Ξεκινήσαμε

“Πάντοτε αδέσμευτοι, ποτέ ουδέτεροι”

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Σύντροφοι, (δεν χαρίζω την όμορφη αυτή λέξη στην Αριστερά) η Μεσόγειος ξαναξεκινά – ή επανέρχεται από σήμερα στην ηλεκτρονική λεγόμενη μορφή “εφημερίδας”. Γιατί θα με ρωτήσετε; Η απάντηση είναι εύκολη για όσους έχουν προσβληθεί από τη χρονία ασθένεια της δημοσιογραφίας, για όσους αγανακτούν αλλά δεν μιλούν για τα όσα γίνονται και τα όσα μέλλονται, για όλους τέλοσπαντων τους πιθανούς αναγνώστες μας που αγανακτούν αλλά θέλουν άλλοι να εκφράζουν την αγανάκτηση τους.

Έχουμε μια πολύ βαριά παρακαταθήκη. Δεν θα την προσβάλουμε ούτε και φυσικά θα την αγνοήσουμε.

Καλό είναι τώρα που αρχίζει να διευκρινίσουμε ότι εμάς ούτε η αγανάκτηση μας πνίγει – πράγμα που σημαίνει ότι ούτε θολώνει το μυαλό μας, ούτε η υπεραισιοδοξία μας κάνει να βλέπουμε ρόδινες ακόμη και τις επερχόμενες καταιγίδες. Ρεαλισμός; Κατά κάποιο τρόπο. Ρεαλισμός θα έλεγα ανακατεμένος όμως με μπόλικη δόση αισιοδοξίας, με εντελώς απροσάρμοστη ή μη θέλουσα να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα σκέψη. Βγάλτε άκρη τώρα. Κι αν δεν μπορείτε εσείς επιτρέψτε μας σιγά – σιγά να σας αναγκάσουμε να εντρυφήσετε στο πνεύμα στο οποίο θα κινηθεί η Μεσόγειος.

Έχουμε μια πολύ βαριά παρακαταθήκη. Δεν θα την προσβάλουμε ούτε και φυσικά θα την αγνοήσουμε. Υποτασσόμεθα σε αυτήν, την εναρμονίζουμε στους σύγχρονους καιρούς και προσπαθούμε να γίνουμε αρωγοί ώστε μέσα στις αγωνίες σας να βρείτε μια αχτίδα φωτός, μια μπονάτσα μετά τα δυνατά μελτέμια στα οποία εμείς συνηθίσαμε να πλέουμε και θα εξακολουθήσουμε να πλέουμε. Όρτσα στον καιρό με τον Ήλιο τον Ηλιάτορα στόχο μας, με την Κρήτη ολάκερη – ή τουλάχιστον όση μπορούμε να περιλάβουμε στη σκέψη μας – μοναδική μας κατεύθυνση.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το πόσα από αυτά τα μεγαλόπνοα θα επιτύχουμε. Δεν θα υπαναχωρήσουμε όμως. Είναι μια ντροπή που δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε. Παρακαλούμε, λοιπόν, να μας θεωρείτε συμπαραστάτες σας στους καθημερινούς σας αγώνες, να υψώσετε και εσείς στα κατάρτια σας μια σημαία και ας την κάμει κουρέλια ο άνεμος, να δοκιμάσετε τη γοητεία ενός απάνεμου κόλπου μετά από σφοδρή θαλασσοταραχή.

Ξεκινήσαμε λοιπόν, σύντροφοι. Και με τη βοήθεια του Θεού πάντοτε κόντρα στο κύμα θα τιμήσουμε το σύνθημα μας: “Πάντοτε αδέσμευτοι, ποτέ ουδέτεροι”.