Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και η παγίδα που δεν βλέπουμε

Αν θέλουμε να αλλάξει αυτή η χώρα το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε είναι η εκπαίδευση

Ίων Χριστοφιλόπουλος
Ίων Χριστοφιλόπουλος

Καθώς φέτος επίκεινται σαρωτικές αλλαγές στην Παιδεία όπως επιτάσσουν οι… δανειστές της Τρόικας και οι «σοφοί» με την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ,  οι οποίες πιθανότατα θα έρθουν σε κόντρα με την πολιτική της κυβέρνησης, το ζήτημα θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εκσυγχρονίσει λένε οι δανειστές, ακόμη περισσότερο (!) το εκπαιδευτικό της σύστημα σε όλα τα επίπεδα για να πετύχει βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και οι αρχές θα έχουν στα χέρια τους τις συστάσεις της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα μέσω ενός συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μέχρι τον Μάιο του 2018.

Μέχρι να δούμε όμως τις αλλαγές που προτείνουν οι «φίλοι και σύμμαχοι» αλλά και η κυβέρνηση μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε τι ακριβώς θέλουμε εμείς για τα παιδιά μας και τι ακριβώς συμβαίνει επί δεκαετίες; Επί παραδείγματι ας πάμε λίγους μόνο μήνες πίσω…

Ελλάδα Ιούνιος 2017 : «Φυλάκιση 10 μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο σε μητέρα για κατ’ οίκον εκπαίδευση της 10χρονης κόρης της.

Το δικαστήριο κήρυξε ένοχη τη μητέρα για το αδίκημα της αρπαγής ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, καθώς η κατηγορούμενη είχε πάρει μαζί της το κοριτσάκι αν και της είχε αφαιρεθεί η επιμέλεια. Στην κατάθεση του ο πατέρας και νυν κηδεμόνας του 10χρονου κοριτσιού είπε πως η κατηγορούμενη διαφωνούσε με τον τρόπο διδασκαλίας των σχολείων και ότι η κατ’ οίκον διδασκαλία γινόταν χωρίς να έχει κάποια πιστοποίηση ή πτυχίο».

Η γυναίκα αυτή λοιπόν καταδικάστηκε από το Κράτος, τον μέγα τιμωρό και Κριτή των πάντων διότι διαφωνούσε με τον τρόπο εκπαίδευσης. Ερώτημα: Γιατί;

Διότι η δημόσια και υποχρεωτική Παιδεία σημαίνει ελεγχόμενα άτομα που θα μεγαλώσει το Κράτος κατά το δοκούν αλλά εμείς ακούμε το «δωρεάν» μόνο.

Δεν έχετε ούτε καν την επιλογή του τι θα μάθουν τα παιδιά σας. Αν δηλαδή μία κυβέρνηση αποφασίσει π.χ. να αλλάξει την οπτική της Ιστορίας, αυτό θα γίνει κεντρικά, κατευθυνόμενα και θα πρέπει να το αποδεχτείτε διότι διαφορετικά θα μπλέξετε με την τσιμπίδα του Νόμου. Βλ. «Συνωστισμός Σμύρνης» «να μη λέτε τις κόρες σας πριγκίπισσες» και λοιπά χαριτωμένα φιλελεύθερα, ακροδεξιά ή και ακροαριστερά.

Καθώς η επόμενη μέρα της Ελλάδας δεν αφορά εμάς αλλά τουλάχιστον δυο γενιές αργότερα, ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν, είναι τα στερεότυπα που δεν αναλύουμε.

Την επόμενη φορά που θα σας μιλήσουν για τα καλά της δωρεάν Παιδείας, θυμηθείτε τις λέξεις «Κράτος» και «υποχρεωτική». Ομοίως και για την Παιδεία που θα είναι «ευθυγραμμισμένη» με τις ανάγκες της «ελεύθερης» αγοράς. Για περισσότερα βρείτε δυο ώρες να δείτε το ντοκιμαντέρ.