Η Meryem και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Μήπως η Εκκλησία μας χρειάζεται μερικά μαθήματα marketing;

Μάριος Διονέλλης
Μάριος Διονέλλης

Από το τουρκικό σίριαλ Meryem

Μάρτυρές μου ο Θεός και ο Αλλάχ μαζί ότι δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ τουρκικό σίριαλ στην τηλεόραση. Ποτέ όμως. Θα σας πω όμως την αλήθεια, πως η ανακοίνωση του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου με έβαλε σε σκέψεις. Να τα δω κι εγώ μια φορά για να καταλάβω περί τίνος πράγματος γίνεται λόγος.

Και θα το κάνω, σας το υπόσχομαι, ακολουθώντας τον βασικό δημοσιογραφικό κανόνα «πρώτα ζούμε, μετά γράφουμε». Κι άμα κολλήσω, να ξέρετε τί θα φταίει.

Η απορία είναι ειλικρινής:

Συνειδητοποιεί ο σεβασμιότατος πως μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να έχει η εγκύκλιος που απέστειλε σε όλους τους ιερείς;  Ξέρουν καθόλου από marketing εκεί στην Εκκλησία ή μήπως χρειάζονται κάποιους ειδικούς να τους δώσουν μερικές συμβουλές; Ομοίως με τη θεατρική παράσταση για την οποία έγραφα στο προηγούμενο σημείωμα και τις αντιδράσεις του Αμβρόσιου. Συνειδητοποιούν ότι οι απαγορεύσεις (άμεσες ή έμμεσες) που προσπαθούν να επιβάλλουν, στην ουσία δημιουργούν μεγαλύτερο ντόρο για τον «απαγορευμένο καρπό», που υποτίθεται θέλουν να ξορκίσουν;

Περιδιαβαίνεις τις ειδήσεις στο ίντερνετ και πέφτεις πάνω στις… συστάσεις  να μην βλέπεις (ως καλός Ελληνας πιστός) τα τουρκικά σίριαλ, ειδικά την περίοδο τη Σαρακοστής. Κρατούν, λέει ο αρχιεπίσκοπος, τους πιστούς μακριά από το απόδειπνο. Καλεί δε τους ιερείς: «να πράξητε ό,τι δύνασθε, να απαλλαγούν οι άνθρωποί μας από αυτό το πρόβλημα» και «να απελευθερωθούν οι άνθρωποί μας από το κακόν τούτο».

Τί κάνεις:

Αρχίζεις να τηλεφωνείς σε φίλους για να οργανωθείς για το επόμενο απόδειπνο στην ενορία της γειτονιάς σου ή ανοίγεις το χαζοκούτι να δεις τί στο καλό είναι αυτά τα σίριαλ, το κακό τούτο και το μέγα πρόβλημα που φτάνει μέχρι και ο ηγέτης της Εκκλησίας του νησιού να μιλά για δαύτα;

Ομοίως και στις θεατρικές παραστάσεις που περιλαμβάνουν αναφορές στα Θεία. Νομίζω πως κάθε θίασος που σέβεται  τον εαυτό του θα πρέπει πια να περιλαμβάνει ικανό ποσοστό ακραιφνών χριστιανών κομπάρσων, διατεθειμένων να σταθούν έξω από την είσοδο του θεάτρου και να απαιτούν να κατέβει η παράσταση.  (Επιτυχία εξασφαλισμένη – τιμές λογικές).

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Εκκλησία της Κρήτης τα ‘βαλε με τη γιόγκα και συνέστησε στους πιστούς να την αποφεύγουν, καθώς δεν είναι γυμναστική αλλά «θρησκεία». Θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων για να πάρουμε στοιχεία για το πόσο επηρέασε η ανακοίνωση τη σχετική αγορά. Πάντως εγώ βλέπω γύρω τριγύρω στην πόλη να ξεφυτρώνουν όλο κι περισσότερες ταμπελίτσες και αφισέτα για μαθήματα διαφόρων ειδών γιόγκας. Που πάει να πει πως οι δουλειές πάνε καλά.  Ο θεός να έχει καλά τους ιεράρχες μας.

