Οι επεκτατικές βλέψεις των γειτόνων μας δεν είναι μόνο εδαφικές αλλά και ιστορικές

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ο τούρκικος στρατός έχει μπει πλέον στο Αφρίν.

Ο Ερντογάν θεωρείται πλέον πορθητής στα Τούρκικα μέσα ενημέρωσης και οι Κούρδοι που βρισκόταν στο Αφρίν έχουν εξαφανιστεί εφόσον η βοήθεια που ανέμεναν από τις ΗΠΑ, ποτέ δεν ήρθε.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η Τουρκία θα προσπαθήσει να καταλάβει και άλλες πόλεις στην Συρία, ειδικά αυτές που οι Κούρδοι συνεργάζονται με τους Αμερικάνους για την προστασία τους.

Το σχεδόν σίγουρο είναι πως για κάποιο λόγο ενώ η διεθνής κοινότητα δείχνει την αντίρρηση της στην πολιτική της Τουρκίας, την αφήνει να παίρνει τις δάφνες της νίκης χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά αντίλογος.

Από την μια είναι φυσικό αυτό, εφόσον η Τουρκία είναι μια υπολογίσιμη δύναμη και δεν θα υπάρξει εύκολα ανοικτή αντίδραση από κάποιον, πόσο μάλλον όταν δεν βλάπτει άμεσα τα συμφέροντα του η κίνηση της και ας πρόκειται για χώρα του ΝΑΤΟ και ας παραβαίνει όλους τους κανονισμούς σε σχέση με κάποια άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και ας στέλνει ανθρώπους από τα παράλια της να πνίγονται μεσοπέλαγα, τίποτα δεν είναι τόσο προκλητικό όταν πρόκειται για μια ισχυρή χώρα και ειδικά όταν όπως φαίνεται αυτή η χώρα εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα και μια νέα τάξη πραγμάτων που πρόκειται να εμφανιστεί στην περιοχή μας.

Παρόλα αυτά από την Τουρκική δυναμική, έχει ανοίξει η όρεξη και σε άλλους γείτονες μας να θέλουν να πάρουν κάτι από την Ελλάδα, όπως ας πούμε να γίνουν κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας.

Οπότε τον προσεχή καιρό δεν θα εκπλαγώ καθόλου εάν δω μετά τους Σκοπιανούς και τους Αλβανούς να θέλουν να δηλώσουν την Ελληνική τους καταγωγή και ότι κανονικά θα έπρεπε να μην υπάρχουν σύνορα μεταξύ των χωρών μας.

Όμως και καταλήγω σε αυτό: ένας λαός ο οποίος σέβεται τον εαυτό του και είναι περήφανος για την καταγωγή του, ποτέ δεν καταδέχεται να υιοθετήσει την ιστορία ενός άλλου λαού για να αποκτήσει εθνική υπερηφάνεια.

Δεν έχουν σχέση τα χρόνια ή η ηλικία ενός έθνους αλλά το πόσο περήφανος αισθάνεται κάποιος.

Οι ΗΠΑ είναι ένα από τα νεώτερα έθνη στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν υπάρχει Αμερικάνος που να μην αισθάνεται υπερήφανος για την ιστορία του, αν είναι μορφωμένος δεν θα διστάσει να θαυμάσει την ιστορία άλλων εθνών αλλά ποτέ δεν θα σκεφτεί να κάνει δικιά του την ιστορία άλλων κρατών.

Εκτός των άλλων θα ήταν αισχρή πενία και ντροπή.

Άρα το πρόβλημα για εμάς με τους γείτονες μας, δεν είναι μόνο οι γεωγραφικές επεκτατικές βλέψεις των γειτόνων μας, αλλά και οι ιστορικές επεκτατικές τους βλέψεις.

Comments

  1. Oraia ta lete re    

    > και οι Κούρδοι που βρισκόταν στο Αφρίν έχουν εξαφανιστεί εφόσον η βοήθεια που ανέμεναν από τις ΗΠΑ, ποτέ δεν ήρθε.

    Από το χθεσινό δημοσίευμά σας : «Πλέον ακούγονται ανοικτά σενάρια που προβλέπουν μια ολιγοήμερη αναμέτρηση με την γείτονα χώρα στην οποία μπορεί να έχουμε το απόλυτο προβάδισμα και για την ελπίδα της παρέμβασης των ξένων δυνάμεων που θα έρθουν να εξισορροπήσουν την κατάσταση.»

    Το ηθικό δίδαγμα είναι οτι δεν πρέπει να πηγαίνεις μπροστά και να ελπίζεις στην σωτήρια παρέμβαση. Πρώτα πρέπει να την έχεις εξασφαλίσει και μετά να ξεκινάς.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.