Η ακαταμάχητη γοητεία των κρυφών συναυλιών

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης

Από παιδί με γοήτευαν τα μυστικά: να τα ψιθυρίζω, να τα κρυφακούω, και όταν ήταν για καλό να τα διαδίδω. Έτσι, όταν πριν από μήνες άκουσα ότι υπάρχει στο Ηράκλειο μια ομάδα εθελοντών που διοργανώνει κρυφές συναυλίες, αποφάσισα να το ψάξω λίγο καλύτερα. Και βρήκα ένα μυστικό που αξίζει, νομίζω, να διαδοθεί.

Να σας εξηγήσω όμως τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε κρυφή ή μυστική συναυλία. Συνοπτικά, το κοινό πηγαίνει σε έναν χώρο, που κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ποιος είναι, για να απολαύσει μουσική από διαφορετικούς μουσικούς ή σχήματα, που επίσης δεν γνωρίζει εκ των προτέρων ποια είναι. Μπερδευτήκατε; Διαβάστε παρακάτω και νομίζω πως ο τρόπος που όλο αυτό λειτουργεί θα γίνει απολύτως κατανοητός.

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται υπό την σκέπη μιας διεθνούς πλατφόρμας, της sofar sounds, που λειτουργεί ως επί το πλείστον με εθελοντές και δραστηριοποιείται μέχρι στιγμής σε 398 (!!) πόλεις παγκοσμίως. Ζήτησα και συναντήθηκα με τους δύο εθελοντές διοργανωτές της sofar στο Ηράκλειο, τον Βαγγέλη και την Αγγελική, και κουβεντιάσαμε, όχι μόνο για την πλατφόρμα γενικά, αλλά και για τα ειδικά δεδομένα του Ηρακλείου.

Ξεκινώντας την κουβέντα, η Αγγελική μου εξηγεί πως οι καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετάσχουν πρέπει πρώτα να εγκριθούν όχι μόνο από την τοπική ομάδα, αλλά και από την ομάδα επιμελητών στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη. Αυτό γίνεται για να κρατούνται οι συναυλίες, ή τα sofar, όπως χαϊδευτικά τις αποκαλούν οι εθελοντές, σε όσο το δυνατόν υψηλότερο ποιοτικά επίπεδο. Ωστόσο, η διαδικασία αίτησης είναι απλή: αρκεί ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη να διαθέτει κάποια δείγματα δουλειάς, και οπωσδήποτε, ένα τουλάχιστον βίντεο από κάποια προηγούμενη ζωντανή του εμφάνιση, και να συμπληρώσει τη σχετική φόρμα.

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος περιορισμός, πέρα από το ποιοτικό κριτήριο, στα αποδεκτά είδη μουσικής. Ο Βαγγέλης με διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας· το μόνο που ζητείται από τους μουσικούς είναι να παίζουν σε χαμηλές εντάσεις, ή, αν είναι δυνατόν, τελείως ακουστικά. Ευπρόσδεκτοι κατά τα άλλα είναι όλοι και όλες, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες: ακόμα και παιδιά που, για παράδειγμα, κάνουν χιπ-χοπ ή θέλουν απλά να τραγουδήσουν μερικά τραγούδια. Και μου διευκρινίζει πως δεκτοί δεν είναι μόνο μουσικοί: χορογραφίες, μικρά θεατρικά, performances, ακόμα και απαγγελία ποίησης μπορούν να χωρέσουν σε ένα sofar. Και αυτά, μέχρι στιγμής, λείπουν από τις εκδηλώσεις του Ηρακλείου.

Η Αγγελική συνεχίζει λέγοντας πως, για την ώρα τουλάχιστον, οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο έχουν δωρεάν είσοδο, με κουτί ενίσχυσης για να καλυφθούν τα βασικά έξοδα. Οι καλλιτέχνες μπορούν να ζητήσουν, και να λάβουν, μέρος από τα έσοδα του κουτιού ως αμοιβή ή, λύση που προτιμούν οι περισσότεροι, ένα βίντεο επαγγελματικών προδιαγραφών από την παράστασή τους. Συμφωνούμε πως το βίντεο είναι πολύτιμο εργαλείο για νέους και νέες, ή άλλους καλλιτέχνες που δεν έχουν ακόμα καταφέρει να αναδειχθούν. Mου εξηγεί επίσης πως, πέρα από την παράσταση και το βίντεο, οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε έχει εγκριθεί και συμμετάσχει σε ένα τοπικό sofar, μπορεί να συμμετάσχει, χωρίς περαιτέρω έγκριση, σε ανάλογη μυστική εκδήλωση σε οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες 397 πόλεις κι αν βρεθεί. Σημαντικό κι αυτό.

