Η 17η Ιανουαρίου

Πώς να τα ξεχάσω αυτά τα χρόνια;

Κώστας Γραμματικάκης
Κώστας Γραμματικάκης

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τη 17η Ιανουαρίου σαν ιστορική για εμένα ημερομηνία. Όχι επειδή η “Μεσόγειος” ξαναήρθε στο φως, αλλά λόγω του ότι… ας πάμε όμως πολλά χρόνια πριν.

…Η ημέρα του Αγίου Αντωνίου συνέπιπτε συνήθως με την επόμενη ημέρα των εξετάσεων του πρώτου εξαμήνου στα μαθηματικά. Και τότε, κατ’ έθιμον που λέγαμε εμείς, κατά κουζουλάδα δυσθεώρητη έλεγαν οι πιο λογικοί, μια πατούλια από συμμαθητές κατεβαίναμε στον Κούλε για το πρώτο μπάνιο της χρονιάς – με τα παντελονάκια της γυμναστικής, βέβαια, γιατί πού να πάρεις μαγιό από το σπίτι.

Στις 17 όμως Ιανουαρίου είμαστε όλοι εκεί. Ασχέτως αν έβρεχε ή αν χιόνιζε.

Ο εμβαπτισμός στα παγωμένα νερά ήταν απολύτως υποχρεωτικός κι όποιος τον αρνιότανε, τον σηκώναμε τέσσερις και παρά τις κλωτσές και τις φωνές του, τον ρίχναμε στη θάλασσα!

Ας σημειώσω εδώ ότι τα μπάνια μας τέλειωναν την ημέρα του Αγίου Νικολάου και απαγορευόταν επί ποινή αποκλεισμού από την παρέα ακόμη και τα χέρια να βουτήξεις στη θάλασσα.

Στις 17 Ιανουαρίου όμως είμαστε όλοι εκεί. Ασχέτως αν έβρεχε ή αν χιόνιζε. Καλά, χιόνι δεν είχαμε δει και τα ρούχα μας τα βγάζαμε στα παράθυρα του κάστρου για να τα βάλουμε στεγνά μετά και να καλύψουμε τα μπλαβισμένα απ’ το κρύο μέλη μας.

Θυμάμαι ακόμη το Γιώργο το Βλαστό – ή Κιοκιό – να κολυμπά με ένα αυτοσχέδιο ψαροντούφεκο και με γυαλιά του οξυγονοκολλητή αντί για μάσκα και να μας λέει το στερεότυπο:

– Κώστα μου, χτύπησα ένα υπερ-υπερμεγάλο κέφαλο, αλλά μου έφυγε ο κερατάς, έλεγε και χτυπούσαν τα δόντια του από το κρύο.

Και πώς να μην του έφευγε; Αφού η “ντίζα” του ψαροντούφεκού του ήταν μια τροχισμένη μπανέλα του ποδηλάτου.

Πώς να τα ξεχάσω αυτά τα χρόνια;

Κ.Α.Γ.

Comments

  1. Αντωνης Αλ. Γαγανης    

    Ευχομαι ολοψυχα καλή αρχή με κριτική σκέψη και διάθεση.
    Καιρος ειναι να αναβαθμιστεί η διαδικτυακή ειδησεογραφία του Ηρακλείου. Ελπίζω όλοι οι εν δυνάμει αναγνώστες της-επιτρεψτε μου- ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΑΣ να καταστούν καθημερινοί στηρίζοντας το πολλά υποσχόμενο εγχείρημα. Η «πένα» του Κ.Α.Γ. αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.