Κρήτη και Θάλασσα

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Φιλοσοφούσαμε χθες μ’ ένα φίλο με πολύ μυαλό -ψαρά στο επάγγελμα- και τον ρωτούσα:

-Για πες μου ρε Θανάση, εσένα που το μυαλό σου βγάζει ντοντίνια, βλέπεις καμιά λύση;

-Λύση; Για ποιο πράγμα; Γιατί αν μιλάς για το ψάρεμα και εφόσον οι τράτες εξακολουθούν να ξύνουν το βυθό κι εσείς οι στεριανοί να πετάτε νάυλον σακούλες στη θάλασσα, όχι δεν βλέπω. Χίλιες οργιές δίχτυα έριξα χθες κι έβγαλα ένα κιλό κουτσομούρες, ίσα ίσα. Ούτε το πετρέλαιο δηλαδή δεν πλήρωσα. Αν τώρα ρωτάς γενικά για τη χώρα μας, εγώ σου λέω ότι θα ζει μέχρι να στερέψει η θάλασσα!

-Όλα από τη θάλασσα λοιπόν;

-Ναι, όλα απ’ αυτήν! Γι’ αυτήν έρχονται οι ξένοι και σ’ αυτήν πλατσουρίζουν, γι’ αυτήν έχει γίνει συνεχής η δόμηση με τα ξενοδοχεία που έχετε χτίσει από δω μέχρι τον Άγιο Νικόλαο κι αν εξαιρέσει κανείς τις αγριάδες μετά τη Μίλατο, όπου πας κι εσύ για να ψαρέψεις.

-Ναι ρε Θανάση, σωστά! Όμως ο τουρισμός είναι που δίνει ψωμάκι στους πιο πολλούς Κρητικούς.

-Γιάντα; Κακά εζούσαμε πριν έρθει αυτός; Κι όλα καλά και στην κεφαλή μου επάνω όσοι έχτισαν και σεβάστηκαν το τοπίο, όσοι έρχονται και σέβονται τον τόπο που τους φιλοξενεί. Για ξάνοιξε όμως το αληταριό που μαζεύεται στα Μάλια. Είναι αυτοί τουρίστες; Ή είναι αποβράσματα από χαλασμένες κοινωνίες, που έρχονται εδώ για να ξεσπάσουν; Για σύγκρινέ τους με όσους έρχονται με τις γυναίκες ή τις φιλενάδες τους, για να ζήσουν είκοσι μέρες στην Παράδεισο της Μεσογείου; Υπάρχει σύγκριση; Καμιά σου λέω εγώ. Και ξέρω ίντα σου λέω.

Τι να του απαντήσεις τώρα του φίλου μου; Μόνο καλές θάλασσες να έχει και το ένα κιλό κουτσομούρες να γίνουν κάποτε ένας τόνος από ψάρια.

 

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Τι να του απαντήσεις τώρα του φίλου μου;

  Από ψάρεμα είμαι άσχετος, αλλά νομίζω πως ανάλογα με το δόλωμα, ψαρεύονται και διαφορετικά ψάρια, σωστά;

  Οι περιοχές για τον τουρισμό των οικογενειών που θέλουν να απολαύσουν την θάλασσα έχουν το σχετικό δόλωμα, άρα έχουν και τους αντίστοιχους πελάτες.

  Τα Μάλια έχουν άλλο δόλωμα, άρα έχουν και άλλους πελάτες. Ιδίως εκείνου του τύπου οι τουρίστες δεν έρχονται μόνοι τους, έρχονται γιατί η ανομία και «μπάτε σκύλοι αλέστε» είναι στην ρεκλάμα για τις διακοπές τους σε εκείνο το συγκεκριμένο μέρος.

  Μόνοι σας τους φέρνετε, δεν «μαζεύεται» κανένας από μόνος του, οπότε μην γκρινιάζετε για αυτούς. Επιλέξτε άλλο δόλωμα για να αλλάξει και η ψαριά σας.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.