Κυπριακό, νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Φαίνεται ότι στο Κυπριακό αρχίζει να αλλάζει κάπως το καθεστώς των συζητήσεων μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

Η Ανεξάρτητη Ερευνητική Υπηρεσία του Κογκρέσου (Congressional Research Service) στην περιοδική έκθεση για την Κύπρο που κυκλοφόρησε στις αρχές Ιανουαρίου με συντάκτη τον Βίνσεντ Μορέλι αναφέρει συνοπτικά ότι η επανένωση της Κύπρου αποδεικνύεται  σενάριο απατηλό.

Η εκτενής αυτή έκθεση καλύπτει μια 10ετη περίοδο συνομιλιών και αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές παρά το ότι κατηγορούν η μια την άλλη, έχουν περιπέσει αυτή την στιγμή σε μια περίοδο προβληματισμού για την συνέχεια των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, αυτό είναι και υπαινιγμός του ίδιου του Τούρκου Πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά την σύνοδο κορυφής των G20 ότι είναι ίσως το τέλος του διζωνικού, δικοινοτικού μοντέλου επίλυσης του Κυπριακού και ότι η Τουρκία θα αναζητήσει νέες λύσεις έξω από τα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών ακολουθόντας το plan B που έχει η Τουρκία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Μορέλι ο Μουσταφά Ακιντζί τον Αύγουστο, πρότεινε την ιδέα δύο διαφορετικών ξεχωριστών κρατών στο νησί που θα ζουν μαζί ως μέλη της Ε.Ε.

Στην έκθεση αναφέρονται δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου ο οποίος αναφέρει ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και όχι δικοινοτική σύγκρουση και πως οι συμβιβασμοί του Προέδρου Αναστασιάδη, είναι επικίνδυνοι και πρέπει να αποσυρθούν.

Επίσης οι δηλώσεις των Σιζόπουλου και Λιλλήκα είναι σύμφωνες με το ότι ο στόχος μιας διζωνικής κοινότητας στην Κύπρο δεν είναι πλέον επιθυμητός.

Ίσως η λύση στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι χειρότερη από το πρόβλημα, όμως οι πιέσεις που ασκούνται αυτή την στιγμή και ίσως και λόγο των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες σε οικόπεδα φιλέτα, προωθήσουν μια τελική λύση.

Ένας άλλος αποτρεπτικός παράγοντας για την συνέχεια των συνομιλιών στην ίδια βάση είναι και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Ενώ η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει τις εταιρίες ενέργειας και εμμέσως την Γαλλία και την Ιταλία, να μην προχωρήσουν στην γεώτρηση εφόσον έτσι θα κινδύνευαν να χάσουν έναν φίλο, εκείνες προχώρησαν και τελικά η Γεώτρηση έγινε χωρίς να συμβεί κάποιο περιστατικό.

Παρόλα αυτά μια Τούρκικη φρεγάτα είχε εμφανιστεί ανοικτά των ακτών της Νότιας Κύπρου σε διεθνή ύδατα και η Ελλάδα απάντησε δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να  υπερασπιστεί τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Όλα αυτά και πολλοί άλλοι παράγοντες συντείνουν στο ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι οποιαδήποτε λύση και αν δοθεί, ακόμα και αυτή της ύπαρξης δύο διαφορετικών κρατών που μάλλον για εκεί τείνει η υπόθεση εφόσον η Κυπριακή κυβέρνηση δείχνει να συμφωνεί στο να απαγορεύσει σε Ελληνοκυπριακές εταιρίες να έχουν έδρα την Βόρεια Κύπρο, θα έχει παγιώσει μια κατάσταση η οποία εφόσον έχει συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές θα ισοδυναμεί με παραδοχή της ύπαρξης ενός Τουρκοκυπριακού κράτους μέσα στο νησί.

Ίσως η λύση στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι χειρότερη από το πρόβλημα, όμως οι πιέσεις που ασκούνται αυτή την στιγμή και ίσως και λόγο των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες σε οικόπεδα φιλέτα, προωθήσουν μια τελική λύση.

Το μέλλον θα δείξει αλλά δυστυχώς, ότι και αν γίνει το πρόβλημα με την διχοτόμηση της Κύπρου, θα συνεχίσει να είναι υπαρκτό.