Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τα Ελληνικά και Κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα

Γιάννης Ζωγραφάκης
Γιάννης Ζωγραφάκης

Νέα NAVTEX εξέδωσαν οι Τούρκοι για ασκήσεις η οποία περιλαμβάνει τα ίδια οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 10 Μαρτίου, και το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ «Saipem 12.000» παραμένει ακινητοποιημένο 25 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου, αδυνατώντας να προσεγγίσει τον στόχο Σουπιά.

Τελικά η ΕΝΙ θα φύγει; Η Κύπρος θα εγκαταλείψει την προσπάθεια; Η Ελλάδα θα πάρει κάποια συγκεκριμένη θέση στο θέμα; Πως θα αντιδράσουν οι υπόλοιπες εταιρίες που έχουν αναλάβει άλλα οικόπεδα να ερευνήσουν;

Τα ερωτήματα είναι πάρα πολλά και η Τουρκία φαίνεται να πιέζει και να τραβάει στα άκρα την υπόθεση, φυσικά με την ανοχή όλων των υπολοίπων κρατών που μπορεί να φαίνονται δυσαρεστημένα από την στάση της Τουρκίας, αλλά δεν δείχνουν να ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα.

Την ίδια ώρα, όπως διαβάζω, μια ιδιαίτερα ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στην Ουάσιγκτον, και οι Αμερικανοί διπλωμάτες αδυνατούν να μεταφράσουν ασφαλώς τις αντιδράσεις του Ερντογάν.

Κανείς δεν περιμένει οι Κούρδοι να υποχωρήσουν στις βλέψεις του Ερντογάν εφόσον αγαπούν τον τόπο τους και δεν πρόκειται να τον αφήσουν, ειδικά τώρα που και οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια τους.

Από την άλλη ο Ερντογάν προσπαθεί μάλλον μέσω των συνεχών πιέσεων που ασκεί σε Κύπρο και Ελλάδα, να πάρει αναίμακτα αυτά που θέλει, εφόσον γνωρίζει πολύ καλά ότι ούτε η Κύπρος ούτε η Ελλάδα είναι πρόθυμες να εμπλακούν σε έναν πόλεμο, κάτι που θα κατέστρεφε την ήδη χτυπημένη οικονομία τους.

Όμως όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο άρθρο το παιχνίδι παίζεται σε άλλα γραφεία και σε άλλα τραπέζια, ούτε στο Ελληνοκυπριακό τραπέζι, ούτε στο Τούρκικο, αλλά στο τραπέζι των μεγάλων δυνάμεων.

Την ίδια ώρα η Τουρκία δείχνει να αμφισβητεί και την Ελληνική υφαλοκρηπίδα ακόμα και νότια της Κρήτης με NAVTEX που εξέδωσαν για την πόντιση καλωδίων σε περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου και σε περιοχές νότια της Κρήτης με το σκάφος CS TELIRI, οι οποίες θα διαρκέσουν έως της 6 Απριλίου.

Οι Ελληνικές αρχές εξέδωσαν NAVTEX για της 22 Απριλίου, μέρα έναρξης της Τουρκικής NAVTEX, με την οποία επισημαίνεται ότι η Τουρκική NAVTEX εκδόθηκε από αναρμόδια υπηρεσία γιατί περιγράφεται όλη η περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελληνική NAVTEX επισημαίνει πως «μοναδικοί εγκεκριμένοι από τον ΙΜΟ και ΙΗΟ σταθμοί NAVTEX είναι οι ελληνικοί σταθμοί Λήμνος (L), Ηράκλειο (Η), και Κέρκυρα (Κ).Στα πλαίσια εφαρμογής του GMDSS για εκπομπές πληροφοριών ναυτιλιακής ασφάλειας και πληροφοριών Ερευνας και Διάσωσης για ολόκληρη την ελληνική περιοχή αρμοδιότητας NAVTEX»

Την ίδια ώρα όπως διαβάζω, μια ιδιαίτερα ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στην Ουάσιγκτον, και οι Αμερικανοί διπλωμάτες αδυνατούν να μεταφράσουν ασφαλώς τις αντιδράσεις του Ερντογάν.

Ταυτόχρονα η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει την Νατοϊκή δύναμη με τρόπο τέτοιο που θα αμφισβητηθούν τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, και με την ΝΟΤΑΜ Α00917/16 χαρακτηρίζει ως απαράδεκτη την επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6 μίλια και του εναέριου χώρου στα 10 μίλια, με την πρόφαση ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα κράτος μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στον χώρο πάνω από το έδαφός του και τα χωρικά του ύδατα.

Επίσης με την ΝΟΤΑΜ Α0888/16 η Τουρκία επιμένει στην διεξαγωγή ασκήσεων που περιλαμβάνουν μεγάλες περιοχές του Αιγαίου πελάγους και υπόκεινται στην Ελληνική κυριαρχία, επικαλούμενη τους πιο πάνω λόγους, και ταυτόχρονα ζητά την αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σύμφωνα με την απόφαση των 6 δυνάμεων του 1914 και της συνθήκης της Λωζάνης του 1923.

Το ερώτημα είναι ως που διατίθεται να φτάσει η Τουρκική προκλητικότητα και αν όντως προβούν σε ασκήσεις, η Ελλάδα πως θα αντιδράσει.

Δυστυχώς οι σύμμαχοι μας όπως έχουν δείξει και στο παρελθόν επιθυμούν να κοιτάνε και να μην επεμβαίνουν, και αν επέμβουν το κάνουν με τρόπο που ευνοεί τον ισχυρότερο.

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες και δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα συμβεί. Βέβαιο είναι πάντως ότι σε αυτό το παιχνίδι κάποιος κάτι θα κερδίσει και κάποιος κάτι θα χάσει.

Το τέλος του παιχνιδιού δεν πρέπει να είναι κοντά και θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια για να υπάρξει μια παγιωμένη κατάσταση, για την ώρα τα βάρη και οι δυσκολίες πέφτουν πάνω μας.