Κουβεντολόι

Άνα Ζουμάνη
Άνα Ζουμάνη

Η πιο έντονη ανάμνηση μου, όσον αφορά τις εσωτερικές μου σκέψεις -δηλαδή εκείνες που δεν εκφράστηκαν ποτέ- όταν ήμουν περίπου 7 χρονών είναι:
«Αν είμαι συνεχώς φρόνιμη και δεν ενοχλώ κανέναν, θα ξεχάσουν όλοι ότι υπάρχω».

Διάφοροι γονείς μου διηγούνται συνεχώς ιστορίες, που αφορούν τα αποθεωμένα τους παιδιά, μάλλον με την ελπίδα ότι θα γράψω γι’ αυτά στο επόμενο άρθρο μου. Είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι -ειδικά εγώ- ενδιαφέρομαι για τις ιστορίες τους.
Ως ένα σημείο έχουν δίκιο. Με ενδιαφέρει το ότι είναι πεπεισμένοι πως ενδιαφέρομαι.

Διότι το να προκαλείς αυτήν την εντύπωση θα πει να είσαι συντάκτης, ή όχι; Και ως τέτοιος θες να φαίνεσαι, ειδικά αν σκοπεύεις να βγάλεις και κανένα φράγκο με την δουλειά αυτή.

«Χθες ο γιος μου είπε αυτό κι αυτό», «προχθές η κόρη μου έκανε εκείνο κι εκείνο», ακούω κάθε φορά που τυχαίνει να συναντήσω  γνωστό γονέα. Δέκα φορές το ίδιο πράγμα σε διάφορες παραλλαγές.
Και αμφιβάλλω αν, κάποιο απ’ αυτά τα μικρά καθίκια είπε ποτέ στην μάνα του: «Μαμά, αν με αγαπάς στ’ αλήθεια, θα στέλνεις πενήντα ευρώ το μήνα σε μια ανεξάρτητη εφημερίδα, ώστε να μπορεί να υπάρχει και να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις της».

Όμως αντί γι’ αυτό μια «καλή μαθήτρια» λέει: «Αχ μαμάκα μου, δεν ξέρω πως θα αντέξω ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς το αγαπημένο μου σχολείο!».
Πόσο θα ήθελα να είχα πει: «Αν πάρω μια βρεγμένη σανίδα, θα αντέξετε μια χαρά και οι δυο, υποκρίτριες!».

Comments

 1. iris    

  Σατιρική μπουλντόζα το κείμενο. Βομβαρδστικό. Πέθανα!

 2. Oraia ta lete re    

  Αρχίσανε πάλι τα επιλεκτικά σβησίματα βλέπω; 🙂

  1. Άνα Ζουμάνη    

   Μόνο στη δική μου στήλη όταν εντοπίσω ειρωνία, χλευασμό, προπαγάνδα, και μανιακή καταδίωξη. Τα παράπονά σας στον εκδότη.

   Άνα Ζουμάνη
   1. Oraia ta lete re    

    > σε μια ανεξάρτητη εφημερίδα, ώστε να μπορεί να υπάρχει και να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις της

    α, τώρα κατάλαβα το κομμάτι περί σάτιρας 🙂

    1. Άνα Ζουμάνη    

     Την «ελεύθερη άποψη» που περιέχει παθολογία, χλευασμό, διαστρεύλωση, εσκεμμένη παρερμηνία, καταδίωξη, παντελή έλλειψη κατανόησης και σεβασμού, δεν χρειάζεται κανείς να την ανέχεται. Μη μου έρχεστε εμένα με τέτοια, δεν συγκινούμε, ειδικά όταν έρχονται από φαντόμς που τίποτα δε ρισκάρουν και κρίνουν, ή μάλλον κατακρίνουν, ΜΟΝΙΜΩΣ εκ του ασφαλούς.

     Άνα Ζουμάνη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.