Λεωφόρος Μπάι Πας: ένας ανεκμετάλλευτος προορισμός

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ο βόρειος λιμενοβραχίονας είναι για αρκετούς Ηρακλειώτες μια διέξοδος από την καθημερινότητα.

Κάθε καλοκαίρι κατακλύζεται από κόσμο.

Άλλοι για περπάτημα, άλλοι για τρέξιμο, γενικά για προπόνηση και άλλοι απλά για ένα χαλαρό ραντεβού στις βόρειες παρυφές του Κρητικού πελάγους.

Ο κατά κόσμον Βόρειος Λιμενοβραχίονας είναι γνωστός για τους περισσότερους κατοίκους του νησιού, ως λεωφόρος Μπάι Πας, εξαιτίας του ότι πολλοί είναι αυτοί που τον χρησιμοποιούν για την χαλαρή καρδιοαναπνευστική τους προπόνηση.

Έχει πολλές ιστορίες να πει, από εγκαταλελειμμένα σκαριά τα οποία ατύχησαν στο εμπόριο έχοντας λάθος έγγραφα μέχρι κάποια άλλα κουρασμένα από το ταξίδι που βρήκαν θέση εκεί να ξαποστάσουν.

Πολλές φορές και κάποια μικρά παράτολμα ιστιοφόρα με σημαίες από τα πέρατα του κόσμου έρχονται διερευνητικά να γνωρίσουν την τσιμεντένια προστασία του μόλου.

Μικρά διάσπαρτα θαλασσινά εκθέματα που μόνο μερικοί τρελοί σαν και εμένα αφιερώνουν χρόνο για να τα δουν και να γευτούν λίγο από τα θαλασσινά μίλια που έχουν φάει με τις πλώρες τους.

Πολλές φορές όταν περπατάω πάνω σε αυτή την τεχνητή προέκταση γης στην θάλασσα σκέφτομαι πόσα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε αυτά τα 4,5 περίπου χιλιόμετρα.

Πολλές φορές και κάποια μικρά παράτολμα ιστιοφόρα με σημαίες από τα πέρατα του κόσμου έρχονται διερευνητικά να γνωρίσουν την τσιμεντένια προστασία του μόλου.

Μια πρόταση θα ήταν, ένα ανοικτό καλλιτεχνικό φεστιβάλ γκραφίτι κατά μήκος του μόλου, το οποίο θα διακοσμούσε όλο αυτό τον μεγάλο τοίχο, πραγματικά ένα μωσαϊκό θεμάτων που θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης όχι μόνο Ελλήνων αλλά και ξένων τουριστών.

Ένα φεστιβάλ επενδεδυμένο με μουσική αλλά και άλλες τέχνες μέσα σε αυτή την λεωφόρο.

Αυτό το μωσαϊκό κάθε χρόνο θα μπορούσε να αλλάζει και έτσι αυτός ο πελώριος τοίχος να αποκτά κάθε χρόνο μια καινούρια ταυτότητα.

Από ότι διαβάζω, υπάρχει ήδη μια ανάλογη μελέτη η οποία περιλαμβάνει την διαμόρφωση όλου του χώρου και την δημιουργία ενός μικρού αμφιθέατρου στην είσοδο λίγο μετά το τέλος του ενετικού κάστρου, καθώς και διάφορες άλλες παρεμβάσεις.

Φυσικά δεν ξέρω ποια είναι τελικά τα σχέδια για τον λιμενοβραχίονα, ούτε αν όντως θα γίνουν οι αλλαγές που έχουν ειπωθεί ότι θα γίνουν στο λιμάνι, πάντως το σίγουρο είναι πως αυτό το κομμάτι της πόλης, μπορεί να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα.

Μια χαρά είναι και οι διάσπαρτοι ηλιόσποροι πάνω στο τσιμέντο, από τους περιπατητές, όμως μπορούν να γίνουν και άλλα πιο όμορφα πράγματα εκεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να  αλλάξει η λειτουργική αξία του συγκεκριμένου χώρου.