Μετά τις μάσκες και την ποίηση, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει θέμα τη ζωγραφική του Ρενέ Μαγκρίτ

Μεσόγειος
Μεσόγειος

«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα» λέει το τραγούδι του Σαββόπουλου και πόσο δίκιο έχει.

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη συνεχίζοντας το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα …έχουμε θέμα» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα ασχοληθεί με τον σουρεαλιστή Ζωγράφο Ρενέ Μαγκρίτ τον μήνα Απρίλιο.

Η εξέταση του έργου του θα γίνει από παιδιά δημοτικού τα οποία θα κληθούν να δώσουν την δική τους οπτική στο νόημα των έργων του Μαγκρίτ αγγίζοντας και φιλοσοφικά ερωτήματα όπως την διαφορά μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.

Πραγματικά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μίξη της παιδικής φαντασίας η οποία είναι πιο ισχυρή πολλές φορές από την συμβατή σε εμάς πραγματικότητα με τα έργα του σουρεαλιστή ζωγράφου.

Τι όρια θα δώσουν τα παιδιά στην πραγματικότητα και στην φαντασία, πως θα αντιληφθούν την ύπαρξη ενός συνηθισμένου αντικείμενου σε έναν ασυνήθιστο χώρο. Ίσως οι απαντήσεις είναι αποστομωτικές γιατί πολλές φορές η ευφυΐα της απλότητας που έχουν τα παιδιά μπορεί να δώσει τις πιο ειλικρινείς απαντήσεις.

Αξίζει ένα παιδί να έρθει σε διάλογο με την τέχνη και αξίζει και η τέχνη να έρθει πάντα πιο γυμνή και αληθινή κοντά στα παιδιά τα οποία δεν έχουν τον φόβο του λάθους στην κρίση τους και είναι σίγουρα πιο ειλικρινή σε αυτό που θα δουν και θα πουν

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου με το οποίο ενημερωθήκαμε για αυτή την δράση.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηράκλειο 30-03-2018
Μετά τις μάσκες και την ποίηση, η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει θέμα τη ζωγραφική του Ρενέ Μαγκρίτ

Μετά την επιτυχία που είχαν οι δράσεις για παιδιά με θέμα τις μάσκες (τον Φεβρουάριο) και την ποίηση (τον Μάρτιο), ο Απρίλιος στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι αφιερωμένος στον Ρενέ Μαγκρίτ.
Συνεχίζοντας το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα …έχουμε θέμα», στο οποίο συμμετέχει η Βικελαία και υλοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, ο σουρεαλιστής ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ γίνεται το θέμα των δράσεων του Απριλίου.
Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν, θα κληθούν να αναρωτηθούν πρώτα για το νόημα των έργων του Μαγκρίτ και ύστερα για μια σειρά από φιλοσοφικά ερωτήματα, όπως την διαφορά μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, την αντίληψη που έχουμε για συνηθισμένα αντικείμενα όταν τοποθετούνται σε ένα ασυνήθιστο περιβάλλον ή τοποθετούνται μέσα στον πίνακα σε ασυνήθιστο μέγεθος, την αντικατάσταση ενός προβλέψιμου αντικειμένου με ένα απρόβλεπτο κ.α.
Ο Μάιος θα είναι ο μήνας της Ευρώπης.
Τα θέματα που επιλέγονται απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού, κυρίως στις ηλικίες από οκτώ έως δώδεκα ετών.
Συντονίστρια προγράμματος-υπεύθυνη επικοινωνίας Κατερίνα Φραγκάκη 2813409711 email: fragkaki-k@heraklion.gr

Comments

  1. Αννα Συγκελακη    

    Αφου ο Μάιος είναι ο μηνας της Ευρώπης, θα μπορουσε η Βικελαία στο προγραμμα για παιδια να ασχοληθει με την αρπαγή της Ευρώπης, όπως έχει απεικονιστεί από πολλούς ζωγραφους? υπάρχει καλύτερη σύνδεση του τόπου μας, της Κρήτης, με την ευρύτερη Ευρώπη?

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.