Οικοδεσπότης σε μια εκδήλωση του sofar μπορεί να γίνει, και πάλι με μια απλή διαδικασία, όποιος έχει κάποιον χώρο που θέλει να παραχωρήσει για να γίνει συναυλία. Ρωτάω αν είναι όλοι οι χώροι αποδεκτοί. Η Αγγελική μου εξηγεί πως στο Ηράκλειο τους ενδιαφέρουν κυρίως χώροι μη συμβατικοί: ταράτσες, αυλές, σαλόνια, μαγαζιά μη συναυλιακού χαρακτήρα, και γενικά χώροι ατμοσφαιρικοί, όπου όμως κάποιος δεν θα περίμενε ποτέ να βρεθεί για να ακούσει ζωντανή μουσική. Ρωτάω αν αντιμετωπίζουν επιφυλάξεις εξαιτίας της ανασφάλειας που, εύλογα, νιώθει κάποιος όταν καλεί αγνώστους στον ιδιωτικό του χώρο. Μου απαντούν πως ναι. Ωστόσο, συνεχίζει ο Βαγγέλης, η ομάδα των εθελοντών, αλλά και η κεντρική πλατφόρμα, κάνει ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες για τους οικοδεσπότες: διαμορφώνει τον χώρο, μετακινεί έπιπλα αν αυτό χρειάζεται, καθαρίζει, και δεσμεύεται ότι θα επιστρέψει τα πάντα ακριβώς στην κατάσταση που τα βρήκε. Το κοινό άλλωστε, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τις συναυλίες με ιδιαίτερο σεβασμό, ενημερώνεται εκ των προτέρων για τυχόν ειδικές συνθήκες που πρέπει να σεβαστεί στον εκάστοτε χώρο.

Κοινό στο sofar μπορεί να είναι οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε, αρκεί να έχει κατανοήσει την αντίληψή του· η Αγγελική μου εξηγεί πως, σε ένα sofar, το επίκεντρο είναι η απόλαυση της μουσικής, ακόμα και ειδών που ίσως τύχει να μην είναι οικεία. Το κοινό έρχεται στην ώρα του και ακούει και τα τρία σχήματα που παρουσιάζονται, με διάρκεια 20 με 30 λεπτά το καθένα. Κάπνισμα ή κουβεντούλα κατά τη διάρκεια των συναυλιών δεν επιτρέπονται· άλλωστε, υπάρχουν διαλείμματα ανάμεσά τους. Επίσης, ο κάθε θεατής καλό θα είναι να έχει μαζί του τα πράγματα που θεωρεί απαραίτητα για να απολαύσει τη συναυλία όπως του αρέσει: για παράδειγμα, το μαξιλάρι, το τσάι, ή τα ποτά του. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται, με βεβαιώνει, είναι ιδιαίτερα ζεστή, σχεδόν οικογενειακή.

Κατά τα άλλα, η διαδικασία συμμετοχής είναι, και αυτή τη φορά, ιδιαίτερα απλή. Αρκεί να γραφτείτε στην πλατφόρμα με το όνομα και το e-mail σας, και όταν προγραμματιστεί κάποια συναυλία, μπαίνοντας στη σελίδα του sofar, θα ενημερωθείτε για τα γενικά στοιχεία της: ημερομηνία, ώρα, και ευρύτερη περιοχή. Εάν επιλέξετε να αποδεχτείτε την πρόσκληση, η ακριβής τοποθεσία θα σας ανακοινωθεί μόλις μία ημέρα πριν τη συναυλία.

Αποχαιρετώ τον Βαγγέλη και την Αγγελική, και τους υπόσχομαι να ξαναβρεθούμε. Προσωπικά, σε sofar δεν έχω συμμετάσχει με κανέναν τρόπο, ακόμα. Έχω μιλήσει όμως με φίλους και φίλες, μουσικούς, οικοδεσπότες και κοινό, που με διαβεβαιώνουν πως πρόκειται για μια εξαιρετική, μυσταγωγική εμπειρία. Το αν θα συμμετάσχω σύντομα, και το με ποιόν τρόπο, λέω να το κρατήσω μυστικό. Άλλωστε, όπως ξέρω από παιδί, τα μυστικά έχουν πάντα μια μαγική, ξεχωριστή γοητεία.

Comments

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.