Μιχάλης Κακέπης: «Έχω σύντροφο τον εαυτό μου»

"Ανακατεύοντας" την Κρητική μουσική με τη ροκ

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Δεν τον γνώριζα. Η αλήθεια να λέγεται. Ούτε ακούσματα είχα από εκείνον. Τον είδα ως πρόκληση ωστόσο. Τον είχα ακούσει «μικρή» στον Σταυρό του Νότου. Και αυτό όμως δεν το θυμόμουν ξεκάθαρα, το άκουσμά του δηλαδή και του το είπα. «Ήσουν μικρή, δικαιολογείσαι» είπε. Δεν ξέρεις πότε κάνει πλάκα και πότε μιλάει σοβαρά – αυτό είναι το «κακό» όταν δεν γνωρίζεις πολλά για τον συνεντευξιαζόμενο.

Τον βρήκα στη Μεσόγειο. Παρέα με την Κατερίνα Γαργανουράκη και τον Μιχάλη Ιατράκη – έλειπε μόνο ο τέταρτος της παρέας, ο Αντώνης Χαριτάκης. Τι κάνουν οι τέσσερις τους; Εγώ θα το περιγράψω με τα λόγια του Μιχάλη, εσείς αν θέλετε τους ακούτε. «Ήθελα να δοκιμαστώ, να κάνω κάτι καινούριο. Ένα alternative μεταξύ κρητικού και ρόκ. Στην Κρητική μουσική κοινωνία υπάρχουν πολλά «στοιχεία» – ακατέργαστα διαμάντια, με τρομερό ταλέντο και με προϋποθέσεις αλλά χωρίς ουσιαστικούς στόχους». Και περιμένεις ανταπόκριση; πετάχτηκα. Κλισέ και αναμενόμενη η απάντηση του – το παραδέχτηκε «θα κάνω ό,τι μπορώ». Ευτυχώς πρόσθεσε, «ανταπόκριση δεν βρίσκει  τίποτα πια γιατί έχουμε χάσει οράματα, στόχους και προοπτικές ως χώρα. Θέλω μέσα από αυτό που θα κάνω μουσικά να δημιουργήσω αυτή την προοπτική στον κόσμο».

Κάτι σαν έντεχνο λέω η άσχετη (προφανώς). «Δεν θα κάνω έντεχνο, κρητικό ροκ» επαναλαμβάνει μπας και το πιάσω. «Δεν θεωρώ το έντεχνο έκφραση, δεν το δέχομαι. Είναι απαράδεκτο και ας είναι της μόδας» λέει και σκέφτομαι πως κολλάει αυτή του η άποψη με την πολύχρονη παρουσία του στον Σταυρό του Νότου. Μένω λίγο ακόμα στα γενικά περί έντεχνου και ο Μιχάλης διατυπώνει την άποψη του ότι «το έντεχνο είναι o αχταρμάς μιας κατάστασης, να κολλήσουμε το παλιό λαϊκό με την κουλτούρα». Τώρα  να σας πω ότι διαφωνώ, θα πω ψέματα και δεν το θέλω. «Εγώ δεν θέλω να πέσω σε αυτό το λούκι, θα είχα περισσότερη φήμη και περισσότερα λεφτά. Δεν μου αρέσει να είμαι τυπολάτρης και δήθεν. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι που κάνουν καριέρα και ψάχνουν να βρουν το εαυτό τους. Δεν έχω λεφτά, ούτε φήμη αλλά έχω τον εαυτό μου, και αυτό δεν είναι ηρωικό ούτε υπερβολικό».

«Δεν θεωρώ το έντεχνο έκφραση, δεν το δέχομαι. Είναι απαράδεκτο και ας είναι της μόδας»

Ερχόμαστε στον Σταυρό του Νότου. Ορόσημο στη ζωή του. «Οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας και η μπάντα που ήμουν και εγώ ξεκινήσαμε αυτό το θηρίο, που λέγεται Σταυρός. Το έντεχνο ξεκίνησε από τον Σταυρό και από εμάς. Τότε ήταν όμως ροκ. Ξεσκαλίσαμε ένα χωράφι που το βρήκαμε έτοιμο και δεν ήξεραν οι άλλοι να το κάνουν» . Μετά τον Σταυρό του Νότου, ταξιδεύει στο εξωτερικό ψάχνοντας όπως λέει «ένα άλλο σταυρό που δεν βρέθηκε. Πάντα ξαναγυρνούσα αλλά τώρα συνειδητά έχω να πάω 5-6 χρόνια». Πως και έτσι; ρωτάω τάχα μου. «Τώρα πια έχει γίνει επιχείρηση και super market. Δεν είναι το αυθεντικό μαγαζί που γνώρισα εγώ».

Έχει αποφασίσει να περάσει 2-3 σεζόν στην Κρήτη, «την πατρίδα μου. Και το Ηράκλειο, τη μισή μου πατρίδα» λέει, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι την Αθήνα «δεν την αφήνω». Δύσκολα να του φέρω αντίρρηση σε αυτό. «Με ενδιαφέρει το Ηράκλειο, είναι μια πόλη με ωραία ροή και ενέργεια, θα είναι βάση μου αλλά την Αθήνα δεν την αφήνω. Η Αθήνα είναι το χωριό μου, όπως έχει πει και ο Πάνος Κατσιμίχας. Την αγαπώ πάρα πολύ».

Έχει άλλα ακούσματα; Πάντα άκουγε Heavy Metal, Hard Rock και… κλασσική μουσική. «Την κρητική μουσική την θεωρώ straight άσχετα αν έχει μεταλλαχτεί στην κατάρα της εποχής που είναι το έντεχνο. Έγινε έτσι για να προσαρμοστεί και να προσαρμόσει τον κόσμο» λέει και τον ρωτάω ποια άλλη μουσική θεωρεί straight. «Το λαϊκό και το ρεμπέτικο».

Δύο πράγματα για το τέλος.

  1. Αγαπά καλλιτεχνικά και ερωτικά την Kylie Minogue, είναι όνειρο του να συνεργαστούν (!)
  2. Όπως με ενημέρωσε, αν είσαι Ζυγός με ωροσκόπο Σκορπιό δεν είναι και το καλύτερο. Μου υποσχέθηκε ότι θα μου παίξει το τραγούδι του «Σ΄αγαπάς», που το έγραψε για μια γυναίκα Ζυγό με ωροσκόπο Σκορπιό. Δεν γράφτηκε για εμένα αλλά θα περιμένω να το ακούσω από τον ίδιο.