Νέος ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ ο διευθυντής της CIA

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ο Ρεξ Τίλερσον είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και την θέση του αναλαμβάνει ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, ενώ την θέση του Πομπέο στην CIA αναλαμβάνει η Τζίνα Χάσπελ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τέτοια θέση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή, όπως επισημαίνουν οι πληροφορίες, πάρθηκε εξαιτίας των ευαίσθητων διαπραγματεύσεων που πρέπει να κάνει η Αμερική με την Βόρεια Κορέα.

Ναι, η απόφαση είναι αιφνιδιαστική, και δείχνει την κρισιμότητα των ημερών που θα έρθουν σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και την θέληση των ΗΠΑ να έρθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας.

Μερικές ώρες πριν από αυτή την εξέλιξη ο Ρεξ Τίλερσον, από την Νιγηρία στην οποία βρισκόταν, είχε πει «Θα υπάρξουν αρκετά αναγκαία βήματα για να συμφωνηθεί η τοποθεσία, το πλαίσιο αυτών των συζητήσεων. Βρίσκονται σε πολύ πρόωρο στάδιο. Δεν έχουμε ακόμη καμία απευθείας απάντηση από τη Βόρεια Κορέα, αλλά αναμένουμε να ακούσουμε κάτι άμεσα από αυτούς»

Χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα τα βήματα τα οποία εννοεί, και χωρίς να μιλήσει για τις πιθανές τοποθεσίες που θα μπορούσε να γίνει αυτή η συνάντηση, είχε δηλώσει πως πρέπει ο κόσμος να κάνει υπομονή.

Η συνάντηση αυτή που ζητάει ο Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι η πρώτη συνάντηση ηγετών των δυο χωρών, και ίσως αποτελέσει μια σημαντική εξέλιξη η οποία θα φέρει πολλές αλλαγές και αποκλιμάκωση στην ένταση που αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Φυσικά αυτό μπορεί να σημαίνει και κάτι άλλο, και πίσω από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αλλάξει των Υπουργό Εξωτερικών του ίσως υπάρχει ένα πλάνο για όλο το εξωτερικό πλάνο των ΗΠΑ το οποίο περιλαμβάνει όλο τον χώρο επιρροής τους. Πιθανός και ο ίδιος ο Τίλερσον ήθελε να αποδεσμευτεί από αυτή την θέση για κάποιους λόγους. Αυτό σίγουρα θα φανεί στην πορεία.

Στο μεταξύ και από μια διαβολική συγκυρία το ένα από τα δύο πλοία της ExxonMobil το Ocean Investigator έφτασε την Τρίτη στο Λιμάνι της Λεμεσού, ενώ οι έρευνες θα αρχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα διαρκέσουν για περίπου 4 εβδομάδες.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Bloomberg, η Shell προσπαθεί να κλείσει συμφωνία αγοράς για τα επόμενα 10 χρόνια με Κύπρο και Ισραήλ για τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Λεβιάθαν, για 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνοψίζοντας λίγο τα πράγματα και χωρίς να γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες, μπορεί κανείς να πει πως η συνάντηση κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, είναι πιο πολύ ένα φαντασμαγορικό σόου στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Τώρα γιατί συμπίπτει η αποπομπή του Τίλερσον από το Υπουργείο Εξωτερικών και η ανάληψη της θέσης του από τον διευθυντή της CIA, την ώρα που καταπλέει το πρώτο πλοίο της Exxon στην Κύπρο, είναι κάτι που μπορεί ποτέ να μην μάθουμε. Ίσως πρόκειται για μια διαβολική συγκυρία..

 

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Τώρα γιατί συμπίπτει η αποπομπή του Τίλερσον από το Υπουργείο Εξωτερικών και η ανάληψη της θέσης του από τον διευθυντή της CIA, την ώρα που καταπλέει το πρώτο πλοίο της Exxon στην Κύπρο, είναι κάτι που μπορεί ποτέ να μην μάθουμε.

  Σιγά μην διώξανε τον Τίλερσον για ένα καράβι. Εδώ και μήνες ήτανε με το μισό πόδι έξω από την πόρτα, όταν είχε γίνει γνωστό οτι διαφωνεί σε πολλά πράγματα με τον Τραμπ και οτι μετά απο κάποια συνάντηση των είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» (moron).

 2. Oraia ta lete re    

  Σύντομα θα φύγουν και ο Kelly με τον MacMaster :
  https://www.youtube.com/watch?v=Ir2iVR6LcoE
  να το έχετε υποψην.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.