Προσπαθώ να πω ότι κάθε τί «απαγορευμένο» πουλάει πάντα περισσότερο. Και την απαγόρευση πριν την επιβάλεις ή πριν την υπονοήσεις θα πρέπει τουλάχιστον να έχεις βεβαιωθεί για την αποτελεσματικότητά της.

Αυτό μόνο.

Σας αφήνω τώρα γιατί αρχίζει η Meryem στο Μέγκα και η Elif και το Bahar στο Star.

* Ακολουθεί το κείμενο της εγκυκλίου που απέστειλε ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος σε όλες τις ενορίες της Κρήτης:

OΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ

Θέμα: «Τουρκικές τηλεοπτικές σειρές»

Αγαπητοί αδελφοί και συλλειτουργοί,

Επληροφορήθην από ιερέα της Αρχιεπισκοπής μας, ότι τα τηλεοπτικά κανάλια του τόπου μας, παρουσιάζουν τουρκικάς σειράς, τας οποίας αδελφοί και συνάνθρωποί μας παρακολουθούν, με συνέπειαν, να μη μετέχουν εις τας Ακολουθίας, ιδιαιτέρως το Μέγα Απόδειπνο των Ενοριών μας.

Το θέμα αυτό είναι πολύ επικίνδυνον, ιδιαιτέρως κατά την περίοδον αυτήν της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής.

Είναι σαφές ότι, πρέπει να ενδιαφερθώμεν διά το θέμα τούτο, να ενημερώσωμε και να βοηθήσωμε τους ανθρώπους των Ενοριών της Αρχιεπισκοπής μας σχετικώς.

Είναι δυνατόν, οι Τούρκοι και οι ταινίαι αυτών, να επηρεάζουν τους ανθρώπους μας, να μη μετέχουν εις τας Ακολουθίας της Εκκλησίας μας, ιδιαιτέρως κατά την περίοδον της Σαρακοστής;

Λοιπόν αδεφλοί και συλλειτουργοί, να ενδιαφερθήτε διά το θέμα τούτο και να πράξετε παν το δυνατόν, διά να μην εξαρτώνται οι άνθρωποί μας από τας ταινίας αυτάς των Τούρκων.

Δήτε το θέμα τούτο και να πράξητε ό,τι δύνασθε, να απαλλαγούν οι άνθρωποί μας από αυτό το πρόβλημα.

Παρακαλούμε να ενδιαφερθήτε και να πράξετε ό,τι δύνασθε, ώστε να απελευθερωθούν οι άνθρωποί μας από το κακόν τούτο.

Επί τούτοις, παρακαλούντες διά την ενημέρωσιν των Ενοριτών της Ενορίας υμών, προσβλέποντες δε εις την πρόθυμον ανταπόκρισιν αυτών εις την προτροπήν ταύτην, ευχόμεθα καλήν και ευλογημένην Αγία και Μεγάλην Τεσσαρακοστήν.

Επί τούτοις, διατελούμεν».

 

 

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Ποτέ όμως. Θα σας πω όμως την αλήθεια, πως η ανακοίνωση του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου με έβαλε σε σκέψεις.

  Μήπως προσπαθείτε να κάνετε την τρίχα, τριχιά;

  Η ανακοίνωση του μητροπολίτη ήταν μάλλον ευγενέστατη, αν συγκριθεί με την μέση «κριτική τέχνης» που συνήθως λαμβάνουν αυτές οι σειρές. Και σιγά τι είπε τέλος πάντων : «Μην βλέπετε τούρκικα σήριαλ, ελάτε στην εκκλησία». Ούτε καμία κριτική έκανε για την ποιότητα του θεάματος, ούτε κατέκρινε το γούστο όσων τα βλέπουν. Με την προέλευση και την ώρα που αυτά παίζουν στην τηλεόραση είχε πρόβλημα.

  Από εκεί κι έπειτα πως το site σας απο την μια έχει «πατριωτικές» θέσεις για καράβια, ΑΟΖ και σύνορα, αλλά διαφωνεί σε αυτή την πρόταση; : «Είναι δυνατόν, οι Τούρκοι και οι ταινίαι αυτών, να επηρεάζουν τους ανθρώπους μας, να μη μετέχουν εις τας Ακολουθίας της Εκκλησίας μας, ιδιαιτέρως κατά την περίοδον της Σαρακοστής;»

  Κύριος οίδε. :p

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.