«Η φύση δεν κατακτάται μόνο με θυσίες»

είπε ένας αναγνώστης μια φορά

Άνα Ζουμάνη
Άνα Ζουμάνη

«Η φύση δεν κατακτάται μόνο με θυσίες», είπε ένας αναγνώστης μια φορά .
Αυτό ήταν το απόσταγμα. Το σχόλιο ολόκληρο έχει ως εξής:

«Η φυσιολατρία δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το αν είσαι άντρας ή γυναίκα.
Παραταύτα δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ κοινωνική «εικόνα» ή προσμονή για άνδρες να «πουλάνε ρομαντισμό και φυσιολατρεία».
Το αντίθετο μάλιστα τέτοιοι άνδρες κακοχαρακτηρίζονται από τους άλλους άνδρες, εκτός και αν ο φυσιολάτρης είναι κυνηγός ή ψαράς. Άπαξ και σκοτώνει κάτι, τότε η κοινωνία συγχωρεί την φυσιολατρεία του ανδρός. «Όσο σκοτώνει κάτι» ή έστω κάνει κάτι βλακωδώς επικίνδυνο (π.χ. paragliding), ας είμαστε ειλικρινείς. «Ενεργητικό» είναι και το να τρέχεις στο δάσος ή να κάνεις κανό σε ενα ήρεμο ποτάμι, αλλά αμα μένεις σε τέτοια όμορφα και ασφαλή πράγματα τότε είσαι «φλώρος» για το κοινωνικό περιβάλλον.»

……

Να κατακτάς τη φύση μόνο με κακουχίες, μέσω σωματικών θυσιών;

Ελπίζω να έχεις την ικανότητα να την κατακτάς ΚΑΙ με τα δεκτικά σου μάτια απλά, την δεκτική ψυχή σου, χωρίς να κρέμεσαι οπωσδήποτε από έναν θεόψηλο βράχο με την άβυσσο κάτω από το αιωρούμενο σώμα σου.

Αλίμονο, λέω, αν χρειάζεσαι τον «κόπο» για να απολαύσεις όσα η θεά φύση σου χάρισε απλόχερα.
Δε νομίζω εκείνη τη στιγμή να είχε στο μυαλό της πράγματα, όπως τις «ασφαλισμένες πλαγιές» σε βράχους με ιλλιγγιώδη ύψη, ή το mountain bike, αν και ομολογουμένως έχω κι εγώ ένα, αν και ομολογουμένως μετράω σπασίματα σωρό όταν αλλάζει ο καιρός.

15 καλοκαίρια και φθινόπωρα έζησε ο παππούς μου, ο πολυταξιδευμένος καπετάνιος, στην «ιερή λίμνη» του, μέσα σε μια περίεργη βάρκα που έφτιαξε ο ίδιος και απολάμβανε «όσο κανένας εκατομμυριούχος αυτού του φτωχού πλούσιου κόσμου». «Ταξίδευσα κι εγώ, ε και;»

Πολλοί κοσμογυρισμένοι επέστρεφαν πτωχοί στο τραπέζι του, όπως πτωχοί είχαν φύγει, για να γνωρίσουν δήθεν το μεγαλείο του μυστηριώδους κόσμου μας.

Όμως ο παππούς έζησε το μεγαλείο και το μυστήριο της φύσης πίσω από την καλύβα του, μέσα σε μια ξεχαρβαλωμένη βάρκα.
Δίμετρος ήταν ο παππούς με σαγόνι καρχαρία και ζυγωματικά σαν γερμανικά φλυτζάνια…

Δεν κηρύττω, αντιλαμβάνομαι. Δεν καταδικάζω, λυπάμαι. Μάλιστα, λυπάμαι.
Διότι γιατί λέμε τις περίσσειες δυνάμεις, «περίσσειες δυνάμεις»;
Γιατί τις έχουμε τις «περίσσειες δυνάμεις», αν όχι για τους άλλους ανθρώπους;
Και ίσως μάλιστα τους ωφελήσουν. Ποιος ξέρει…

 

Comments

 1. Oraia ta lete re    

  > Να κατακτάς τη φύση μόνο με κακουχίες, μέσω σωματικών θυσιών;

  Το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω είναι οτι η φύση δεν είναι «προς κατάκτηση». Εμείς το βλέπουμε έτσι, σαν κατόρθωμα ή σαν κατάκτηση (π.χ. κατακτήθηκε η τάδε δύσβατη βουνοκορφή), γιατί αυτός είναι ο ανθρωποκεντρικός τρόπος σκέψης, αλλά μόλις φεύγουμε από εκεί η φύση συνεχίζει την δουλειά της.

  Ακόμη και σε μέρη που φαινομενικά τα έχουμε καταστρέψει ή ισοπεδώσει η φύση συνεχίζει τη δουλειά της. Σε ένα επίπεδο πιο μικροσκοπικό ίσως, αλλά πάντα κυρίαρχο. Ακόμη και στα πιο αποψιλωμένα και καμμένα σημεία της ζούγκλας του Αμαζονίου, εκεί που ο άνθρωπος βλέπει μια επίπεδη και «καθαρή» επιφάνεια, η φύση βλέπει ένα οικοσύστημα το οποίο έχει ήδη ζωή μέσα του. Μικροσκοπική ναι, αλλά ανεξάρτητη από εμάς. Όσοι άνθρωποι και να καλλιεργήσουν ένα μέρος, όσοι άνθρωποι και να το κατοικήσουν, πάντα η φύση διαφεντεύει. Εμείς απλά το παίζουμε αφεντικό.

