Θα πούμε το νερό νεράκι

Καθόλου ευφάνταστος τίτλος - το ξέρω - αλλά είναι ο μόνος ταιριαστός

Σώτια Πεντεδήμου
Σώτια Πεντεδήμου

Πώς θα σας φαινόταν αν το καλοκαίρι έχετε νερό στο σπίτι σας π.χ. για 8-10-12 ώρες και μετά τίποτα; Σας ακούγεται υπερβολικό; Ίσως και να είναι αλλά είναι η μόνη σκέψη νομίζω που θα μπορούσε να αφυπνίσει όλους μας μπας και αλλάξουμε λίγο τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το νερό.  Εδώ και δύο ημέρες βρέχει. Είναι αρκετό για να γεμίσουν οι άδειοι ταμιευτήρες το νησιού; Προφανώς και όχι. Είναι πολύ πιθανό τους επόμενους δύο μήνες τα καιρικά φαινόμενα να φανούν τόσο ευνοϊκά για την Κρήτη που να μην έχουμε θέμα με το νερό; Ειδικός δεν είμαι αλλά εκτιμώ πως όχι.

Γιατί ανοίγει λοιπόν με τόση ένταση και ανησυχία φέτος η συζήτηση για τη διαχείριση του νερού και του ενδεχόμενου της λειψυδρίας και των συνεπακόλουθών της; Γιατί «με βάση τα δεδομένα 35 μετεωρολογικών σταθμών καταγράφεται μια σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων σε όλη την Κρήτη σε ποσοστό από 60% έως 75% σε σχέση με το μέσο όρο των επτά τελευταίων ετών (τα δεδομένα αφορούν σε μετρήσεις μέχρι και τον Ιανουάριο 2018)». Η παραπάνω φράση είναι σε εισαγωγικά γιατί περιλαμβάνεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με τίτλο «Ανομβρία τρέχοντος υδρολογικού έτους- Προτεινόμενα Μέτρα πρόληψης Λειψυδρίας» και αποδέκτες τους Δήμους της Κρήτης, τις ΔΕΥΑ, τους ΤΟΕΒ, τον ΟΑΚ και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Δύο είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί ο σχεδιασμός των παραπάνω φορέων για τα μέτρα πρόληψης. Άρδευση και ύδρευση. Προφανώς το δεύτερο έχει προτεραιότητα έναντι του πρώτου. Το λέει ξεκάθαρα και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ότι προηγείται σαφώς το να έχουμε νερό στις βρύσες  μας. «Από τον Απρίλιο και μετά το Φράγμα Αποσελέμη δεν θα έχει τίποτα να μας δώσει» τονίζει ο Δήμαρχος επισημαίνοντας την ανάγκη που έχει προκύψει για τα μέτρα πρόληψης ή και καταστολής της άσκοπης χρήσης νερού. Για τον Βασίλη Λαμπρινό άλλωστε είναι προσωπικό στοίχημα το θέμα της διαχείρισης του νερού. Και προφανώς τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης, θα βοηθήσουν την κατάσταση αλλά το ζήτημα φέτος επείγει και τα αποτελέσματα των έργων αυτών θα φανούν μεν αλλά θα αργήσουν. Μην ξεχνάτε ότι στο Ηράκλειο, το 50% του νερού χάνεται.

Κάντε από τώρα ένα τεστ στον εαυτό σας πόσο διάστημα μπορείτε να μείνετε με το αυτοκίνητο σας σκονισμένο, την αυλή ή την βεράντα σας «λερωμένη». Και μην πλένετε και τα πεζοδρόμια έξω από το σπίτι σας. Αν βρέξει θα ξεπλυθούν και αυτά!

Κρατήστε όμως ότι οι καλλιέργειες καταναλώνουν περίπου 85% των υδατικών πόρων στο νησί. Και τώρα τι; Η Διεύθυνση Γεωργίας της Περιφέρειας Κρήτης θα συνδράμει καθορίζοντας πόσο νερό χρειάζεται κάθε καλλιέργεια αλλά και ένα παραπάνω – όπως μου εξηγεί ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης.  Θα καθορίσει την ελλειμματική άρδευση ανά καλλιέργεια και περιοχή, δηλαδή θα εξειδικεύσει τη μικρότερη δυνατή ποσότητα νερού που απαιτεί κάθε καλλιέργεια ώστε να μην καταστραφεί. «Δεν θα είναι μια παραγωγή 100% αλλά 90%» μου λέει και εξηγεί ότι π.χ. «η ελιά απαιτεί 250 κυβικά τον χρόνο για να έχει υψηλή παραγωγή και να διατηρηθεί το δέντρο» την ίδια στιγμή που υπάρχουν ανώνυμες καταγγελίες για παραγωγούς που χρησιμοποιούν 500 κυβικά. «Η μεγάλη πρόκληση είναι να ελαττώσουμε την ζήτηση και να κόψουμε τη σπατάλη. Αν μπορέσουμε να ελαττώσουμε την άρδευση κατά 10% στην Κρήτη είναι σα να φτιάχνουμε 3 φράγματα Αποσελέμη και πέντε φράγματα Φανερωμένης» τονίζει.

