Καρνάβαλοι

Οδυσσέας Γραμματικάκης
Οδυσσέας Γραμματικάκης

Διαβάζω πως σύντομα ξεκινάει το καρναβάλι του Δήμου Ηρακλείου. Δεν συμμετέχω σε καρναβάλια, μια που, όπως μπορούν να σας βεβαιώσουν όσοι και όσες με γνωρίζουν από κοντά, καρνάβαλος είμαι από μόνος μου όλο το χρόνο, ίσως και βασιλιάς. Ακούω όμως από συνδημότες ότι όχι μόνο αξίζει τον κόπο, αλλά και κάθε χρόνο βελτιώνεται. Παλιότερα είχα ακούσει κάποια παράπονα για το κόστος, που δεν ξέρω αν παραμένει ίδιο, αλλά με αυτά διαφωνούσα εξαρχής: το να χαρίζεις χαμόγελο σε χιλιάδες δημότες και τα παιδιά, έστω και για λίγες μέρες, σε αυτές τις εποχές θλίψης, είναι ανεκτίμητο.

‘Οσοι με γνωρίζουν από κοντά μπορούν επίσης να σας βεβαιώσουν πως είμαι σαν το δέντρο αψηλός· έτσι, όσο ο Δήμος επιμένει να μη δίνει καμία απάντηση στις καταγγελίες των δημοτών, όποτε πετύχω στο δρόμο υπάλληλο της υπηρεσίας πρασίνου, καλού κακού αλλάζω πεζοδρόμιο.

Απάντηση ο Δήμος δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει ούτε για την πρόσβαση των Α.μ.Ε.Α στον ιστότοπο του· ένα θέμα που κανείς δεν περιμένει να λυθεί εν μία νυκτί, και ένα “δεν το γνωρίζαμε αλλά θα το εξετάσουμε” θα αρκούσε. Στο ίδιο, και σε άλλα πιο απλά, δημόσια ερωτήματα καλοπροαίρετων δημοτών, δεν απαντάει απ’ότι μαθαίνω ούτε τυπικά ο δήμος στα social media, πράγμα που με έχει κάνει να αναρωτιέμαι αν ξέρει έστω πώς αυτά λειτουργούν.

Γενικά πάντως, με την επικοινωνιακή τακτική του ιχθύος που φαίνεται πως τελευταία έχουν επιλέξει οι δημοτικοί άρχοντες να ασπαστούν, πρέπει να έχουν στο νου τους πως μπορεί τελικά οι δημότες να μπερδευτούν και να τους ψήσουν στο τηγάνι· μπορεί να μην είναι ευχάριστο, αλλά η πολιτική και η δημοκρατία έτσι λειτουργούν.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα, κάποιο πουλάκι μου είπε πως δημόσια ακούστηκε πως το κειμενάκι μου για ένα σίγουρα λιγότερο σημαντικό θέμα, κάποια αφίσα του Δήμου, θα λάβει απάντηση. Με ειλικρινή περιέργεια την περιμένω, ειδικά αφού το inbox μου έχει γεμίσει συγχαρητήρια από γραφίστες, και ανάλογες καταγγελίες για το πόσοι πολλοί δεν σέβονται τον κλάδο τους. Χαίρομαι πάντως που διαβάζω πως η ομιλία ήταν κατάμεστη.

Διαβάζω τέλος πως ο Δήμος έβαλε μπροστα την απομάκρυνση των υπαίθριων κατασκευών από τις καφετέριες· προσωπικά, αφού όχι μόνο δεν τις χρησιμοποιώ αλλά κάνουν και τα ματάκια μου να τσούζουν κάθε φορά που περνάω απ’αυτές, υπόσχομαι πως αν τα καταφέρει, θα διαλέξω το καλύτερο καπέλο μου, θα πάω στο γραφείο του κ. Λαμπρινού και θα του το βγάλω. Ωστόσο, με δεδομένη τη σχέση των Ηρακλειωτών με τον καφέ, ελπίζω αυτή η κίνηση να έχει, έστω και μερικώς, συμφωνηθεί με τους καταστηματάρχες. Αλλιώς, ακόμα και να γλιτώσει το τηγάνι η δημοτική αρχή, κινδυνεύει να ψηθεί στο μπρίκι.

(έργο φωτογραφίας: Joan Miró, Carnaval de Arlequín, 1924-25 – λεπτομέρεια)

(Υ.Γ. την απάντηση του Δήμου στα παραπάνω, μπορείτε να την βρείτε εδώ)