Κωνσταντίνος Φρουζής – από την Novartis στην Creta Farm

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

«Μάλλον οι κυβερνητικοί παράγοντες προσμένουν ανάπτυξη μόνο από τον Τουρισμό. Άρχισαν να απασχολούνται με τα γενόσημα επειδή τους το είπε η τρόικα»

Αυτό είναι απόσπασμα από την ομιλία του Κωνσταντίνου Φρουζή, τότε προέδρου του ΣΦΕΕ, τον Μάρτιο του 2013 στο συνέδριο «Gnerics Conference 2013» λίγο μετά από την φημολογούμενη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Κωνσταντίνος Φρουζής, ο άνθρωπος που όπως φαίνεται είχε το διαβατήριο να μπαίνει σε όλες τις μεγάλες πόρτες και να συνομιλεί με όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της επιλογής του.

Διετέλεσε γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της Novartis Hellas από το 2007 μέχρι το 2015, μια θέση η οποία ενισχύθηκε όταν ανέλαβε την προεδρία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας «ΣΦΕΕ» από το 2012 έως το 2015, μια θέση η οποία τον έκανε ηγετική φυσιογνωμία στον κλάδο.

Επίσης το 2013 αναδείχτηκε ως manager of the year και παρέμεινε σε περίοπτη θέση μέχρι και το 2015.

Όλα σταμάτησαν ξαφνικά, όπως θα μπορούσαμε να πούμε ποιητικά, μια μέρα του 2015, όταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής απομακρύνεται από την Novartis για αδιευκρίνιστους λόγους. Τότε πολλά σενάρια ήρθαν στο φως, με επικρατέστερο αυτό της κακομεταχείρισης λογαριασμών της εταιρίας, δηλαδή ένα χρόνο πριν τον θάνατο του Μαυρίκου, ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση των εκβιασμών.

Το 2016 αναλαμβάνει θέση διευθύνοντος συμβούλου στην Creta Farm, μια θέση που κρατάει για ενάμιση χρόνο, την οποία και άφησε, όπως λέχθηκε από φιλικά προσκείμενους κύκλους του Φρουζή, λόγω διαφωνίας για την επιχειρηματική στρατηγική του ομίλου με την οικογένεια Δομαζάκη.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής Μηχανικός και Χημικός, κάτοχος τριών μεταπτυχιακών, έχει στα 30 χρόνια καριέρας του πάρει θέσεις σε τέσσερις μεγάλους κλάδους: Πετρελαιοειδή, Λιανεμπόριο, καταναλωτικά και τηλεπικοινωνίες.

Μετά την έξοδο του από την Creta Farm ο Φρουζής μεταπήδησε σε άλλη εταιρία τροφίμων.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του δήλωσε ότι «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι καθ’ όλο το διάστημα παραμονής μου στην ανωτέρω εταιρεία ουδέποτε συμμετείχα καθοιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, ούτε περιήλθε οποιαδήποτε τέτοια εις γνώση μου».

Ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ έχει το άλλοθι που χρειάζεται για να μπορεί να επισκέπτεται κυβερνητικά στελέχη γιατί μπορεί να επικαλεστεί το γεγονός ότι μιλούσε για προβλήματα του κλάδου του, και φυσικά τέτοια υπήρχαν, όπως και υπάρχουν και σήμερα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα βρίσκεται σε μια άτυπη χρεοκοπία.

Ακόμα ο Φρουζής, μάρτυρας κλειδί στην υπόθεση, ο οποίος συνδέει όπως φαίνεται όλα τα στοιχεία, δεν έχει κληθεί να δώσει κατάθεση. Πιθανώς τα στοιχεία δεν επαρκούν, ή πιθανώς είναι η έκπληξη της βραδιάς, η οποία πάντα μένει στο τέλος.

Όπως και να έχει το πράγμα, η διαδρομή αλλά και η μεγάλη, απότομη άνοδός του, καθώς και η ξαφνική παύση της σταδιοδρομίας του μετά από τόσες επιτυχίες στην Novartis λίγο πριν αρχίσει να ξεσπά το σκάνδαλο εγείρει πολλά ερωτήματα.

Μέχρι στιγμής οι όπως φαίνεται άλλοτε φίλοι του, πολιτικοί, δείχνουν να μην τον γνωρίζουν και να μην ασχολούνται καθόλου μαζί του.

Αν και αυτός δεν φανεί άτυχος, δεν νοσήσει ξαφνικά, ή δεν τον πιάσουν τα ψυχολογικά του, τότε μπορεί σε λίγο καιρό το πολιτικό σκηνικό της χώρας να είναι τελείως διαφορετικό από ότι σήμερα.