Οι αυξήσεις στο πάρκινγκ του Πολιτιστικού, δηλαδή εισπρακτική λογική

Μιχάλης Παπαχατζάκης
Μιχάλης Παπαχατζάκης

Και ξαφνικά το (δημοτικό) πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ στο Πολιτιστικό αύξησε την τιμή από 1,50 ευρώ στα 2,00 και αντίστοιχα τις κάρτες, για παράδειγμα η μηνιαία από τριάντα πήγε στα σαράντα. Αυτή είναι η λογική της αγοράς με την οποία λειτουργούν οι δήμοι. Αλλιώς, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, όπως διδάσκεται και στα σχολεία στις Αρχές Οικονομικής θεωρίας. Λειτουργία ξεκάθαρα εισπρακτική.

Εδώ έχουμε μεταβολή της προσφοράς. Ο Δήμος με τις μονοδρομήσεις που κατήργησε, από το Μποδοσάκειο μέχρι το Καμαράκι (υπολογίζω καμιά εκατοσταριά θέσεις δεξιά και αριστερά) και από εκεί μέχρι το Βαλιδέ τζαμί (εκεί ήταν βέβαια κάπως προβληματικό και που και που γράφανε οι δημοτικοί αστυνομικοί,-που και που * ), οι προσφερόμενες θέσεις στο κέντρο μειώθηκαν και η καμπύλη Α έγινε Β. Η ζήτηση παρέμεινε ίδια, δεν άλλαξε αυτές τις εβδομάδες. Η τιμή ισορροπίας (τομή προσφοράς και ζήτησης) λοιπόν αυξήθηκε. Ωραία λογική για να υποστηρίξεις τις πεζοδρομήσεις και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που γίνονται στο Ηράκλειο, και μάλιστα εν μέσω σημαντικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων. Γιατί η σύμπτωση της κατάργησης των ντε φάκτο θέσεων στάθμευσης με την αύξηση δεν μπορεί να είναι τυχαία.

Θα πει κάποιος, μα είναι φτηνότερα από κάποια ιδιωτικά οικόπεδα που λειτουργούν ως πάρκινγκ ή τα κανονικά ιδιωτικά πάρκινγκ που έχουν τιμές από 3,00 ευρώ και πάνω. Ναι, αλλά εσύ είσαι ο Δήμος και πρέπει να εξασφαλίσεις την εξυπηρέτηση των κατοίκων που χρειάζεται να παρκάρουν κοντά στο κέντρο και όχι να κοιτάξεις να εισπράξεις από την αυξημένη πλεόν ανάγκη.

* μεταξύ πρώτου φρέντο εσπρέσσο και δεύτερου, λένε όσοι βλέπουν συνεχώς παρκαρισμένα αμάξια σε θέσεις αναπήρων, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών.