Μινωικός πολιτισμός και Καζαντζάκης

Η κακοποίηση της τέχνης μέσα από σημαντικά ονόματα

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Η τέχνη φίλοι μου. Η τέχνη είναι μια περίεργη υπόθεση και δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το καθώς πρέπει εννοούμενο που γράφει η κάθε μια συνταγή.

Δυστυχώς, όσοι ημιμαθείς ασχολούνται με το αντικείμενο υιοθετούν τον μη καθωσπρεπισμό και ταυτόχρονα προσπαθούν να αντιγράψουν όλα εκείνα τα καθώς πρέπει στοιχεία που δημιουργούν ένα άτεχνο, κακής ποιότητας και άψυχο αποτέλεσμα.

Δεν μιλάω γενικά ούτε αόριστα. Δεν μιλάω χωρίς λόγο ούτε χωρίς σκοπό.

Εδώ και καιρό όταν κάποιος θέλει χωρίς έμπνευση και χωρίς κανένα σκοπό να κάνει τέχνη, ή να πουλήσει πολιτισμό, ειδικά αν είναι από την Κρήτη, είναι να ασχοληθεί με δύο  πράγματα τα οποία συνεχώς αναπαράγονται σε κάθε εκδήλωση και σε κάθε περίσταση.

Το πρώτο είναι ο Μινωικός πολιτισμός. Όποιος θέλει να πουλήσει τους σπόρους του αλλά και κάθε λογής άλλη δραστηριότητα, θα μιλήσει για Μινωική διατροφή, Μινωικό χορό, Μινωικό μασάζ και ότι άλλο σκεφτεί κανείς.

Αρκετά έχουν χαθεί μέχρι τώρα καιρός είναι να κερδίσουμε έδαφος όχι με ψεύτικα ιδανικά αλλά με κάτι που έχει ένα μέρος της αλήθειας μέσα του.

Το δεύτερο πολύπαθο όνομα με το οποίο ασχολούνται όλοι είναι ο Καζαντζάκης. Λόγια πάνω στα λόγια του Καζαντζάκη, ταινίες για την ζωή του που παραλείπουν ότι δεν είναι εύπεπτο, ομιλίες για το έργο του που πλατειάζουν αφόρητα και με χειρότερο τρόπο από ότι ο ίδιος και γενικά μια ψεύτικη λατρεία σε ένα πρόσωπο που για κάποιο λόγο, όλοι το έχουν βάλει στο απυρόβλητο.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ και στα εικαστικά, στα οποία ο κάθε ένας που έχει έναν κουμπάρο, μπορεί να εκθέσει οτιδήποτε χωρίς να υποστεί καμία σοβαρή κριτική, είτε λόγο άγνοιας, είτε λόγο συμφερόντων.

Υπάρχουν γύρο μας τόσο άξιοι καλλιτέχνες οι οποίοι παίζουν μουσική στον δρόμο, φιλοτεχνούν έργα που τα βλέπουν μόνοι τους ή τα πουλάνε έναντι πινακίου φακής, άνθρωποι που κανένας δεν τους γνωρίζει και που ποτέ δεν θα έχουν την παραμικρή ελπίδα να βγουν από το περιθώριο γιατί τις θέσεις τις έχουν καταλάβει οι ανάξιοι ή κάποιοι ανάξιοι συνάδελφοι τους.

Φίλοι μου αν θέλουμε πραγματικά να βελτιώσουμε το επίπεδο πολιτισμού μας, αντί να αναλωνόμαστε σε ανάξια πράγματα θα ήταν σωστό να δώσουμε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Αρκετά έχουν χαθεί μέχρι τώρα καιρός είναι να κερδίσουμε έδαφος όχι με ψεύτικα ιδανικά αλλά με κάτι που έχει ένα μέρος της αλήθειας μέσα του.