Μέσα στις προτάσεις της Διεύθυνσης θέση βρίσκουν και κατασταλτικά μέτρα, όπως η απαγόρευση ποτισμάτων εκτός πρωινών και βραδινών ωρών καθώς και απαγόρευση ποτισμάτων όταν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή και όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, η επιβολή και τήρηση ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια και περιοχή, η απαγόρευση πλύσης αυτοκινήτων, αυλών, κοινόχρηστων χώρων κλπ με νερό ύδρευσης, οι περιοδικές διακοπές νερού, η εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου και σε περίπτωση υπέρβασης της καθορισμένης ανά στρέμμα ποσότητας ως μέτρο να αυξάνεται η τιμή χρέωσης ή και η διακοπή παροχής, και η παροχή κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωσης πχ μείωση τιμής/κ.μ. σε όσους εφαρμόζουν στάγδην άρδευση.

«Δεν μπορεί να ποτίζεις πέντε στρέμματα γρασίδι με νερό ύδρευσης και να το πληρώσεις στην ίδια τιμή με τον άλλο που θέλει νερό να πιει» λέει ο κ. Κριτσωτάκης, τονίζοντας ότι «η σπατάλη πρέπει να πληρώνεται».

Για να μην φτάσουμε αναγκαστικά στο σημείο να μας κόβουν τον νερό ανά περιοχή και κατά διαστήματα, θα πρότεινα να αρχίσουμε να εκτιμάμε το νεράκι που τρέχει από τις βρύσες μας. Κάντε από τώρα ένα τεστ στον εαυτό σας πόσο διάστημα μπορείτε να μείνετε με το αυτοκίνητο σας σκονισμένο, την αυλή ή την βεράντα σας «λερωμένη». Και μην πλένετε και τα πεζοδρόμια έξω από το σπίτι σας. Αν βρέξει θα ξεπλυθούν και αυτά. Τεστάρετε αν μπορείτε να πλύνετε τα δόντια σας χωρίς να τρέχει η βρύση.  Περιορίστε τη χρήση των πλυντηρίων ρούχων και πιάτων (θα δείτε και διαφορά στη ΔΕΗ!).

Αν πάλι τίποτα από τα παραπάνω δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε  θα πρότεινα κάθε φορά που θα  βρέχει στο εξής  να μαζεύουμε με κουβάδες, λεκάνες και ό,τι άλλο νερό της βροχής. Μπορεί νεράκι να πιούμε να μην έχουμε, όμως το αυτοκίνητο μας θα λάμπει ε;

Δείτε το βίντεο του Νίκου Μπελιβάνη για το Σφεντύλι που αναδύθηκε ξανά στο Φράγμα Αποσελέμη. Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου.

 

Comments

  1. Oraia ta lete re    

    > Αν μπορέσουμε να ελαττώσουμε την άρδευση κατά 10%

    Αν περιμένετε να το κάνουν οι πολίτες εθελοντικά δεν θα γίνει ποτέ.
    «Ωχ, αδερφέ, ας κάνει οικονομία στο νερό ο γείτονας» θα βρεθεί κάποιος να πει και θα πάει να πλύνει την αμαξάρα του.
    Θα το δει ο γείτονας που κάνει όντως οικονομία και θα του πούνε τα παιδιά του «μπαμπά ο γείτονας πλένει το αμάξι μισή ώρα και εμάς μας έχεις να κάνουμε μπάνιο 5 λεπτά με το ρολόι. Είσαι κορόιδο.» και θα πει και αυτός «Μήπως έχουνε δίκαιο τα παιδιά; Εγώ χαζός είμαι; Κάνω το καλό και ακούω και την γκρίνια; Ας κάνει οικονομία στο νερό ο γείτονας!» θα πει και αυτός και θα πάει αλυσίδα η δουλειά. Το έχουμε δει το έργο χιλιάδες φορές. Όπως λενε και στο internet «this is why we cannot have nice stuff»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.