ΤΩΡΑ είναι να μην κοπούν τα δέντρα όποιος και αν είναι ο υπεύθυνος που τα «έκοψε» στη μελέτη εκείνη.

  Σε ό,τι αφορά την Τεχνική Έκθεση του έργου για την οδό Δικαιοσύνης (Ιούλιος 2012) δεν αναφέρει πουθενά κοπές δέντρων παρά μόνο τα εξής:

  «Με τις εργασίες ανάπλασης της οδού Δικαιοσύνης θα φυτευτούν 31 φλαμπουαγιά στη βόρεια πλευρά της οδού, ενώ στη νότια πλευρά της οδού θα διαμορφωθούν 14 νέα παρτέρια στα οποία θα φυτευτούν ελιές διαμορφωμένες μαζί με θάμνους, ποώδη και ετήσια φυτά. Στα σημεία που υπάρχει πέργκολα θα φυτευτούν αναρριχώμενοι θάμνοι. Επίσης θα τοποθετηθούν 11 γλάστρες στις κάθετες διαβάσεις της οδού Δικαιοσύνης στις οποίες θα φυτευτούν ετήσια εποχιακά φυτά. Τα 4 κυπαρισσοειδή που υπάρχουν στις ήδη υπάρχουσες ζαρτινιέρες θα αντικατασταθούν με 4 ελιές διαμορφωμένες σε μπάλα. Η ουασιγκτόνια που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο ύψους κορμού 2 μέτρων περίπου θα μεταφυτευτεί ενώ η ουασιγκτόνια που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της πρώην Τουριστικής Αστυνομίας θα παραμείνει».
  τεχνική έκθεση

  Προφανώς είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις άκρη μετά από 5-6 χρόνια καθώς προφανώς κανένας δε θα έγραφε σε χαρτί και να βάλει από κάτω την υπογραφή του για το κόψιμο 42 δέντρων. Οπότε μάλλον δύσκολα θα το παραδεχτεί και σήμερα κάποιος. Δημοσιεύω πάντως και σέβομαι την διάψευση της Υπηρεσίας Νεωτέρων, επί της δικής μου αρχικής πληροφορίας. Ξαναγράφω όμως πως το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ σήμερα είναι να ΜΗΝ ΚΟΠΟΥΝ τα δέντρα. Για να γίνει αυτό χρειάζονται μεγάλες μετατροπές στην μελέτη του έργου. Ελπίζω πως καμία υπηρεσία δεν θα φέρει αντιρρήσεις εφόσον αποσκοπούν στην διατήρηση ΟΛΩΝ των δέντρων στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.