Οι σοβαροφανείς

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Ένα πράγμα ρε παιδιά δεν έχω αντέξει ποτέ στην αρκετά σπαταλημένη ζωή μου: Τη σοβαροφάνεια. Σχεδόν μισώ τους δεκαρογλύφτες με τις γραβάτες και τα ψεύτικα χαμόγελα, σχεδόν μισώ τους κοινωνικούς εισαγγελείς που εξαπολύουν μύδρους κατά όλων εκείνων που έχουν ερωτικές επιτυχίες, επειδή σε αυτούς καμιά δεν έκατσε. Σιχαίνομαι αυτούς που με αυστηρό ύφος έρχονται και σου κάνουνε παρατηρήτσεις για πράγματα που οι ίδιοι ουδέποτε έχουν αποτολμήσει.

Τώρα θα μου πείτε: Και τι κέρδισες ρε με αυτό; Κέρδισα το να βρίζω με σοβαρότητα, το να κρατώ το κούτελό μου καθαρό, το να αποδέχομαι με ευκολία τα λάθη μου. Αν αυτά δεν είναι κέρδη τότε ποιά είναι κύριοι με τις γραβάτες και τα βρωμισμένα σώβρακα; Έχω συγκρουστεί πολλές φορές με τέτοιους ανθρώπους και ουδέποτε έχω ηττηθεί. Ασχέτως έαν φεύγουν μετά και προσπαθούν να σώσουν τη σοβαροφάνειά τους ψελλίζοντας «Εγώ του τα είπα αλλά εσύ μην του πείς τίποτα».

Αποδέχομαι την ένστασή σας: Τι σου κάνανε και μας κάνεις μάθημα κοινωνικής συμπεριφοράς; Πράμα δεν μου κάνανε. Είχα βέβαια μια αντιδικία τελευταία με κάποιον που γλύφει και το τελευταίο ευρώ στις ξένες τσέπες, αλλά αυτό ουδόλως με επηρρέασε! Τον έστειλα από κει που ήρθε κάνοντας του σαφές ότι η σοβαροφάνειά του εμένα δεν μπορεί να με επηρρεάσει.

Τέρμα μέχρι εδώ και πάω μέχρι τη θάλασσα να δω ίντα χει να μου πει αυτή. Άλλωστε σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη κι όλοι οι σοβαροφανείς θα βγουν στους δρόμους προσπαθώντας να δουν το μπουτάκι καμιάς μασκαρεμένης πιτσιρίκας, γιατί μετά το ξερογλύψιμο θα κουνήσουν πάνω κάτω το κεφάλι τους αποδοκιμάζοντας τους όσους τόλμησαν να μασκαρευτούν.

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  Με κάθε καλή διάθεση να σας πω πως και εγώ μισώ τα ψάρια που έχουνε πολλά αγκάθια, αλλά αυτό δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στα ψάρια. Ίσα-ίσα έχουν έναν λιγότερο καταναλωτή.

  Τι θέλω να πω με αυτό το απλό παράδειγμα; Οτι το κείμενο που γράψατε δεν είχε κάποιο νόημα, κάποιο αντίκτυπο πάνω στην κατηγορία των ανθρώπων κατά την οποία καταφέρεται εναντίον. Ίσα-ίσα, επειδή είναι τόσο καταγγελτικό, όσο και αόριστο, τους καθιστά συμπαθέστερους, ως καρικατούρα.

  Στο εξωτερικό υπάρχει ένα ρητό που ίσως θα έπρεπε να μας προβληματίσει όλους: «Στο τέλος γινόμαστε αυτό που μισούμε».

  Γράφετε πως: «Σιχαίνομαι αυτούς που με αυστηρό ύφος έρχονται και σου κάνουνε παρατηρήσεις για πράγματα που οι ίδιοι ουδέποτε έχουν αποτολμήσει» την ίδια στιγμή που με αυστηρό ύφος τους κάνετε εσείς παρατηρήσεις για πράγματα που και εσείς δεν έχετε κάνει ή δεν σας αρέσουν. Η σοβαροφάνεια είναι κάτι που μπορεί να μας συμβεί και χωρίς γραβάτα. Πολλές φορές αυτό που καθιστά τους άλλους ανθρώπους αντιπαθείς δεν είναι το πόσο διαφορετικοί είναι απο εμάς, αλλά το πόσο ίδιοι είναι, και τους βλέπουμε μπροστά μας και την ώρα που μας κάνουν άσχημη εντύπωση λέμε μέσα μας «ρε, μήπως είμαι και εγώ έτσι μερικές φορές;» και τότε εκνευριζόμαστε με αυτούς, γιατί είναι πιο εύκολο απο το να εκνευριστούμε με τον εαυτό μας.

  Νομίζω οτι είναι μια ερώτηση που αξίζει όλοι να την κάνουμε που και που στον εαυτό μας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.