Μωρέ, μήπως φταίμε και εμείς;

Τα στοιχεία της φύσης μας εκδικούνται (;)

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Διαβάζω (για ακόμη μια φορά) για τις ζημιές και τις καταστροφές στη Δυτική Κρήτη, και κυρίως στο Δήμο Σφακίων από την χθεσινή βροχόπτωση. «Ακραία καιρικά φαινόμενα» γράφουμε και λέμε όλοι, υπό την έννοια ότι μεγάλος όγκος βροχής έπεσε μέσα σε 2-3 ώρες. Είναι αυτό που λέμε «άνοιξαν οι ουρανοί». Η αλήθεια είναι ότι τα καιρικά φαινόμενα, όποια και αν είναι αυτά, δείχνουν πια τα δόντια τους. Μια και έξω. Είτε μιλάμε για βροχή, είτε για ζέστη. Και ας μην αναγνωρίζει ο πρόεδρος Τραμπ την κλιματική αλλαγή, όλα συνηγορούν ότι αυτή είναι εδώ.

Πίσω στα Σφακιά. Οι ουρανοί άνοιξαν λοιπόν και το νερό κατέβασε φερτά υλικά σε δρόμους και σπίτια. Πέτρες, βράχοι, λάσπη έκαναν τους επαρχιακούς δρόμους απροσπέλαστους, επικίνδυνους ενώ ζημιές υπέστησαν και σπίτια. Δεν θα επεκταθώ στα των ζημιών, είναι σε εξέλιξη άλλωστε καταρχάς η προσπάθεια των συνεργείων του Δήμου και της Αντιπεριφέρειας να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία και έπεται η καταγραφή τους προκειμένου να «ζητηθεί η συνδρομή της πολιτείας» για την αποκατάστασή τους. Εκκρεμεί και η διατύπωση του επίσημου αιτήματος από τον Δήμαρχο Γιάννη Ζερβό να χαρακτηριστεί η περιοχή «πλημμυρόπληκτη».

Αν και εσείς είστε ένας από αυτούς που με την ανοχή (αν όχι προτροπή της πολιτείας διαχρονικά) έχετε χτίσει μέσα σε καμένο δάσος ή μπαζωμένο ρέμα, αν έχετε ανοίξει ένα δρομάκι έξω από το σπίτι σας «ίσα-ίσα για να χωράει το αυτοκίνητο» κοιτάξτε στον καθρέφτη.

Παραμένω στη Δυτική Κρήτη αλλά πηγαίνω ακόμα πιο πίσω, στις πλημμύρες της 26ης Οκτωβρίου 2017 στα Χανιά, τότε που ο «Δαίδαλος» στο πέρασμά του άφησε πίσω του και πάλι πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένες επιχειρήσεις. 5.000 ευρώ έκτακτο επίδομα για κατοικίες και 8.000 χορήγησε η κυβέρνηση και στους πλημμυροπαθείς των Χανίων.

Έγραψα επίδομα και πλημμυροπαθείς και στέκομαι στην Μάνδρα Αττικής. Αλήθεια, τι γίνεται στην Μάνδρα; Ξέρει κανείς; Πηγαίνει κανείς; Έφτασε το πεντοχίλιαρο στους ανθρώπους που έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους; Στους επαγγελματίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς; Ξεχάσαμε και τους 23 νεκρούς.

Ξεχάσαμε όμως και τη συζήτηση που θεωρητικά θα έπρεπε να ανοίξει σοβαρά σε αυτή τη χώρα, που οι κάτοικοί της έχουν τη μνήμη του χρυσόψαρου. Τη συζήτηση για την αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση όλων των γεωγραφικών περιοχών στις οποίες η αλλαγή στη χρήση γης, τα μπαζωμένα ρέματα, οι κακοτεχνίες στα κατασκευαστικά έργα και οι αυθαίρετες κατασκευές «ευνοούν» πλημμυρικά φαινόμενα.

Μην κοιτάτε δίπλα σας. Αν και εσείς είστε ένας από αυτούς που με την ανοχή (αν όχι προτροπή της πολιτείας διαχρονικά) έχετε χτίσει μέσα σε καμένο δάσος ή μπαζωμένο ρέμα, αν έχετε ανοίξει ένα δρομάκι έξω από το σπίτι σας «ίσα-ίσα για να χωράει το αυτοκίνητο» κοιτάξτε στον καθρέφτη.

Comments

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΓΓΑΣ    

    Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης και όλοι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου – άλλωστε «βολεύει» να «ξεχνάμε» τα επώδυνα θέματα…
    Μπράβο σας που επανέρχεστε, με κάθε αφορμή, μιας κι είναι η μόνη μας ελπίδα να αλλάξει κάτι, κάποια στιγμή, από όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά…

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.