Καλλιτέχνες, θυσία στον βωμό της δόξας και του star system

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Ένα star system που κατακρεουργεί τους ήρωες του, ένα σύστημα που δεν θέλει καλλιτέχνες, αλλά άλογα κούρσας παραγωγικά να ζουν κάτω από συνεχή πίεση για καλύτερη απόδοση γιατί αλλιώς θα ξεχαστούν.

Δόξα, ένα από τα μεγαλύτερα ναρκωτικά όλων των εποχών το οποίο στην σημερινή εποχή έχει γίνει όχι απλά μάστιγα αλλά ένα ανίκητο θηρίο του οποίου τις χαρές όποιος τις γευτεί δεν μπορεί να σταματήσει να τις γεύεται ακόμα και αν αυτό τον οδηγήσει στον θάνατο του.

Δεν είχα σκοπό να γράψω για τον θάνατο του νεαρού dj Avicii που άφησε την τελευταία του πνοή στο Ομάν σε ηλικία μόλις 28 ετών. Όμως είδα ότι αυτό το νέο είχε ενοχλήσει την κόρη μου, δεν ήταν ίνδαλμα της αλλά τον ήξερε, όπως και τις επιτυχίες του.

Ο νεαρός Σουηδός και μουσικός παραγωγός, που έλαμψε στο μουσικό στερέωμα την τελευταία δεκαετία όπως αναφέρθηκε έπασχε από οξεία παγκρεατίτιδα η οποία προερχόταν από την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Avicii είναι ένα ακόμα θύμα αυτής της στυγερής βιομηχανίας η οποία ζητάει όχι μόνο να βγάλει λεφτά από τον κάθε καλλιτέχνη που προωθεί αλλά θέλει να τον εξαρτίσεις απόλυτα ούτως ώστε να τον κάνει υποχείριο της και απόλυτα χειραγωγούμενο.

Ο Νεαρός Σουηδός δεν είναι ο μόνος που κάηκε από την δόξα και την βιομηχανία της και φαίνεται πως η ηλικία των 28 είναι μια πολύ κρίσιμη ηλικία για την πάθηση των διάσημων.

Θυμηθείτε τον άδικο χαμό της πολυτάλαντης και εξαίρετης συνθέτριας και ερμηνεύτριας Amy Winehouse η οποία πέθανε 28 ετών μετά από την σύντομη, δημιουργική, αλλά πολυτάραχη γεμάτη καταχρήσεις ζωή της.

Amy Winehouse 14 Σεπτεμβρίου 1983 – 23 Ιουλίου 2011

Θυμηθείτε τον τραγουδιστή, τραγουδοποιό, συγγραφέα και ποιητή Jim Morisson  ο οποίος χάραξε μια ολόκληρη εποχή με τους Doors αλλά πέθανε και αυτός στα 28 του.

Όμως εκτός από αυτή την τραγική ηλικιακή σύμπτωση υπάρχουν και άλλοι καλλιτέχνες, με μεγάλη αξία οι οποίοι έχασαν την ζωή τους σε μικρή ηλικία, άδικα, χάνοντας την μάχη με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Μήπως τελικά το οποιοδήποτε σύστημα φοβάται ότι αν δεν μπορεί να ελέγξει τους καλλιτέχνες, αυτοί μπορούν να ασκήσουν τόση επιρροή ώστε να γίνουν επικίνδυνοι; Μήπως το ταλέντο και η αξία κάποιων ανθρώπων, πρέπει να γίνουν θυσία στην βιομηχανία ή να θαφτούν κάτω από χιλιάδες τόνους κοινωνικών σκουπιδιών, για να ξεχαστούν, εάν δεν είναι ελεγχόμενοι;

Jim Morrison 8 Δεκεμβρίου 1943 – 3 Ιουλίου 1971

Γιατί νέα, αξιόλογα παιδιά με ταλέντο και πραγματικό πλούτο μέσα τους, πρέπει να εξευτελίζουν την ζωή τους και να την προσφέρουν έτσι απλόχερα στον βωμό της δόξας και γιατί μια κοινωνία και ένα σύστημα τρώει πάντα τους καλύτερους είτε σκοτώνοντας τους, είτε αφήνοντας τους στην αφάνεια και στον μαρασμό.

Είναι πραγματικά κρίμα, τόσο μεγάλοι και αξιόλογοι καλλιτέχνες, να γίνονται ινδάλματα, όχι για το έργο που αφήνουν αλλά για τον τρόπο που πεθαίνουν ο οποίος και αυτός γίνεται ευκαιρία πλουτισμού για αυτούς που ελέγχουν και κινούν τα νήματα.

Όμως το ταλέντο αλλά και το πραγματικό έργο τους δεν γίνονται ποτέ αντιληπτά και για αυτό τον λόγο, έχει βγει μια ολόκληρη γενιά παιδιών η οποία αναζητάει μια εύκολη δόξα βασισμένη όχι σε κάποια πραγματική αξία αλλά στον τρόπο ζωής και σε εύκολες λύσεις τύπου ριάλιτι που έστω και για λίγο θα γίνουν γνωστοί και αναγνωρίσιμοι από έναν κόσμο που αργότερα θα χαρεί αν μάθει ότι έμειναν ξανά στην αφάνεια.

Αυτά συμβαίνουν στον δικό μας αδίστακτο κόσμο και θα συμβαίνουν όσο αξιόλογοι άνθρωποι υπάρχουν μέσα σε ανάξιες συνθήκες.

Comments

 1. Νίκος    

  Και ο Morrison και η Winehouse είναι στο Club 27..

 2. Oraia ta lete re    

  > Μήπως τελικά το οποιοδήποτε σύστημα φοβάται ότι αν δεν μπορεί να ελέγξει τους καλλιτέχνες, αυτοί μπορούν να ασκήσουν τόση επιρροή ώστε να γίνουν επικίνδυνοι;

  Ακόμη και σε αυτό το θέμα θεωρία συνωμοσίας;

  Δηλαδή δεν σας φαίνεται πιο λογικό να μην αντέχουν απλά την διαρκή πίεση του «star system», ένα σύστημα που ΕΜΕΙΣ ταϊζουμε και συντηρούμε με την αδηφαγία μας για «νέα»;

  Μήπως είναι πιο εύκολο να πείτε στην κόρη σας οτι «τον dj τον έφαγε το σύστημα» από το να της εξηγήσετε οτι «εσύ κοπέλα μου και οι οπαδοί του, του δημιουργούσατε τόσο άγχος και έπινε, έπινε, έπινε, έπινε … και στο τέλος πέθανε»;

  Όχι μήπως … σίγουρα είναι πιο εύκολο 😉

  > Γιατί νέα, αξιόλογα παιδιά με ταλέντο και πραγματικό πλούτο μέσα τους, πρέπει να εξευτελίζουν την ζωή τους

  Αυτοί πάντως που αναφέρατε, καθώς και αρκετοί άλλοι, δεν εξευτελίστηκαν καθόλου για την επιτυχία τους. Μην μπερδεύετε τους «πεινασμένους για δόξα» στα α-ταλεντ show με αυτούς που όντως πετύχανε.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.