Λοταρία αποδείξεων – τυράκι με αναισθητικό

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Η κυβέρνηση πηγαίνει για ανασχηματισμό με δύο παραιτήσεις, ένα σκάνδαλο το οποίο πλήττει την δημόσια υγεία, την αντιπολίτευση και τώρα φαίνεται και την κυβέρνηση, δυο εθνικά θέματα τα οποία πλήττουν την Ελλάδα, και πολλά ερωτηματικά τα οποία πλήττουν την πνευματική ακεραιότητα μας.

Τώρα προστέθηκε και ένα μπόνους το οποίο εκτός των άλλων πλήττει και την νοημοσύνη μας, και αυτό είναι η λοταρία αποδείξεων του Υπουργείου οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με λαχνούς από δαπάνες φορολογουμένων μέσω καρτών και άλλων μορφών ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης για λαχνούς από δαπάνες φορολογούμενων για τον μήνα Ιανουάριο του 2018.

Ναι, είναι αλήθεια, 1000 τυχεροί κερδίζουν από 1000 ευρώ ο κάθε ένας, τα οποία είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, τα οποία δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση.

Ναι, αυτό το μέτρο φυσικά έγινε για να προωθήσει τις αγορές μέσω ηλεκτρονικών καρτών κλπ και καλώς έγινε, όμως το ότι είναι τυχεροί οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν πραγματικά ξεπαραδιαστεί στους φόρους για να εισπράξουν αν εισπράξουν αυτά τα χίλια ευρώ, αυτό με ξεπερνάει.

Θα μου πείτε είσαι άδικος, γιατί ως μέτρο καλώς γίνεται και θα σας πω ναι, ως μέτρο πολύ καλά κάνει και εφαρμόζεται, όμως στην ουσία αυτό το μέτρο δεν ελαφρύνει καθόλου τα βάρη των φορολογούμενων, οι οποίοι αυτά τα 1000 ευρώ θα κληθούν να τα δώσουν πολλαπλάσια πίσω στο κράτος με άλλους τρόπους.

Ας μην κοροϊδευόμαστε: η τύχη δεν ευνοεί τους φορολογούμενους, και αν κάποιοι καλώς πάρουν αυτά τα 1000 ευρώ, δεν σημαίνει πως οι πολίτες ευνοούνται.

Ειδικά από την στιγμή που οι περισσότεροι λογαριασμοί μισθωτών είναι μέσα με 2 και 3 ευρώ κάθε τέλος του μήνα, που σημαίνει ότι ηλεκτρονικές αγορές δεν μπορούν να κάνουν, και μάλλον με το τεφτέρι του μπακάλη μπορούν και την βγάζουν για να τελειώσει ο μήνας.

Θέλετε κύριοι του κράτους και της όποιας κυβέρνησης είναι στα πράγματα ο κόσμος να ακολουθήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και να έχει ένα μερίδιο στην «τύχη»; Τότε δώστε ελαφρύνσεις στους φόρους και ανάσα στους φορολογούμενους.

Τότε μπορούμε να πούμε ότι οι λοταρίες έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης. Μέχρι εκείνη την στιγμή είναι απλά τυράκι με αναισθητικό για να κάθονται στην φάκα τα ποντίκια, χωρίς να φωνάζουν.