Θανάσης Κλεώπας: Ο άνθρωπος που μάγεψε την Ελλάδα με την αναβίωση της Αρχαίας Λύρας

Ήρθε σαν από τα αρχαία χρόνια με έναν ήχο τόσο γαλήνιο που σταματά ο νους σου

Ίων Χριστοφιλόπουλος
Ίων Χριστοφιλόπουλος

Προ δύο ετών περίπου, ανέβηκε ένα βίντεο στο Youtube το οποίο έγινε viral σε λίγες μόνο ώρες και πλέον έχει ξεπεράσει τις 150.000 αναπαραγωγές.

Προσωπικά όταν βλέπω προτροπές στα διάφορα site π.χ. Δείτε αυτό, ή κάνετε κλικ και θα πάθετε σοκ, μου ανάβουν τα γλομπάκια. Η υπερβολή στις μέρες μας έχει ξεφύγει από τα όρια στο δημοσιογραφικό χώρο.

Έτσι λοιπόν ο τίτλος που πέρασε μπροστά από τα μάτια μου έγραφε «Ακούστε αρχαία ελληνική λύρα και προσπαθήστε να μη δακρύσετε» σε μία από τις κλασικές λαϊκιστικές ιστοσελίδες. Όμως για κάποιο λόγο αυτή τη φορά έκανα κλικ ενώ τα αποφεύγω σαν το διάολο.

Θες λίγο η όψη του ανθρώπου; Θες ότι επρόκειτο για λύρα; Κι άκουσα το παρακάτω μουσικό κομμάτι.

Ο Θανάσης Κλεώπας είναι ένας από τους σπάνιους Έλληνες μουσικούς που απέδειξαν στην πράξη πως το καλό ότι και να κάνεις και όσο κι αν το φιμώσεις στο τέλος θα βγει στο φώς. Σε μια εποχή ορυμαγδού βλακείας στα κανάλια και στη μουσική βιομηχανία, ήρθε ένας άνθρωπος να πει με τον τρόπο του πως σε αυτή τη χώρα υπάρχει κάτι που εξακολουθεί να είναι ζωντανό και να επιμένει.

Και τελικά δεν έχει σημασία το μέσο που το δημοσιεύει – σημασία έχει το μήνυμα που δημοσιεύει κι αυτό το μήνυμα ήταν ότι πιο υγιές έχω δει τα τελευταία χρόνια.

Να τον φέρουμε στην Κρήτη

Από μια σειρά συγκυριών ήρθε χθες στα γραφεία της Mesogios.gr και κάποια στιγμή ακούσαμε τη λύρα του. Προσωπικά νομίζω ότι ήταν από τα πιο γαλήνια λεπτά της ζωής μου. Στη συνέχεια μάθαμε πως μετά από μία πολύχρονη περιπλάνηση στο εξωτερικό και την Ελλάδα, από την Αθήνα όπου ξεκίνησε ως την Ινδία, την Ιαπωνία και τελικά τη Θεσσαλονίκη όπου ζει, σκέφτεται να έρθει να ζήσει στην Κρήτη.

Αφορμή υπήρξε η υπέροχη φιλοξενία όπως μας είπε, από το Δήμο Ηρακλείου και την Αριστέα Πλεύρη, το περασμένο καλοκαίρι, στο 3ο φεστιβάλ “Κρήτη, μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί” σε μια παράσταση που έδωσε ο ίδιος στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» και αφορούσε την Ελληνική μουσική από την αρχαιότητα ως το σήμερα.

Να τον φέρουμε. Και την επόμενη φορά να παίξει στον Κούλε. Κι αν είναι και 21 Ιουνίου θα είναι τέλεια. Στην Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής για να δείξουμε πως η Ελλάδα παράγει ακόμη πολιτισμό. Τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να στηρίζονται. Αυτοί είναι ο πλούτος που θα μας βγάλει από την κρίση που είναι πρωτίστως, κρίση αισθητικής. Κι από την Κρήτη ας ξεκινήσει μια μικρή αναγέννηση.