  Αμφιβάλλετε;
  https://www.si.edu/spotlight/buginfo/bugnos
  κακώς :p

 2. Άνα Ζουμάνη

  Άνα Ζουμάνη    

  Συγνώμη, αλλά άστοχο το σχόλιο.
  Αν και ακόμη και οι γάτοι μου σημαδεύουν το βασίλειό τους -αν δεν ευνουχιστούν- ακόμη και η γάτα μου, εδώ μιλάμε για άλλου είδους κατάκτηση, πράγμα που θα καταλάβει και ο γάτος μου ο Βρασίδας, αν του διαβάσω το κείμενο.
  Μιλάμε για την κατάκτηση της γνώσης. Διότι από που θα πάρουμε τη γνώση, αν όχι από τη φύση;
  Βλέπε Τέσλα: Έβλεπε πάπιες και σχεδίαζε μηχανές. Ας μην το παραξηλώνουμε λοιπόν με τον αντίλογο, στην προσπάθεια να κατακτήσουμε το «δίκαιο».

  1. Oraia ta lete re    

   > πράγμα που θα καταλάβει και ο γάτος μου ο Βρασίδας, αν του διαβάσω το κείμενο.

   Ο γάτος σας ίσως, εγώ ως μέσος άνθρωπος όμως, όχι.

   Μόνος μου σε παλαιότερο σχόλιο διαπίστωσα περιπτώσεις που τα κοτόπουλα είναι πιο έξυπνα απο εμένα και τους ανθρώπους γενικότερα, οπότε δεν έχω πρόβλημα να είναι πιο έξυπνες και οι γάτες.

   > Διότι από που θα πάρουμε τη γνώση, αν όχι από τη φύση;

   εκεί που εσείς βλέπετε γνώση, άλλοι βλέπουνε οικόπεδα, χωράφια και ξύλα για υλοτομία. Το σχόλιό μου μπορεί να μην είναι άμεσα σχετικό με την ομορφιά ή την γνώση που μας παρέχει η φύση, αλλά είναι σχετικό με το πως τη βλέπει ο άνθρωπος γενικότερα. Οι λέξεις μας πολλές φορές προδίδουν την αλήθεια. Εσείς μπορεί να χρησιμοποιήσατε καλοπροαίρετα την λέξη κατάκτηση, αλλά εγώ θεώρησα χρήσιμο να σημειώσω την προέλευσή της και την άσχημη ερμηνεία που της δίνουν οι περισσότεροι μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

   > Ας μην το παραξηλώνουμε λοιπόν με τον αντίλογο

   Δεν έγραψα λοιπόν κάτι σαν αντίλογο, αλλά σαν συμπλήρωση. Μια άλλη οπτική γωνία, αν θέλετε.

   1. Άνα Ζουμάνη

    Άνα Ζουμάνη    

    Κύριε, έχω κι εγώ οικόπεδο, έχω και χωράφι, έχω και αμπέλι, έχω και σπίτι. Σταυρώστε με.

    1. Oraia ta lete re    

     > Κύριε, έχω κι εγώ οικόπεδο, έχω και χωράφι, έχω και αμπέλι, έχω και σπίτι. Σταυρώστε με.

     «Όσοι άνθρωποι και να καλλιεργήσουν ένα μέρος, όσοι άνθρωποι και να το κατοικήσουν, πάντα η φύση διαφεντεύει. Εμείς απλά το παίζουμε αφεντικό.»

     Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν λέω κάτι όντως το τόσο περίεργο. Σκέψου να μην έλεγα οτι εσείς χρησιμοποιήσατε την λέξη καλοπροαίρετα. :p

     Και εγώ είχα ένα χωράφι. Έλειψα για λίγα χρόνια και η φύση μου το πήρε πίσω. Γύρισα και το βρήκα ζούγκλα. Πόσο πιο απλά να το πω;
     Ναι, μπορώ να μπουκάρω μέσα με φρέζες και τσάπες και τρακτερ και να λέω οτι το πήρα πίσω. Μέσα βέβαια θα έχει ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά οι άλλοι οργανισμοί δεν πληρώνουν εφορία, άρα εγώ θα λέω οτι είναι «δικό μου».

     Θα μας βαρεθεί καμιά μέρα η φύση μου φαίνεται και δεν θα ξέρουμε που να κρυφτούμε.

   2. Άνα Ζουμάνη

    Άνα Ζουμάνη    

    Κανείς δεν τα αμφισβητεί όλα αυτά. Εννοείται πως το χωράφι μου ειναι στο έλεος του θεού και μπορεί μια μέρα να του καπνίσει να κατέβει να το κλάσει, να το φαρμακώσει, να ψοφίσουν όλοι οι ζωντανοί ορατοί και αόρατοι οργανισμοί και να γίνει άχρηστο. Θα εξακολουθεί όμως να είναι δικό μου, η «δικό μου» μέχρι να μου το πάρουν οι Τούρκοι. Και τότε θα είναι δικό τους, ή «δικό τους». Όπως και να ΄χει οιονεί δικό τους θα ‘ναι.

    1. Oraia ta lete re    

     > Κανείς δεν τα αμφισβητεί όλα αυτά.

     Πόσο θα ήθελα να ζήσω στον κόσμο που κανείς δεν θα αμφισβητεί όλα αυτά.

     > μέχρι να μου το πάρουν οι Τούρκοι.

     μην αγχώνεστε. Δεν θα έρθουν εκτός και αν συμβούν τελείως παράδοξα/απίθανα πράγματα. Έχουν άλλα προβλήματα.

   3. Άνα Ζουμάνη

    Άνα Ζουμάνη    

    Μπορεί να έχουν κι αυτοί προβλήματα. Δε με απασχολεί. Αυτά τα σχόλια προς συριζα μεριά παρακαλώ. Το μέρος αυτό είναι δικό μου, δεν είναι «οικουμενικό»

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.