Λάκκος μια περιοχή με την δική της ιστορία

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Στα σοκάκια του, επέστρεφαν όσοι ζητούσαν έναν φτηνό έρωτα, τα βογγητά και ο πόνος θαβόταν μέσα στα στενά δρομάκια του λες και ήθελαν να κρύψουν την αλήθεια.

Μια περίεργη περιοχή γεμάτη κόκκινα φώτα μια εποχή, που ο κάθε επισκέπτης της μπορούσε να κρύψει τον πόθο αλλά και να κρυφτεί από τους υπόλοιπους  ανθρώπους της ευυπόληπτης κοινωνίας.

Ένα μέρος που απενοχοποιούσε την σάρκα και τον εφήμερο έρωτα σε μια εποχή που η υποκριτική  ηθική της κοινωνίας προσπαθούσε να υποτάξει τα ένστικτά αλλά και τις ορμές.

Εκεί στα στενά σοκάκια του Λάκκου πόσες αλήθεια ζωές χαραμίστηκαν και ξεχάστηκαν, αφημένες στους περίεργους καπνούς και στην φτηνή ηδονή των ακμαζόντων καταγωγίων και των πορνείων μιας εποχής. Πόσα όνειρα έχασαν τον δρόμο τους στα πολυδαίδαλα αυτά στενά και έγραψαν πάνω στους τοίχους του την δική τους ιστορία η οποία έμεινε μέχρι και σήμερα ανεξίτηλα δοσμένη σε αυτή την περίεργη ατμόσφαιρα.

Ο Λάκκος μια περιοχή που έχει γράψει την δική της μοναδική ιστορία στο Ηράκλειο, έχει αφήσει την δική του υπογραφή σε αυτή την πόλη.

Μια, ίσως η μόνη ακόμα παραδοσιακή περιοχή του Ηρακλείου που μπορεί και κρατάει λίγο από το χρώμα των αναμνήσεων της.

Είναι συνυφασμένη με τον πόνο των ανθρώπων που τον έζησαν μια εποχή.

Ο Λάκκος έχει μια παρόμοια ιστορία με την πλάκα στην Αθήνα, η οποία για μια μεγάλη περίοδο είχε αυτή την εικόνα.

Ύστερα, όταν το πάθος του μοντέρνου και του καινούργιου πέρασε και επιτέλους ο Έλληνας κατάλαβε στον βαθμό που μπόρεσε, ότι η παράδοση και το παλιό, έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα, αποφάσισε να συντηρήσει και να αναδείξει αυτή την περιοχή και σήμερα η Πλάκα και το Μοναστηράκι είναι η πλέον τουριστική περιοχή της Αθήνας και εκτός από την ασύγκριτη ομορφιά της, δεν θυμίζει σε τίποτα την περασμένη της περίοδο.

Ο δικός μας Λάκκος άργησε λίγο, και δυστυχώς στα χρόνια που πέρασαν αυτή η περιοχή κακοποιήθηκε πολύ γιατί πολλά σπίτια γκρεμίστηκαν κτίστηκαν κάποια μεγαθήρια όπως το πολιτιστικό και εγκαταλείφθηκαν άλλα όπως το Πανάνειο θεραπευτήριο.

Όμως στο σήμερα, φαίνεται πως κάποιοι άνθρωποι κατάλαβαν, ίσως από συμφέρον, δεν έχει και τόση σημασία, πως η περιοχή αυτή είναι όμορφο να είναι παραδοσιακή και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται όμορφες γωνιές μέσα σε αυτόν.

Σήμερα ο Λάκκος, δεν θυμίζει τίποτα από το περίεργο και σκοτεινό παρελθόν του, όμως η έντονη ιστορία του, έχει αποτυπωθεί στους παλιούς τοίχους των σπιτιών του από τα οποία μπορεί να μην έφυγε η θλίψη αλλά απόκτησαν μια περίεργη ποιητική γοητεία.

Αν συνεχίσει αυτό το ρεύμα, σε λίγο αυτή η περιοχή που πριν κάποια χρόνια οι ευυπόληπτοι Ηρακλειώτες δεν ήθελαν να την θυμούνται, μπορεί να γίνει ένα πραγματικό στολίδι για το Ηράκλειο το οποίο θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ο Λάκκος του ανήκει.