Λιμάνι Ηρακλείου, πόσες ιστορίες έχει να πει…

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Το παλιό λιμάνι του Ηρακλείου, πόσες ιστορίες έχει να πει, από πόσα καράβια έχει κρατήσει τις μνήμες τους.

Αρχαία πόλη, πάντα ζωντανή και πάντα το λιμάνι της να την κρατάει.

Έχει δει καράβια και ναυτικούς από κάθε γωνιά του πλανήτη, από κάθε μέρος του κόσμου.

Είναι εκεί και στέκει, μεγαλώνει αργά, ίσως πιο αργά από ότι οι σύγχρονη εποχή ζητάει αλλά πάντα έχει κάτι να προσφέρει.

Κόμβος για το Αιγαίο, κόμβος για για την Μεσόγειο, το λιμάνι της πόλης πάντα στήριζε και στηρίζει την οικονομία του τόπου.

Από εκεί ξεκινούσε η οδός πλάνης, ο δρόμος με τα περίοπτα κτίρια που έκαναν τον επισκέπτη να νομίζει πως μπαίνει σε μια Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη και πλανευόταν πριν συναντήσει τα χαμόσπιτα που κρυβόταν πίσω από αυτή την ομορφιά.

Κάθε λιμάνι είναι και μια πόρτα για τον κόσμο και το λιμάνι του Ηρακλείου, ήταν και παραμένει η δική μας πύλη που μας συνδέει με όλο τον κόσμο.

Το ήθελαν πολλοί και πολλοί το κατέκτησαν και όλοι άφησαν πίσω τους σημάδια και μνημεία μα η πόλη κράτησε το λιμάνι της και αυτό την δική του ταυτότητα.

Σήμερα είναι εκεί το παλιό και το νέο λιμάνι και ακόμα δέχεται τα καράβια και τους ναυτικούς τους.

Πόσες εποχές άλλαξε, πόσα καράβια είδε να το συντροφεύουν και μετά να φεύγουν, πόσα καράβια είδε να αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές και να μεγαλώνουν μα αυτό εκεί παρέμεινε και παραμένει,προσπαθώντας να τα αγκαλιάσει όλα. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αλλά και που δεν είναι δεν πειράζει, είναι από τα πιο όμορφα και φιλόξενα εμπορικά λιμάνια.

Θα μείνει και θα διηγηθεί ακόμα περισσότερες ιστορίες και θα ζήσει ακόμα πιο πολλές αλλαγές. Καινούργια καράβια θα έρθουν και θα μπουν μέσα του, ακόμα πιο μεγάλα, ακόμα πιο σύγχρονα, μα αυτό πάντα εκεί θα μένει για να τα δεχθεί  και τα φανάρια του θα λάμπουν και θα δίνουν ελπίδα στους ναυτικούς.