Θολά τα νερά στην Μεσόγειο και οι εξελίξεις τρέχουν

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Το ελικοπτεροφόρο Iwo Jima έρχεται στην Μεσόγειο προς ενίσχυση του 6ου Αμερικάνικου στόλου ενώ παράλληλα έρχονται και τα δύο ερευνητικά πλοία της ExxonMobil τα οποία θα ερευνήσουν τεμάχιο της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτό αναφέρει το Ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, το οποίο μάλιστα τονίζει πως οι έρευνες που θα διεξάγει η ExxonMobil είναι σε περιοχή η οποία δεν αμφισβητείται από την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Πάντως παρ’όλα αυτά οι ΗΠΑ έμμεσα παίρνουν τα μέτρα τους τα οποία ίσως είναι ενισχυτικά ενός πολιτικού παρασκηνίου που δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε ακριβώς.

Το Ρώσικο πρακτορείο αναφέρει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό, ότι για το θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία έχει αντίθετη άποψη από την άποψη που επικρατεί διεθνώς, ενώ τονίζει πως για όλο τον κόσμο η βόρεια Κύπρος θεωρείται κατεχόμενο έδαφος, πλην της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο έμμεσα το ότι η άποψη της Τουρκίας δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση.

Το καλοκαίρι φυσικά αναμένεται θερμό από πολλές απόψεις και παρά την επιφανειακή ηρεμία της κατάστασης το κλίμα είναι ιδιαίτερα έκρυθμο.

Οι Αμερικάνοι ήδη δηλώνουν την παρουσία τους και όπως φαίνεται και οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή το ίδιο έντονα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την συμφωνία της Exxon με την Ρώσικη Neftegaz και την δημιουργία της θυγατρικής Exxon Neftegaz η οποία πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να δραστηριοποιηθεί και στην περιοχή.

Η Exxon Neftegaz Limited ιδρύθηκε για την εξερεύνηση κοιτασμάτων και την παραγωγή στην Ρωσία, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές του Νησιού Σακαλίν και στην ευρύτερη περιοχή της Οχοτσκικής Θάλασσας, ή αλλιώς Λευκής Θάλασσας, νότια από την θάλασσα Μπάρεντς.

Παρ’ όλα αυτά η Ρωσία μπορεί να μην φαίνεται ότι εμπλέκεται στο θέμα, διότι η σύμπραξη των δύο εταιρειών της Αμερικάνικης Exxon και της Ρώσικης Neftegaz αφορά ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από αυτό της Μεσογείου, όμως σίγουρα η Ρώσικη σκέψη δεν είναι αδιάφορη για τα κοιτάσματα στην δική μας περιοχή.

Φυσικά πάντα απούσα, όπως τουλάχιστον φαίνεται στο θέμα, είναι η Ελληνική κυβέρνηση η οποία δεν δείχνει να έχει κάποιο ενδιαφέρον για το θέμα, και ενώ η Κύπρος παλεύει να κάνει συμμαχίες με εταιρίες και κράτη για να προασπίσει τα συμφέροντα της, η Ελληνική πλευρά δεν δείχνει να αγωνιά για κάτι τέτοιο.

Πάντως, για να μην λέμε πολλά, χθες η Ελλάδα δέσμευσε με ΝΟΤΑΜ περιοχές στο ανατολικό, βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, και ουσιαστικά έκλεισε όλα τα στρατηγικά περάσματα, όπως τα Δαρδανέλια και το Καστελόριζο μέχρι και Ανατολικά της Κρήτης για διάφορες ημερομηνίες από της 6 Μαρτίου μέχρι και τα τέλη Απριλίου, για ασκήσεις με αληθινά πυρά σε αέρα και θάλασσα από το ναυτικό και την αεροπορία.

Είναι ακόμα θολά τα νερά στην Μεσόγειο, και ειδικά τώρα είναι πολύ δύσκολο να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, όμως όπως όλα δείχνουν οι ημέρες που περνάμε δεν θα αφήσουν αδιάφορη ούτε την Ελλάδα, αλλά ούτε και την διεθνή κοινότητα.